Како да се отстрани вредноста во Excel (9 методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Работниот лист може да содржи различни типови на податоци од каде што можеби нема да ви требаат сите видови податоци, а потоа можете да ги отстраните тие несакани податоци. Исто така, за да замените која било вредност без да го изгубите форматот, можете да ја отстраните вредноста. Во оваа статија, ќе објаснам како да се отстрани вредноста во Excel.

За целите на објаснувањето, ќе користам база на податоци што ги претставува информациите за нарачките на производите од која било одредена продавница. Податокот има 5 колони: Име на производ, ИД на нарачка, Цена, Датум на нарачка, и Статус .

Преземете ја работната книга за вежбање

Отстранете ја вредноста во Excel.xlsm

9 Методи за отстранување вредност во Excel

1. Користење на кратенка на тастатура

Најлесен начин да се отстрани вредноста од која било ќелија или опсег на ќелии е користење на кратенката на тастатурата.

Сега, ајде да видиме како можете да го направите тоа,

Прво, изберете која било ќелија или опсег на ќелии од местото каде што сакате да ја отстраните вредноста.

➤Ја избрав ќелијата F7

Потоа, притиснете го копчето ИЗБРИШИ , ќе ја отстрани вредноста од избраната ќелија.

Прочитајте повеќе: Како да ги отстраните формулите во Excel: 7 лесни начини

2. Користење на подредување со десен клик

Доколку имате некои податоци или вредности кои не ви се потребни или не ги сакате повеќе, тогаш можете да ги сортирате вредностите со помош на командата Сореди .

Додека сте завршиле со Сортирање потоа користете го Десен клик можете да ги отстраните тие вредности.

Ајде да ја видиме процедурата,

Прво, изберете го опсегот на ќелиите што ќе го примените Сортирај .

➤Го избрав опсегот на ќелиите B4:F12

Потоа, отворете ја картичката Податоци >> изберете Подреди

➤Ќе се појави дијалог поле .

➤Во Подреди по Избрав Статус па кликнете ОК .

Тука, се применува Подреди и сите вредности се подредени по редослед A до Z според Статус вредноста на колоната.

Да претпоставиме дека сакате да ги отстраните вредностите на тие производите што се испорачуваат.

За да го направите тоа, изберете ги вредностите на испорачаниот производ и Десен клик на глувчето .

➤Од контекстното мени изберете Избриши .

➤Ќе се појави дијалог поле од опцијата Избриши .

➤Избрав опцијата Поместување на ќелиите нагоре потоа кликнете OK .

Затоа, избраните вредности се отстранети од листот.

Прочитај повеќе: Како да се отстрани сортирање во Excel (3 лесни методи)

3. Избриши Користење на лента со подредување

Постои алтернативен начин да се отстранат вредностите додека не ги сакате повеќе, тогаш можете да ги сортирате вредностите со помош на командата Сореди .

После завршувајќи го сортирањето, можете да ја користите наредбата Избриши од Рибон за да ги отстраните вредностите.

Ајде да ја започнеме процедурата,

За тоа, изберете го опсегот на ќелиите допримени Сортирај .

➤Го избрав опсегот на ќелиите B4:F12

Сега, отворете ја картичката Податоци > > изберете Подреди

➤Ќе се појави дијалог поле .

➤Во Подреди по Избрав Статус па кликнете ОК .

Тука, се применува Подреди , и сите вредности се подредени по редослед A до Z според Статус вредноста на колоната.

За да ја отстраните вредноста по ваш избор, прво , изберете го опсегот на ќелиите или ќелиите.

➤Го избрав опсегот на ќелиите B4:F8 .

Потоа, отворете ја картичката Дома > > одете во групата Ќелии >> од Избриши >> изберете Избриши ќелии

➤Ќе се појави дијалог поле од опцијата Избриши .

➤Ја избрав опцијата Shiftcell up , а потоа кликнете OK .

Оттука, сите избрани вредности се отстранети.

