Ако бојата на ќелијата е црвена, тогаш извршете различни функции во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш сакаме да истакнеме слични типови на податоци или некако поврзани податоци во огромна база на податоци. Ние не само што ги истакнуваме за да ја разбереме нивната сличност само со гледање, туку и сакаме да ги сортираме во смисла на работа со тие податоци. Во оваа статија, ќе се обидам да опишам 5 практични случаи за како да се извршат функциите на Excel ако бојата на ќелијата е црвена . Се надевам дека ќе биде корисно за оние кои се соочуваат со проблеми да се справат со тоа.

За повеќе појаснувања, ќе користам база на податоци со информации за платата на фудбалерите во Име на играчот , Тим и плата колони.

Преземете ја работната книга за вежбање

За црвено Color Cells.xlsm

Ако бојата на ќелијата е црвена, тогаш можете да извршите 5 следни операции во Excel

1. Броење црвени ќелии во боја

Во база на податоци каде што некои ќелиите се означени со црвена боја, лесно можеме да ги изброиме. Можеме да го броиме бројот на црвените крвни зрнца со помош на функцијата COUNTIFS . Можеме да го направиме тоа во 2 едноставни чекори.

 1. Дефинирајте име
 2. Примена на COUNTIFS функција

Чекори :

 • Одете во Формули .
 • Одберете ја опцијата Дефинирај име од лентата.

Ќе се појави волшебник Уреди име .

 • Поставете име во Име секција (т.е. Identify_Red ).
 • Следно, внесете ја следнава формула во Refersво секција.
=GET.CELL(63,COUNT!B15)

Тука, 63 ја враќа бојата на пополнување (заднина) на ќелијата . COUNT! се однесува на името на листот. $B15 е адресата на ќелијата на првата ќелија што треба да се земе предвид во Колона B .

 • Потоа, притиснете OK .

 • Сега, креирајте нова колона (т.е. Код на боја ) за да го имате кодниот број на бојата.
 • Примени ја следнава формула во E5 ќелијата на Кодот на боја
=Identify_Red

Тука, јас го споменале дефинираното име.

 • Притиснете ENTER за да го добиете кодот на бојата.

 • Користете Рачка за пополнување за Автоматско пополнување останатите колони.

 • Сега, внесете ја следнава формула за да го имате Бројот на црвените клетки .
=COUNTIFS(E5:E12,3)

Тука, COUNTIFS функцијата ги брои црвените клетки во ќелиите E5:E12 бидејќи кодот на црвена боја е 3 .

 • Притиснете ENTER за да го добиете излезот.

Така, можеме едноставно да ги броиме ќелиите ако е нанесена црвената боја.

Прочитајте повеќе: Боја на текст со условно форматирање на Excel (3 лесни начини)

2. Пресметајте збир ција Кога бојата на ќелијата е црвена

Можеме да го пресметаме и збирот на специјализираните ќелии кои се означени со црвено. Во тој случај, можеме да ја примениме функцијата SUMIF . Но, прво, треба да ја следиме истата процедура.

Чекори :

 • Прво, пронајдете го Кодот на бојата користејќи го истиот метод споменат во претходниот дел.

 • Сега, применете ја формулата спомената подолу за да го добиете збирот на платата во црвените крвни зрнца.
=SUMIF(E5:E12,3,D5:D12)

Тука, Функцијата SUMIF гледа низ опсегот E5 до E12 дали некоја вредност се совпаѓа со 3 или не. Ако се совпаднат, поврзаните вредности во опсегот D5:D12 се додаваат.

 • На крајот, притиснете ENTER да ја имате Вкупната плата во црвените ќелии .

Прочитајте повеќе: Како да се сумира Excel ако бојата на ќелијата е црвена (4 лесни методи)

3. Користење на функцијата IF за црвена ќелија во боја

Функцијата IF може да се користи и во црвените ќелии за да применат некоја специфична функција. За повеќе појаснување, размислував за намалување на платата од 25% за платата поврзана со црвените ќелии.

