Како да се справите со повеќе од 1048576 редови во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Стандардно, Microsoft Excel не ни дозволува да работиме со повеќе од 1048576 редови податоци. Сепак, можеме да анализираме повеќе од тоа користејќи ја функцијата Модел на податоци во Excel. Во оваа статија, ќе ви покажеме 6 брзи чекори за ракување повеќе од 1048576 редови во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ракувајте повеќе од 1M редови.xlsx

Чекор-по-чекор процедури за справување со повеќе од 1048576 редови во Excel

Во ова дел, ќе го опишеме процесот чекор-по-чекор на ракување со повеќе од 1048576 редови во Excel.

Чекор 1: Поставување изворна група на податоци

Во првиот чекор, ја подготвивме изворната база на податоци. Создадовме неколку илјади уникатни редови и потоа ги користевме постојано за да ја креираме базата на податоци. Може да ја преземете оваа база на податоци од OneDrive со овие карактеристики:

 • Прво, изворната база на податоци за овој напис има три колони: „ Име “, „ Продажба “ и „ Зона “.

 • Следно, можеме види дека има 2,00,001 линии (или редови) во базата на податоци, вклучувајќи го и насловниот ред.

Чекор 2: Увезување изворна група на податоци

Excel може да увезува податоци на различни начини. Можеме да ги користиме опциите во Get & Трансформирајте податоци подтаб.

 • Прво, од табулаторот Податоци → изберете Од текст/CSV .

 • Значи,Ќе се појави прозорец Увези податоци .
 • Потоа, изберете го преземениот изворен сет од OneDrive .
 • Потоа, притиснете Увези .

Чекор 3: Додавање во модел на податоци

Во овој чекор, додадовме увезената база на податоци во Модел на податоци .

 • По притискање на „Увези“ на крајот од претходниот чекор, друго дијалог поле<Ќе се појави 4> .
 • Потоа, притиснете „ Load To…

 • Следно, изберете „ Само креирај врска “.
 • Потоа, изберете „ Додај ги овие податоци во моделот на податоци “.
 • Потоа, притиснете OK .

 • Статусот ќе покаже „ вчитани се 2.000.000 редови “.

Чекор 4: Вметнување PivotTable од моделот на податоци

Сега, користејќи ги информациите од Моделот на податоци , додадовме стожерна табела .

 • На започнете со, од Вметни табот → Стартната табела → Од Модел на податоци .

 • Затоа, Стожерната табела од Моделот на податоци <3 Ќе се појави>дијалог поле .
 • Потоа изберете „ Постоечки работен лист “ и наведете го излезот. Во нашиот случај, избравме ќелија B4 .
 • На крај, притиснете OK .

 • Значи, ќе се појави празна стожерна табела.
 • Следно, ставете го полето „ Зона “ воОбласта „ Ред “ и полето „ Продажба “ во областа „ Вредности “.

 • Потоа, изберете каде било внатре во стожерната табела и од јазичето Дизајн Изглед на извештај → изберете Прикажи во форма на преглед . Ова ги менува „ Етикети на редови “ во „ зона “.

 • Ако сте ги следеле нашите чекори правилно, тогаш ова ќе биде излезот од стожерната табела.

Чекор 5: Вработување на Slicers

The Excel Slicer е одлична алатка за филтрирање на стожерните табели и можеме да го користиме за да се справиме со повеќе од 1,05 милиони редови на податоци.

 • За почеток, изберете каде било внатре во стожерната табела.
 • Потоа, од табулаторот Анализа на PivotTable → изберете Вметни сечач .

 • Значи, ќе се појави полето за дијалог Вметни сечачи .
 • Следно, изберете „ Име “ и притиснете OK .

 • Така, Ќе се појави „ Име Сечач .

Чекор 6: Вметнување графикони

Во последниот чекор, ќе користиме табела со ленти за да ги визуелизираме податоците.

 • Прво, изберете каде било внатре во стожерната табела.
 • Второ, од табулаторот Анализа на PivotTable → sele ct Сточна табела .

 • Потоа, Вметни графикон Ќе се појави полето .
 • Потоа, изберете „ Bar “ ипритиснете OK .

 • Со тоа, ќе се појави графикон.

 • На крај, додадовме наслов и малку го изменивме графикот и вака изгледа последниот чекор.

Работи што треба да се запаметат

 • Функцијата Excel Модел на податоци е достапна почнувајќи од Excel 2013 . Податоците се чуваат во меморијата на компјутерот со оваа функција. Затоа, ако имате бавен компјутер, ќе биде потребно многу време да се анализираат голем број редови.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.