Како да користите рачка за пополнување во Excel (4 брзи трикови)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Кога треба да работиме со голем сет на податоци со иста формула или шема, заморно и досадно е да пишуваме формули поединечно во секоја ќелија. Во овие моменти, рачката за полнење е многу корисна за употреба. Можеме лесно да ги пополниме другите ќелии со проширување на формулата или автоматско пополнување на сериската шема. Во оваа статија, ќе ви покажам 4 брзи трикови за користење на рачката за полнење во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете и вежбате од нашата работна книга овде.

Употреба на Fill Handle.xlsx

Што е Excel Fill Handle?

А Рачка за пополнување е карактеристика во Microsoft Excel која ви овозможува да пополните повеќе броеви, датуми, па дури и текст до соседните ќелии со проширување на формули или вредности. Рачка за пополнување е мала црна кутија во долниот десен агол на активната ќелија во работниот лист. За прв пат беше претставен во верзијата на Excel 2010.

Како да се овозможи пополнување рачка во Excel

Ако Рачка за пополнување не е овозможено во вашата верзија на Excel, можете да ја овозможите од напредните поставки. За да го направите ова, следете ги чекорите подолу. 👇

Чекори:

  • Најпрво, кликнете на јазичето Датотека .

  • Подоцна, изберете Повеќе >> изберете Опции…

  • Во овој момент, ќе се појави прозорецот Опции на Excel . Следствено, кликнете на јазичето Напредно . Ставете ја ознаката Штиклирајте Овозможете ја опцијата Рачка за пополнување и влечење и спуштање на ќелијата . Следно, кликнете на копчето Во ред .

4 брзи трикови за користење на рачката за полнење во Excel

Во базата на податоци , имаме 2 колони 'A' и 'B' кои содржат случајни броеви. Сега, сакаме да ги помножиме вредностите во третата колона. Значи, за првиот податок за множење, користевме =B5*C5 како формула. Сега, сакаме да ја прошириме формулата на сите ќелии подолу со помош на Рачка за пополнување . Следете кој било од 4-те соодветни начини опишани подолу за да ја користите Рачка за пополнување во Excel.

1. Повлечете ја иконата за пополнување на рачката

Можете да го користите Рачка за пополнување и неговите карактеристики со едноставно влечење на Рачка за пополнување кон насоката каде што сакате да ги копирате ќелиите. Следете ги чекорите подолу за да го постигнете ова. 👇

Чекори:

  • Најпрво, кликнете на ќелијата што сакате да ја копирате или чија формула сакате да ја копирате. Последователно, поставете го курсорот на долниот десен агол на активната ќелија. Така, курсорот ќе се претвори во знак црн крст . Сега, влечете го курсорот надолу до сите ќелии што ги сакате копираната вредност или формулата.

Така, формулата на активната ќелија се копира на сите ќелии подолу динамично. Можеме да го разбереме со фокусирање на која било друга копирана ќелија. На пример, ако кликнете на ќелијата D6, можеме да видиме дека нејзината формула е исто како ќелијата D5. Да сумираменагоре, листот со резултати ќе изгледа вака. 👇

Забелешка:

Можете да ги копирате вашите формули или вредности десно, лево или исто така користејќи го овој начин. За ова, повлечете го курсорот надесно, лево, нагоре или во правецот во кој сакате да ги копирате ќелиите.

Прочитајте повеќе: Како да ја овозможите формулата за влечење во Excel (со брзи чекори)

2. Користете кратенка на тастатура

Покрај тоа, можете да ја користите Рачка за пополнување и неговите карактеристики со користење на кратенка на тастатурата. Следете ги чекорите подолу за да го постигнете ова. 👇

Чекори:

  • Најпрво, одберете сите ќелии каде што сакате да ја копирате формулата или вредноста. При изборот, имајте на ум дека формулата или вредноста на првата ќелија ќе бидат копирани. Сега, притиснете го копчето Ctrl+D .

Конечно, сите ќелии сега ќе ја имаат истата формула како и првата избрана ќелија. Можеме да го разбереме со фокусирање на која било друга копирана ќелија. На пример, ако кликнете на ќелијата D6 , можеме да видиме дека нејзината формула е исто како ќелијата D5 бидејќи ќелијата D5 беше првата ќелија во нашиот избор. Сумирајќи, листот со резултати ќе изгледа вака. 👇

Забелешка:

За да ја копирате формулата надесно, изберете ги ќелиите и притиснете Ctrl+R .

Прочитајте повеќе: Како да влечете формула во Excel со тастатура (7 лесни методи)

3. Користете го копчето за пополнување

Покрај тоа, вие може да ја користи функцијата Рачка за пополнување сокористејќи го копчето Пополнете. Достапно е во Excel од верзијата од 2013 година.

