Како да се пресмета подвижниот просек во Excel (4 примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Движечкиот просек е познат и како Токружен просек или Работен просек во Excel. Во оваа статија, ќе ви покажеме како да го пресметате подвижниот просек во Excel во 4 различни примери.

Преземете Работна книга

Можете да ја преземете работната книга за бесплатна пракса Excel од овде.

Пресметај го подвижниот просек.xlsx

Што е движечки просек?

Движечкиот просек значи дека временскиот период на просекот е исто, но продолжува да се движи кога се додаваат нови податоци.

На пример, ако некој побара од вас да го наведете движечкиот просек на продажната вредност на ден 3, треба да ја дадете продажната вредност на Ден 1, 2 и 3 И ако некој побара од вас да го дадете движечкиот просек на продажната вредност на ден 4, треба да ја дадете продажната вредност на деновите 2, 3 и 4. Како што се додаваат нови податоци, мора да го задржите временскиот период (3 дена) исто, но користете ги новододадените податоци за да го пресметате движечкиот просек.

Движечкиот просек ги измазнува сите неправилности (врвови и долини) од податоците до лесно препознаваат трендови. Колку е поголем периодот на интервал за да се пресмета движечкиот просек, толку повеќе флуктуации се измазнуваат, бидејќи повеќе точки на податоци се вклучени во секој пресметан просек. 4 методи)

4 Примери за тоа како да се пресмета подвижниот просек во Excel

Во оваа фаза, ќе научите како да пресметате движењепросек со Excel алатки, формули итн.

1. Пресметајте го движечкиот просек со алатката за анализа на податоци во Excel (со Trendline)

Со базата на податоци прикажана подолу, ќе го пресметаме движечкиот просек на продажбата во интервалот од 3 со Excel на Алатка за анализа на податоци .

Чекори:

 • Кликнете на картичката Датотека - > Опции

 • Од Excel Options скокачки прозорец, кликнете Додатоци и изберете Додатоци за Excel од полето Управување и потоа притиснете GO…

 • Означете Analysis ToolPak како Add-in и кликнете Во ред .

 • Сега одете на картичката Податоци -> Анализа на податоци .

 • Изберете Движечки просек -> Во ред.

 • Во скокачкото поле Moving Average ,
  • Обезбедете податоци во полето Влезен опсег што сакате да го пресметате подвижниот просек со влечење низ колоната или редот . Во нашиот случај, тоа е $C$5:$C$15 .
  • Напишете го бројот на интервали во Интервалот (Сакавме 3 дена од интервал, така што напишавме број 3 )
  • Во полето Излезен опсег , наведете го опсегот на податоци што сакате да ги вашите пресметани податоци складирајте со влечење низ колоната или редот . Во нашиот случај, тоа е $D$5:$D$15 .
  • Ако сакате да ја видите trendline навашите податоци со графикон, а потоа Означете го Излезот на графиконот Во спротивно, оставете го.
  • Кликнете OK .

Ќе го добиете Движечкиот просек од дадените податоци заедно со Excel trendline што ги прикажува и оригиналните податоци и движечка просечна вредност со измазнети флуктуации.

2. Пресметајте го движечкиот просек со функцијата просечен во Excel

Едноставно можете да извршите формула ПРОСЕК за да го пресметате Движечкиот просек на податоците дадени со одреден интервал. Excel може да ја разбере шемата и да ја примени истата шема на останатите податоци.

Како што е прикажано на сликата подолу, изберете ја третата ќелија и едноставно напишете едноставна ПРОСЕЧНА формула за пресметување на продажната вредност со интервал од 3 .

Во Ќелија D7 , напишете

=AVERAGE(C5:C7)

И притиснете Enter .

Ќе го добиете подвижен просек на продажната вредност за 3 специфични производи на таа ќелија и горенаведените 2 ќелии .

 • Сега повлечете го редот надолу за Рачка за пополнување да ја примениме истата шема на останатите ќелии.

Ајде да провериме дали навистина ни го дава подвижниот просек (ист интервал од 3, но новододадени податоци) или не.

Ако кликнеме двапати на која било друга ќелија како што е прикажано на сликата подолу, можеме да видиме дека ќелијата има просек во движење означувајќи го просекотвредноста на таа ќелија и горенаведените две ќелии.

Ќелијата D11 го држи подвижен просек на Ќелијата C9, C10 и C11 .

Поврзани содржини: Како да се пресмета просекот, минималниот и максимумот во Excel (4 лесни начини)

3. Пресметајте го просечниот просек со формулата во Excel

Можете да користите и формули за пресметување на Движечки просек во Excel.