Прочитајте повеќе: Како да ги отстраните формулите во Excel: 7 лесни начини

4. Користење Find & Замени за да се отстрани вредноста

Најди & засилувач; Replace е таков тип на функција која не само што ни помага да ги отстраниме вредностите, туку ни дава можност да ја замениме вредноста со нова вредност додека ја отстрануваме.

За да ја искористиме, прво, отворете картичката Дома >> одете во Уредување група >> од Најди & засилувач; Изберете >> изберете Замени

➤A дијалог поле од Најди и замени ќе се појави.

Во Најди што , наведете ја вредноста што сакате да ја најдете за да ја отстраните.

➤Ја дадов вредноста Испорачано потоа кликнете Најди ги сите .

Тука ќе ги најдете ќелиите што ја содржат вредноста Испорачаната .

➤Сега , кликнете Замени ги сите .

Тука ќе се појави порака за тоа колку замени се случиле.

➤Има 5 замени.

Конечно, кликнете OK .

Како резултат на тоа, ќе видите дека вредноста што ја избравте е отстранети.

Поврзани содржини: Како да најдете и избришете редови во Excel (5 начини)

5. Отстранете ја вредноста користејќи Go To Special

Работниот лист содржи различни типови на вредности како што се текст, број, формули итн. направете го тоа со користење на Оди во специјално .

Ајде да ја започнеме процедурата.

Прво, отворете ја картичката Дома >> одете во Уредување група >> од Најди & засилувач; Изберете >> изберете Оди во специјално

➤ Ќе се појави дијалог поле од Оди во специјално .

Оттука изберете го типот по ваш избор за отстранување.

➤ Избрав Константи потоа Броеви

Конечно, кликнете Во ред .

Тука се избрани сите Броеви на константи вредности. Сега, притиснете го копчето DELETE за да ги отстраните вредностите.

На крајот, сите избрани вредности сеотстрането.

Прочитај повеќе: Како да се отстрани валидацијата на податоците во Excel (5 начини)

Слични читања

  • Како да отстраните заглавие во Excel (4 методи)
  • Отстранете точки со точки во Excel (5 брзо Начини)
  • Како да се отстранат границите во Excel (4 брзи начини)
  • Отстранете делумни податоци од повеќе ќелии во Excel (6 начини)
  • Како да се отстрани полето за избор во Excel (6 методи)

6. Користење на филтер за отстранување вредност

Можете и да ги отстраните вредностите со помош на командата Филтер . Опцијата Филтер ни овозможува да ги филтрираме сите типови вредности за да можете да изберете кои типови вредности сакате да ги отстраните од голем работен лист.

Ајде да преминеме во процедурата,

Започнете со отворање на картичката Податоци >> Од Сортирај & засилувач; Филтер >> изберете Филтер

➤ Филтерот ќе се примени овде.

Сега, изберете која било колона за да ги користите опциите Филтер , а потоа десен клик на глувчето .

Прво Деселектирај се па изберете ја вредноста по ваш избор.

➤Ја избрав вредноста Испорачани за примена Филтри .

Тука, сите вредностите што содржат Испорачано ќе бидат Филтрирани.

➤Прво, изберете го опсегот на ќелиите и притиснете го копчето ИЗБРИШИ .

➤ Сите избрани вредности се отстранети.

Конечно, отстранете го Филтерот виеќе ги види сите вредности што содржат Испорачаната вредност се отстранети, а останатото е како што е.

Прочитај повеќе: Како да ја исчистите формулата во Excel (7+ методи)

7. Користење на текст во колони

Понекогаш колоната може да содржи два типа податоци заедно додека собираме податоци од различни извори. Можете да ги отстраните несаканите делови од податоците користејќи Текст во колони .

За тоа, прво отворете ја картичката Податоци >> потоа изберете Текст во колони

➤ Ќе се појави дијалог поле .