Следете ги чекорите подолу за да го постигнете тоа. 👇

Чекори:

  • Најпрво, одберете сите ќелии каде што сакате да ја копирате формулата или вредноста. При изборот, имајте на ум дека формулата или вредноста на првата ќелија ќе бидат копирани.
  • Подоцна, одете во картичката Дома >> кликнете на групата Уредување >> кликнете на копчето Пополнете >> изберете ја опцијата Долу од паѓачката листа Пополнете.

Така, сите ќелии сега ќе ја имаат истата формула како првата избрана ќелија . Можеме да го разбереме со фокусирање на која било друга копирана ќелија. На пример, ако кликнете на ќелијата D6 , можеме да видиме дека нејзината формула е исто како ќелијата D5 бидејќи ќелијата D5 беше првата ќелија во нашиот избор. Сумирајќи, листот со резултати ќе изгледа вака. 👇

Прочитајте повеќе: [Поправено!] Excel Повлечете за пополнување не работи (8 можни решенија)

4. Кликнете двапати на иконата за пополнување на рачката

Можете да ги користите и карактеристиките на рачката за полнење со двоен клик на рачката за полнење. Следете ги чекорите подолу за да го направите ова. 👇

Чекори:

  • Најпрво, кликнете на ќелијата што сакате да ја копирате или чија формула сакате да ја копирате. Последователно, поставете го курсорот на долниот десен агол на активната ќелија. Така, курсорот ќе се претвори во црнкрст знак. Сега, кликнете двапати на курсорот.

Така, формулата на активната ќелија ќе се копира во сите ќелии подолу. Можеме да го разбереме со фокусирање на која било друга копирана ќелија. На пример, ако кликнете на ќелијата D6 , можеме да видиме дека нејзината формула е исто како ќелијата D5 бидејќи ќелијата D5 беше активната ќелија. Сумирајќи, листот со резултати ќе изгледа вака. 👇

Забелешка:

Во овој метод, формулата нема да се копира во ќелијата ако нема вредност во ниту една колона во тој ред.

Прочитајте повеќе: Како да повлечете формула и да ги игнорирате скриените ќелии во Excel (2 примери)

4 Примери за користење Пополнете рачка во Excel

1. Автоматско пополнување формула

Можете автоматски да ја пополните формулата во саканите ќелии користејќи ја Рачка за пополнување . Кажи, имаш две колони „А“ и засилувач; „B“ за да се множи во колоната „A*B“. За првите податоци, формулата треба да биде B5*C5 во ќелијата D5.

Сега, ако користиме Рачка за пополнување , не треба повеќе да се пишува формулата поединечно. Можеме само да ја користиме Рачка за пополнување за да ја копираме формулата надолу.

Прочитајте повеќе: Како да ја користите рачката за пополнување за да ја копирате формулата во Excel (2 корисни примери)

2. Автоматско пополнување на серија

Можете и автоматско пополнување на серија со користење на Рачка за пополнување . Да речеме, имаме два податоци од серијата како 1 и 3.

Сега, не треба да го пишуваме другиотподатоци од серијата. Можеме да ја користиме рачката за пополнување за автоматско пополнување на серијата.

Прочитај повеќе: [Решено]: Рачката за пополнување не работи во Excel (5 Едноставни решенија)

3. Датум/месец/година за автоматско пополнување

Сега, можете и автоматско пополнување датум или месец или година со користење на Рачка за пополнување . Да речеме, имаме датум како 29 мај 2022 година (29.05.2022).

Сега, можете да ја користите Рачка за пополнување за автоматско пополнување на датуми.

4. Неделни денови за автоматско пополнување

Можете да ја користите и Рачката за пополнување за да ги пополните работните денови. Да речеме, имаме податоци како понеделник кој е работен ден.

Сега, користете ја Рачката за пополнување за автоматско пополнување на работните денови надолу.

Важна забелешка

Важна работа кога ја копирате формулата со Рачка за пополнување е референцата на ќелијата. Ако референцата на ќелијата е релативна и се влече Рачка за пополнување за да се копира формулата, формулата ќе се копира динамички. Ова значи дека формулата ќе ги промени референците на ќелиите. Но, ако сакате да ја копирате вредноста или не сакате да ја промените референцата на ќелијата на формулата, направете ја референцата на ќелијата апсолутна во формулата. Ставете знак за долар ($) во референцата на ќелијата или притиснете го копчето F4 за да ја направите ќелијата апсолутна.

Заклучок

Значи, во оваа статија, ви ги покажав 4-те најлесни начини за користење на рачката за полнење во Excel. Користете кој било од овие брзи методи за да го постигнете резултатот во овапоглед. Се надевам дека оваа статија ќе ви биде корисна и информативна. Ако имате дополнителни прашања или препораки, ве молиме слободно контактирајте ме. И, посетете го ExcelWIKI за уште многу статии како оваа. Ви благодариме!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.