3.1. Добијте движечки просек за последните N-ти вредности во колона со формулата

Да претпоставиме дека сакате да го знаете просекот на продажбата на последните 3 производи од вашата колона. За да го направите ова, потребна ви е формулата за пресметување на подвижниот просек. И функцијата Просечно може да го направи ова заедно со OFFSET и функцијата COUNT s.

Генеричката формула за ова е,

=Average(OFFSET(first_cell, COUNT(entire_range)-N, 0, N, 1)

Тука,

 • N = бројот на вредностите што треба да се вклучат за да се пресмета просекот

Значи, ако го пресметаме подвижен просек за нашата база на податоци, формулата ќе биде,

=AVERAGE(OFFSET(C5,COUNT(C5:C100)-3,0,3,1))

Тука,

 • C5 = Почетна точка на вредностите
 • 3 = Интервал

Ќе ви го даде подвижен просек од последните 3 вредности во колоната .

Видете ја сликата погоре каде го добивме подвижен просек, 700 од последните 3 вредности ( Ќелија C13, C14 и C15 ) од Колона C од нашата база на податоци.

За да проверите дали резултатот е навистина точен или не, имплементиравме и агенеричка формула Просечна меѓу ќелиите C13 до C15 и сепак го добивме резултатот 700 .

Разложување на формулата

 • COUNT(C5:C100) -> Функцијата COUNT брои колку вредности има во Колона C . Почнавме од Ќелија C5 бидејќи тоа е почетната точка на опсегот за пресметување.
 • OFFSET(C5,COUNT(C5:C100)-3,0,3,1 ) -> Функцијата OFFSET ја зема референцата на ќелијата C5 (првиот аргумент) како почетна точка и ја балансира вредноста вратена од функцијата COUNT со поместување 3 редови нагоре ( -3 во вториот аргумент). Го враќа збирот на вредности во опсег кој се состои од 3 реда ( 3 во четвртиот аргумент) и 1 колона ( 1 во последниот аргумент), кој е последните 3 вредности што сакаме да ги пресметаме.
 • AVERAGE(OFFSET(C5,COUNT(C5:C100)-3,0,3 ,1)) -> Конечно, функцијата ПРОСЕК ги пресметува вратените збирни вредности за да го извлече движечкиот просек.

3.2. Добијте движечки просек за последните N-ти вредности по ред со формулата

За да го добиете подвижен просек за последните 3 вредности по ред , формулата е,

=Average(OFFSET(first_cell, COUNT(range)-N, 0, N, 1)

Како што можете да видите, формулата е речиси иста како формулата со колоната. Само овој пат, наместо да го вклучите целиот опсег, треба да вметнете фиксен опсег .

=AVERAGE(OFFSET(C5,COUNT(C5:M5)-3,0,3,1))

Тука,

 • C5 = Почетокточка на опсегот
 • M5 = Крајна точка на опсегот
 • 3 = интервал

Ќе ви даде подвижниот просек на последните 3 вредности по ред .

4. Пресметајте го подвижниот просек за недоволни податоци во Excel

Ако сакате да ги стартувате формулите од првиот ред на опсегот, нема да има доволно податоци за пресметување целосен просек бидејќи опсегот ќе се протега над првиот ред.

Функцијата ПРОСЕК автоматски ги игнорира текстуалните вредности и празните ќелии. Така ќе продолжи да се пресметува со помалку интервални вредности. Затоа оваа формула работи со Ќелија бр. 3 како што ја прогласивме вредноста на интервалот 3 .

За да се справите со проблемот со недоволни податоци при пресметување на подвижниот просек, можете да го користите следново формула,

=IF(ROW()-ROW($C$5)+1<3,NA(),AVERAGE(C5:C7))

Каде,

 • C5 = Почетна точка на опсегот
 • C7 = Крајна точка на опсегот
 • 3 = интервал
 • ROW()-ROW($C$5)+1 -> Едноставно генерира релативен број на ред кој започнува со 1

Бидејќи C5 е во Ред 5 така што ова покажува, во Ред 5 , резултатот е 1 ; во Ред 6 , резултатот е 2 и така натаму.

 • Кога тековниот број на ред е помал од 3 , формулата враќа #N/A . Во спротивно, формулата го враќа подвижниот просек .

Сега повлечете го редот надолу за Пополнете ја рачката допримени ја формулата на останатите ќелии.

Заклучок

Оваа статија објасни како да се пресмета Движечкиот просек во Excel со 4 примери. Се надевам дека овој напис беше многу корисен за вас. Слободно прашајте дали имате прашања во врска со темата.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.