Од таму изберете тип на податоци

➤ Избрав Ограничено потоа кликнете Следно

➤Друг дијалог полето ќе се појави

Сега изберете ги Одделувачите што ги имаат вашите податоци.

➤ Избрав Простор (за заглавието на колоната) и во Друго дадена е „_“ бидејќи моите податоци имаат подвлекува .

Потоа, кликнете Следно .

➤ Повторно ќе се појави дијалог поле .

Оттука изберете ја дестинацијата по ваш избор за да ги поставите одвоените вредности.

➤Избрав ќелијата G3 .

На крајот, кликнете Заврши .

Тука, ќе ги видите вредностите на ID на нарачка колоната се поделени во две колони.

Бидејќи ми треба само ID на нарачка број па ќе ги сечам вредностите на ID колоната.

Сега, залепете го во колоната ID на нарачка . Потоа, изберете гопреостанатата Нарачајте колона да се отстрани и притиснете го копчето БРИШИ .

Оттука, сите несакани вредности се отстранети од листот.

Прочитај повеќе: Техники за чистење податоци во Excel: замена или отстранување текст во ќелиите

8. Користење на Сортирање и Скриј за да се отстрани вредноста

Во случај да ви требаат податоците повторно, тогаш најдобрата опција за отстранување на податоците за момент ќе биде Скривање вредностите наместо трајно да ги отстранам.

За Скриј ги вредностите прво ќе користам Сортирај за да ги подредам вредностите.

Ајде да ја видиме процедурата,

Прво, изберете го опсегот на ќелиите што ќе се примени Сортирај .

➤Го избрав опсегот на ќелиите B4:F12

Потоа, отворете ја картичката Податоци >> изберете Подреди

➤Ќе се појави дијалог поле .

➤Во Подреди по Избрав Статус па кликнете ОК .

Тука, се применува Подреди и сите вредности се подредени по редослед A до Z според Статус вредноста на колоната.

За Скриј несакани вредности, изберете ги редовите што содржат несакани вредности, а потоа држете го курсорот во избраниот број на редот.

Сега, десен клик на глувчето потоа од контекстното мени изберете Скриј .

Како резултат на тоа, несаканите вредности ќе бидат Скриени како и отстранети засега.

9. Користење на VBA за отстранување на вредноста

За отстранување на вредностите воExcel, можете да го користите и VBA .

За да го користите VBA уредникот,

Прво, отворете ја картичката Програмер >> изберете Visual Basic ( Кратенка на тастатура ALT + F11 )

Следно, ќе отвори нова прозорец на Microsoft Visual Basic за апликации.

Оттаму, отворете Вметни >> изберете Модул

А Модулот ќе се отвори, а потоа напишете го следниот код во отворениот Модул .

3717

Тука, ја прогласив Под процедурата Remove_Values

Јас го користев Изберете метод за избирање на дадениот опсег B4:F7 (можете да го користите опсегот по ваш избор или потреба)

Потоа, користете го ClearContents метод за отстранување на вредностите од дадениот опсег .

Зачувајте го кодот и вратете се на работниот лист.

Следно, отворете го Прикажи ја картичката >> од Макроа >> изберете Прегледајте макроа

➤ Ќе се појави дијалог поле .

Сега, од името на макрото изберете ја Отстрани_вредностите исто така изберете ја работната книга во Макроа во .

Потоа, Изврши избраното макро .

Тука, ќе видите дека избраните вредности на опсегот се отстранети.

Читајте Повеќе: Техники за чистење податоци во Excel: Поправање на знаци минус заостанати

Дел за вежбање

Дадов лист за вежбање во работната тетратка да ги вежба овие објаснетиначини. Можете да го преземете од горната врска.

Заклучок

Во оваа статија, објаснив 9 различни начини за отстранување вредности во Excel. Очекувам сите овие различни начини ќе ви помогнат да ги отстраните вредностите по ваш избор. И на крај, ако имате какви било предлози, идеи или повратни информации, ве молиме слободно коментирајте подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.