Како да направите евиденција за километражата во Excel (2 практични методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Овој напис илустрира како да се најавите за километражата во Excel. Дневникот на километражата е едноставно евиденција на километражата помината од возило. Освен тоа, ги содржи и датумите, целите и локациите на патувањата. Неопходен е дневник за километражата за даночно одбивање. Треба да имате дневник за километражата за да избегнете каков било ризик доколку се ревидира од IRS. Следете ја оваа статија за сами да направите дневник за километражата.

Преземете го Шаблонот за дневник за километража

Можете да го преземете шаблонот за дневник за километражата од копчето за преземање подолу.

Дневник за километражата.xlsx

2 начини да направите евиденција за километражата во Excel

1. Направете дневник за километражата користејќи табела на Excel

 • Дневник за километражата треба да ги вклучи датумите, локациите за почеток и крај, целите на патувањата, отчитувањата на километражата на почетокот и крајот на патувањата и километражата на патувањата .
 • Затоа, внесете ги овие ознаки/ заглавија во ќелиите B4 до H4 соодветно како што е прикажано на следната слика.

 • Сега, изберете опсегот B4:H10 . Потоа, притиснете CTRL+T за да креирате табела на Excel. Следно, проверете го полето за избор за Мојата табела има заглавија . После тоа, притиснете го копчето ОК.

 • Сега, внесете ги потребните информации во ќелиите B5 до G5 . Потоа, напишете ја следнава формула во ќелијата H5 . Веднаш штом ќе притиснете enter, сите ќелии во колоната Километража ќе бидат пополнети соформула.
=[@[Odometer End]]-[@[Odometer Start]]

 • Конечно, внесете ја следната формула во ќелијата H12 за да ја добиете вкупната километража. Функцијата SUBTOTAL во оваа формула го враќа збирот на ќелиите во наведениот опсег.
=SUBTOTAL(9,H5:H11)

 • Сега, можете да додадете повеќе редови во табелата за евиденција на километражата за да внесете повеќе податоци во иднина.

Прочитајте повеќе: Како да Направете дневен извештај за километражата и горивото на возилото во Excel

2. Направете дневник за километражата користејќи шаблон на Excel

Алтернативно, можете да користите шаблон за дневник за километражата во Excel ако немате време е да направите сами. Следете ги чекорите подолу за да видите како да го направите тоа.

📌 Чекори

 • Прво, отворете го Excel. Потоа кликнете на Повеќе шаблони како што е прикажано на сликата подолу.

 • Следно, напишете Километража во лентата за пребарување за шаблони. Потоа притиснете Enter или кликнете на иконата за пребарување.
 • Потоа, ќе се појави список со шаблони за дневници за километражата. Сега, изберете еден и кликнете на него.

 • Потоа, ќе се појави скокачки прозорец кој ја прикажува целта на шаблонот. Сега, кликнете на Креирај за да го преземете шаблонот.

 • Потоа, можете да ги внесете податоците за километражата таму како во претходен метод.

Прочитајте повеќе: Како да направите Табеларен лист за анализа на животниот циклус на возилото во Excel

Работи што треба да ги запомните

 • Можешфилтрирајте го дневникот за километражата по потреба, на пример, помеѓу два конкретни датуми за да ја добиете вкупната километража. Подвкупниот износ ќе го врати само збирот на филтрираните ќелии.
 • Потребно е да ја помножите стапката на даночен одбиток по километража (58,5% во 2022 година) со вкупната километража за да го добиете вкупниот износ на одбиток данок.

Заклучок

Сега знаете како да направите најава за километражата во ексел. Ве молиме известете ни дали овој напис ви помогна да го направите тоа. Можете исто така да го користите делот за коментари подолу за дополнителни прашања или предлози. Посетете го нашиот блог ExcelWIKI за да истражите повеќе начини поврзани со ексел за да ги збогатите вашите вештини. Останете со нас и продолжете да учите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.