Како да уредите именуван опсег во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Денес ќе разговараме како да го уредиме именуваниот опсег во Excel. Именуваниот опсег е многу интересна карактеристика во Excel. Во оваа статија, прво ќе разговараме како прво да дефинираме именуван опсег. Потоа ќе објасниме како да го уредиме именуваниот опсег во Excel.

Да речеме, имаме база на податоци што се состои од датуми на продажба, имиња на некои случајни продавачи и продажби од првата недела од ноември.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Уреди именуван опсег во Excel.xlsx

Што се нарекува опсег?

Именуван опсег се однесува на именување на неколку ќелии во Excel наместо да се повикуваат преку нивниот опсег. Може да биде цела колона или цел ред или специфични ќелии. Откако ќе го дефинираме именуваниот опсег , можеме да извршиме каква било операција на тие ќелии само со повикување на името на именуваниот опсег . За секаков вид референца, можеме да ги наречеме по нивното име.

Дополнително, именуваниот опсег не се менува кога формулата се копира во други ќелии. Обезбедува алтернатива за користење на апсолутни референци на ќелии во формули.

Како да се дефинира именуван опсег?

Постојат повеќе начини да се дефинира именуван опсег во Excel. Ќе покажеме само еден начин да дефинираме именуван опсег за нашата понатамошна дискусија.

Чекор 1:

 • Изберете ги ќелиите што сакаме да ги направиме именуван опсег .
 • Овде избираме опсегод D5 до D8 .

Чекор 2:

 • Одете на главни јазичиња
 • Потоа изберете Формули
 • Од групата наредби Дефинирани имиња , изберете го паѓачкото Дефинирај име.
 • Од паѓачкото мени , изберете ја командата Дефинирај име .

Чекор 3:

 • Потоа ќе добиеме Поп-ап од Ново име .
 • Поставете име во делот Име .
 • Можеме да го видиме и нашиот избран опсег од Се однесува на
 • Потоа притиснете OK .

Чекор 4:

 • Конечно, нашиот избран опсег ќе биде именуван како што го дефиниравме.
 • За повторно да проверите, изберете го опсегот што ги содржи податоците за продажба во Колона D .
 • Ќе го видиме името означено во Поле за име на следната слика.

Прочитајте повеќе: Како да го уредите полето за име во Excel (уреди, смени опсег и бришење)

Слични читања

 • Именувајте опсег во Excel (5 лесни трикови)
 • Како да избришете Na med опсег во Excel (3 методи)
 • 7 решенија за сиви врски за уредување или промена на изворната опција во Excel
 • Како да ја уредите ќелијата со Еден клик во Excel (3 лесни методи)

Уреди именуван опсег во Excel

Во последниот дел, разговаравме за именуваниот опсег и како да го дефинираме. Сега ќе објасниме како да го уредиме именуваниот опсег во Excel. Уредување на именуван опсегпонекогаш може да се бара затоа што можеби ќе треба да го смениме името или опсегот додека нашите податоци се шират.

Можеме да го уредиме именуваниот опсег со командата Управник со имиња . Постапката е опишана подолу:

Чекор 1:

 • Одете во главните јазичиња лоцирани на горната лента од вашиот лист Excel .
 • Изберете Формули
 • Сега, одете во Управник со имиња од групата Дефинирани имиња на команди.

Чекор 2:

 • Кога ќе кликнете Управник со имиња ќе добиеме Поп-ап .
 • Дијалошкото поле Управник со имиња ги вклучува опциите како создавање, уредување или бришење означени на следната слика.
 • Нашиот избран опсег е исто така означено овде.
 • Да речеме дека сакаме да го уредиме именуваниот опсег наречен Датум, па мораме да избереме Датум од колоната Име и да кликнете на уреди .

Чекор 3:

 • Кога ќе кликнете на Измени опција, ќе се појави нов дијалог прозорец наречен Уреди име .
 • Сега можеме да го промениме Имениот опсег од Име
 • Можеме и да го промениме опсегот од Се однесува на
 • Кликнете на OK по потребната модификација.

Чекор 4:

 • Прозорецот Управник со имиња ќе го прикаже прегледот.
 • Притиснете затвори на тој прозорец.

Чекор 5:

 • Конечно, ќе го добиеме резултатот .
 • Тука можеме да видиме дека на именуваниот опсег се смени од Датум во Датум_N .

Прочитај повеќе: Како да ги уредите дефинираните имиња во Excel (Упатство чекор-по-чекор)

Заклучок

Овде разговаравме за именуваниот опсег, како да го дефинирате именуваниот опсег и како за уредување на именуваниот опсег. Можеме да дефинираме именуван опсег на повеќе начини, но можеме да го уредиме именуваниот опсег во Excel само со менаџерот за имиња. Овде детално ги објаснивме сите чекори за да можат и корисниците да прават наместо само да уредуваат.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.