Како да множите повеќе ќелии во Excel (4 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Множењето на повеќе ќелии е една од најпопуларните функции во Excel. Едвај можете да најдете луѓе кои не ја користат оваа функција. Можете да го направите ова множење на неколку начини. Оваа статија ќе даде преглед на тоа како да се размножуваат повеќе ќелии во Excel. Се надевам дека оваа статија ќе го подобри вашето знаење за ексел истовремено.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање.

Multiply Multiple Cells.xlsx

4 методи за множење повеќе ќелии во Excel

За множење повеќе ќелии во Excel, ние демонстрираме четири различни методи. Сите методи обезбедуваат ефикасни резултати и обезбедуваат дополнително знаење. За да ги прикажеме сите методи, земаме база на податоци што ја означува количината на производот и единечната цена.

1. Знак ѕвездичка за множење повеќе ќелии

Прво, овој метод се изведува само со користење на знакот за ѕвездичка (*). Можете да го користите во една ќелија со рачно пишување броеви или да го примените во повеќе ќелии. Ова е најлесниот метод за множење.

Чекори

 • Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја ставите вредноста откако ќе го користите множењето.

 • Во лентата со формули, притиснете го знакот за еднаквост (=) за да започнете со пишување формули. Сега, треба да ја наведете референцата за вашата ќелија. Овде, користиме множење помеѓу ќелијата C5 и ќелијата D5 . Напишете го следновоформула.
=C5*D5

 • Притиснете Enter за да ја примените вашата формула.

 • За да го примените ова на сите колони, повлечете ја Рачката за пополнување иконата до последното каде што сакате да ја користите формулата.

Прочитајте повеќе: Како да користите Multiply Sign во Excel (со 3 алтернативи Методи)

2. Примена на функцијата PRODUCT

Второ, друг популарен метод за множење ќелии е користењето на функцијата Product . Функцијата Производ го обезбедува производот од дадените референци на ќелиите или меѓу броевите.

Чекори

 • Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја примените функцијата.

 • За да ја примените функцијата на производот, треба да го притиснете знакот еднакво ( =) во полето за формула на почетокот. Сега, напишете го Производот за да ја примените функцијата на производот. Овде, бројот 1 го означува првиот број или првата ќелија, а бројот 2 го означува вториот број или втората ќелија. Може да користите повеќе броеви или повеќе ќелии со давање запирка после секој број или ќелија.

 • Сега, напишете ја претпочитаната референца на ќелијата и внимавајте, дајте запирка после секоја референца на ќелијата. Овде, сакаме множење во ќелијата C5 и ќелијата D5 . Значи, ја пишуваме следната функција.
=PRODUCT(C5,D5)

 • Притиснете Enter за да ја добиете саканата вредност.

 • Повлечете ја Пополнете ја рачката иконата до последниот ред каде што сакате да ја примените оваа формула.

Прочитајте повеќе: Ако ќелијата содржи вредност, тогаш множете се со користење на формулата на Excel (3 примери)

Слични читања

 • Како да множите колони во Excel ( 9 корисни и лесни начини)
 • Помножете две колони во Excel (5 најлесни методи)
 • Како да множите матрици во Excel (2 лесни методи )

3. Множете повеќе ќелии со постојана вредност во Excel

Во Excel, можете да поставите константна вредност и да ја примените таа константна вредност низ работниот лист. Во овој метод ставаме константна вредност и ја множиме со повеќе ќелии. Два методи можат да го направат тоа. Едниот ја користи Залепи специјална команда а другиот користи формула на Excel.

3.1 Користење на специјалната команда за залепување

Чекори

 • Прво, поставете константна вредност. Овде користиме „ 5 “ како константна вредност во празна ќелија.
 • Сега, копирајте ја константната вредност и изберете го опсегот на ќелии што сакате да ги помножите со константната вредност .

 • Одете во картичката Дома и кликнете на Залепете .

 • Од опцијата Залепи изберете Залепете специјално.

 • Ќе се појави дијалог прозорец Вметни специјално . Оттаму, изберете ги сите во делот Вметни и изберете Помножи во делот за операции. Конечно,кликнете на ' OK '.

 • Ова ќе даде резултат што покажува дека целиот даден опсег на ќелии се множи со дадена константна вредност.

Прочитај повеќе: Како да се подели и множи во една формула на Excel (4 начини)

3.2 Користење на формулата во Excel

Чекори

 • Прво, напишете која било константна вредност во празна ќелија.
 • Сега, изберете друга колона каде што сакате да ги ставите вашите нови вредности откако ќе користите множење.

 • Притиснете Знак за еднаквост (=) да започне процесот. Сега, изберете ја референцата на ќелијата и референцата на ќелијата со постојана вредност. Користете Знак ѕвездичка ( * ) помеѓу две референци на ќелии. Напишете ја следната формула:
=E5*$H$5

 • Притиснете Enter за да ја добиете резултат.

 • Повлечете ја иконата Рачка за пополнување до последната позиција каде што сакате да ја примените оваа формула.

Забелешка:Овде, можете да видите дека користиме знак за долар ( $) за да ја претставиме ќелијата со константна вредност референца. Знакот за долар може да ја трансформира референцата со постојана вредност во апсолутна референца на ќелијата.

Прочитајте повеќе: Формула за множење во Excel (6 брзи пристапи)

Слични читања

 • Како да се множи колона со број во Excel (4 лесни методи)
 • Која е формулата за Множење во Excel за повеќе ќелии? (3Начини)
 • Како да се множи со процент во Excel (4 лесни начини)
 • Помножете две колони, а потоа сума во Excel

4. Користење Array Formula во Excel

Кога сакате да множите повеќе ќелии во Excel и исто така сакате да правите дополнителни пресметки, тогаш треба да ја користите формулата Array >>

 • Сега, притиснете го Знакот за еднаквост (=) за да започнете со пишување на формулата. Потоа, напишете ја следната формула.
=SUM(C5:C9*D5:D9)

 • Откако ќе ја примените формулата на низата, притиснете Ctrl+Shift+Enter . Ќе го даде посакуваниот резултат.

Прочитај повеќе: Како да се множи во Excel: колони, ќелии, редови, & засилувач; Броеви

Работи што треба да се запаметат

За нормална функција, притиснете Enter откако ќе напишете формула додека, за функција низа, треба да притиснете Ctrl+Shift+Enter за примена на формулата.

Заклучок

За множење на повеќе ќелии во Excel, разговаравме за четирите најкорисни методи. Како редовен корисник на Excel, овој процес на множење е навистина корисен за секојдневни цели. Се надевам дека ќе соберете повеќе знаење за оваа тема откако ќе ја прочитате оваа статија. Ако имате какви било прашања, слободно пробајте во делот за коментари и не заборавајте да ја посетите нашата страница Exceldemy .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.