Чекори :

 • Прво, креирајте нова колона за да ја ажурирате платата со оглед на намалувањето на платата за црвените крвни зрнца.
 • Сега, применете ја следнава формула во Ажурирана плата колона.
=IF(Identify_Red=3, D5*(1-$C$14),D5)

Тука, ја споменав Identify_Red as Define Name . Функцијата IF проверува дали дефинираното име се совпаѓа со кодот за црвена боја или не. Потоа се применува намалување на платата и се добива платаажурирано.

 • Притиснете ENTER за да ја имате ажурираната плата.

Сега, Автоматско пополнување останатите ќелии.

Прочитајте повеќе: Формула за условно форматирање на Excel со IF

Слични читања

 • Условно форматирање на повеќе редови независно во Excel
 • Како да се промени боја на ред врз основа на вредност на текст во ќелија во Excel
 • Excel Означете ја ќелијата ако вредноста е поголема од друга ќелија (6 начини)
 • Како да користите условно форматирање засновано на VLOOKUP во Excel
 • Условно форматирање на Excel за датуми во рок од 30 дена (3 примери)

4. Користење на филтер и SUBTOTAL функција на ќелии со црвена боја

Во однос на одвојување на црвените ќелии, можеме да ја користиме функцијата Филтер . После тоа, можеме да примениме какви било функции според нашите потреби. Еве, ја користев функцијата SUBTOTAL .

Чекори :

 • Прво, изберете ја целата база на податоци.
 • Следно, одете во картичката Дома .
 • Изберете Уредување од лентата и изберете Сортирај & Филтер .
 • Потоа, изберете ја опцијата Филтер .

 • Потоа, кликнете на копчето во делот наслов.
 • Потоа, изберете ја црвената боја од опцијата Филтер по боја .

Вака можеме да ги филтрираме црвените клетки.

 • Сега, примени ја следнава формула заимаат Вкупна плата во црвените ќелии.
=SUBTOTAL(109,D5:D12)

Овде, функцијата SUBTOTAL ја разгледува Збир операција за видливите редови во D5:D12 ќелиите по 109 број.

 • Конечно, притиснете ENTER за да го добиете посакуваниот резултат.

Прочитајте повеќе: Excel Formula to Color ќелија ако вредноста следи услов

5. Примената на VBA за да се најде сумирање на ќелиите во црвена боја

Visual Basic за апликации (VBA) е најпаметно начин за работа во Excel. Можеме да примениме и VBA за да го најдеме збирот на црвените ќелии.

Чекори :

 • Одете во Програмер прво јазичето.
 • Следно, кликнете на Visual Basic од лентата.

Алтернативно, притиснете ALT + F11 за да се изврши истото.

 • Потоа, изберете ја картичката Вметни .
 • Кликнете на Модул > 3>

  Овде, го разгледав Red_Cells_Summation како Sub_procedure . Исто така, го користев својството ColorIndex за да ја разгледам бојата на ќелијата и WorksheetFunction.Sum за да ја има збирната вредност.

  • Сега, вратете се на работниот лист и креирајте Боја и Вкупна плата во црвените ќелии дел.
  • Внесете Црвена боја во делот Боја .
  • Заедно со тоа, применете го следновоформулата во делот Вкупна плата во црвените Ќелии .
  =Red_Cells_Summation(C14,$D$5:$D$12)

  Тука, Сумирање_црвени_клетки е функција што ја спомнав во мојот VBA код. Нанесов црвена боја во ќелијата C14 и ја применив функцијата во ќелијата D5:D12 .

  • Притиснете го ENTER копче за да се има збирната вредност на црвените крвни зрнца.

  Прочитај повеќе: VBA условно форматирање Врз основа на друга вредност на ќелијата во Excel

  Дел за вежбање

  Можете да вежбате овде за повеќе експертиза.

  Заклучок

  Тоа е сè за денес. Се обидов максимално да опишам 5 практични сценарија за како да се извршат функциите на Excel ако бојата на ќелијата е црвена . Ќе ми биде огромно задоволство ако оваа статија би можела да му помогне на секој корисник на Excel макар и малку. За какви било дополнителни прашања, коментирајте подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.