Како да направите задебелени линии на мрежата во Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе разговарам за тоа како можете да направите мрежните линии задебелени во ексел. Стандардно, Microsoft Excel користи црни тенки линии како мрежи. Сепак, за подобро претставување на податоците, можете да да ги измените линиите на мрежата . Оваа статија ќе ве води да добиете задебелени линии на мрежа. Освен тоа, ќе ви покажам и како да ја менувате бојата на линиите на мрежата.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање што ја користевме за подготовка на овој напис.

Направете ги линиите на мрежата задебелени.xlsx

Чекори за правење задебелени линии на мрежата во Excel

Да претпоставиме дека ја имам долунаведената база на податоци каде линиите на мрежата не се форматирани. Сега ќе ги направам овие линии на мрежа задебелени.

Следете ги чекорите подолу за да ја извршите задачата.

Чекор 1: Отворете го Excel Датотека и изберете Grid Lines

 • Прво, отворете ја датотеката excel.
 • Следно, изберете ја базата на податоци каде што сакате да добиете задебелени мрежни линии.
 • Потоа, од Excel Ribbon , одете во иконата Home > Borders (под групата Font ).

Забелешка:

Ако сакате да ги направите сите линии на мрежните линии, тогаш кликнете на иконата за триаголник на пресекот на колоната и индекс на редови. Како резултат на тоа, целиот работен лист ќе биде избран.

Прочитајте повеќе: Како да ги промените линиите на решетката во цртичка во Excel (со лесни чекори )

Чекор 2: Користете ја опцијата „Повеќе граници“ за да ги направите линиите на мрежата задебелени

 • Сега кликнете на паѓачкото мени Граници и изберете Повеќе граници .

 • Следствено, ќе се појави дијалогот Format Cells .
 • Потоа одете во делот Line и изберете подебела линија.
 • После тоа, одете во делот Граница и ставете граници на сите страни.
 • Кликнете OK за да го затворите дијалогот.

Прочитајте повеќе: Како да ги промените линиите на мрежата во Excel (4 соодветни начини)

Чекор 3: Прегледајте ги промените

 • Со притискање на OK , можеме да видиме дека сите линии на мрежа во избраната база на податоци се претвораат во задебелен стил.
 • Од долунаведениот излез можеме да кажеме дека задебелените линии на мрежата се направени податокот е попрепознатлив.

Прочитајте повеќе: Како да додадете вертикални линии на мрежните линии во табелата на Excel (2 лесни методи)

Променете ја бојата на линиите на мрежата користејќи ја функцијата за опции на Excel

Можете да ја промените бојата на мрежните линии од дијалогот Форматирај ќелии . Меѓутоа, во овој дел, ќе ја сменам бојата на линиите на решетката на цел работен лист користејќи Excel Options .

Чекори:

 • Прво, отворете го листот на ексел (да речеме Тарст1 ) каде што сакате да ги промените решетките во боја и одете во картичката Датотека од лентата.

 • Следно, кликнете на Опции .

 • Како последица, се појавува дијалогот Excel Options . Потоа, изберете Напредно опција, одете во Прикажи опции за работниот лист секцијата и изберете го работниот лист.
 • Сега кликнете на иконата Боја на решетка и изберете ја бојата. После тоа притиснете OK .

 • Конечно, ќе го добиеме резултатот подолу. Бојата на целиот работни листови стана зелена.

Прочитајте повеќе: Како да ги направите линиите на решетката потемни во Excel (2 лесни начини)

Печатете мрежни линии на Excel

Обично додека печатите податоци, Excel не печати листови со мрежните линии. Ако сакате да ги прикажувате линиите на мрежата во печатење, следете ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво, одете на конкретниот работен лист.
 • Потоа изберете ја картичката Изглед на страница , одете во Опции за листови и ставете ознака на опцијата Печати под Мрежни линии .

 • Сега притиснете Ctrl + P и добијте мрежи во печатењето.

Заклучок

Во горната статија, се обидов детално да разговарам за чекорите за да ги направиме линиите на мрежата задебелени во ексел детално. Се надеваме дека овие методи и објаснувања ќе бидат доволни за да ги решите вашите проблеми. Ве молам известете ме ако имате какви било прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.