Како да се пресмета растечкиот ануитет во Excel (2 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Ануитет е термин кој главно се поврзува со пензионирање. Следејќи неколку едноставни чекори во Excel , може лесно да се пресмета растечкиот ануитет за нечиј план за пензионирање. Ќе ви требаат некои конкретни информации во врска со методите и едноставно дознајте го очекуваниот растечки ануитет за кратко време. Во оваа статија, ќе ви покажеме како да го пресметате растечкиот ануитет во Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете бесплатната работна книга Excel тука и вежбајте сами.

Пресметајте го растечкиот ануитет.xlsx

Растечкиот ануитет

Пред да започнеме со нашата постапка, ќе се обидеме да разберете што е ануитет и што расте ануитет. Со едноставни зборови, ануитет е однапред одредена сума на пари што ќе почнете да ја добивате или годишно или месечно по одредено време. Од друга страна, растечкиот ануитет е серија на плаќања или приходи кои постојано се зголемуваат во текот на однапред одреден број циклуси, зголемувајќи се во секој период за фиксен процент.

2 практични начини за пресметување на растечкиот ануитет во Excel

Ќе ви покажеме како да ја пресметате сегашната вредност на растечкиот ануитет и идната вредност на растечкиот ануитет . Во оваа статија, ќе користиме два различни методи за да го сториме тоа. Во нашата прва постапка, ќе ја користиме функцијата NPV на Excel за да ја пресметаме сегашната вредност на растечкиот ануитет, иво нашиот втор метод, ќе ја примениме функцијата FV за да ја одредиме идната вредност на растечката ануитет. За нашите работни цели, ќе го користиме следниов збир на податоци.

Од множеството податоци, можете да видите дека за пресметување на растечката ануитет ја имаме почетната инвестиција, каматата стапка, стапка на раст и број на години. Од оваа информација, ќе го одредиме растечкиот ануитет.

1. Користење на NPV функцијата за пресметување на сегашната вредност на растечкиот ануитет во Excel

Во нашата прва постапка, ќе ја пресметаме сегашната вредност на растечки ануитет. За да го направиме тоа, ќе ја користиме функцијата NPV . Погледнете ги чекорите дадени подолу за подобро разбирање.

Чекор 1:

 • Прво, ќе го одредиме текот на плаќањата за пресметување на растечкиот ануитет.
 • Бидејќи нашата почетна инвестиција е $8.000 , мораме да ја пресметаме растечката исплата од втората година.
 • За да го направите тоа, напишете ја следнава формула во ќелијата C7 .
=C6*(1+$F$6)

Чекор 2:

 • Второ, притиснете Enter и добијте ја растечката исплата за втората година што е $8,440 .
 • Потоа, користете ја функцијата AutoFill за да ја повлечете формулата за долните ќелии на таа специфична колона.

Чекор 3:

 • Трето, ќе ја пресметаме сегашната вредност за растечкиот ануитетсо примена на следнава формула на функцијата NPV .
=NPV(F5,C6:C15)

Чекор 4:

 • Конечно, притиснете го копчето Enter за да го добиете бараниот растечки ануитет кој е 63,648,30$ .

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета еквивалентен годишен ануитет во Excel ( 2 Примери)

2. Примена на функцијата FV за да се одреди идната вредност на растечкиот ануитет

Ќе ја примениме функцијата FV во нашата втора постапка за да ја пресметаме иднината вредноста на растечкиот ануитет. Поминете низ следните чекори за да го направите тоа.

Чекор 1:

 • Прво, земете го следното множество податоци за пресметка.
 • Тука , додадовме дополнителна ќелија за внесување податоци за плаќање за да го пресметаме растечкиот ануитет.
 • Исто така, ќе ја бараме сегашната вредност на растечкиот ануитет од претходниот метод.

Чекор 2:

 • Второ, напишете ја следнава формула со функцијата FV во ќелијата F11 .
=FV(F5,F7,F8,-F10)

Чекор 3:

 • Конечно, притиснете Enter и ќе го добиете посакуваниот резултат кој е 150.678,68 $ .

Прочитај повеќе: Како да се примени идната вредност на формулата за ануитет во Excel

Заклучок

Тоа е крајот на оваа статија. Се надевам дека овој напис ви е корисен. Откако ќе го прочитате горниот опис, ќе бидетеможе да го пресмета растечкиот ануитет во Excel со користење на кој било од гореопишаните методи. Ве молиме споделете какви било дополнителни прашања или препораки со нас во делот за коментари подолу. Тимот на Exceldemy секогаш е загрижен за вашите преференции.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.