Како да креирате формат на дневен лист за трошоци во Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Корпорацијата прави трошоци кога префрла пари или други вредни средства на лице или ентитет. Ова е појава кога се создава долг или средство се исцрпува во контекст на финансиското сметководство. Добра практика е да се евидентира финансискиот извештај за дневни трошоци. Ова ќе му помогне на секој што се соочува со финансиска нерамнотежа. Со Microsoft Excel , многу е лесно да се води евиденција за дневните трошоци на корисниците. Excel има неколку неверојатни алатки и вградени функции. Оваа статија ќе ја демонстрира постапката за креирање дневен формат на лист за трошоци во Excel

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга и да вежбате со нив.

Формат на дневен лист за трошоци.xlsx

Што е дневниот трошок?

Трошокот е приход што треба да го потрошиме за да извршиме нешто или дека нешто нè чини. Тоа е оперативниот трошок на бизнисот настанат за да се произведе приход. Тоа има смисла економски, како што вели поговорката. Кога средството се користи за производство на приход, неговата вредност се намалува. Дневниот трошок е трошок што е направен во текот на животниот век на средството кога се очекува да се искористи за подолг временски период. Вообичаено е да се распределат трошоците на трошоците како што ги правиме, ако тоа е за нешто што троши веднаш, како плата.

Чекор-по-чекор процедури за креирање формат на дневен лист за трошоци воExcel

Секој различно реагира на личниот долг. Некои од нас не се загрижени и имаат месечен приход или ресурси неопходни за отплата на долгот секогаш кога ќе се појави. Други сакаат да го избегнат по секоја цена, бидејќи знаат дека тоа може да доведе до ескалација на финансиски проблеми во несигурна рамнотежа помеѓу приходите и трошоците. Можеме да кажеме гледајќи го финансискиот извештај дека трошоците се користат за намалување на капиталот на сопственикот. Ајде да ги следиме чекорите за да креираме формат на дневниот лист за трошоци.

Чекор 1: Креирај збирка податоци

За почеток, прво, треба да ги ставиме основните информации за понатамошно пресметка. Значи, го креираме нашиот примерок на базата на податоци. Ќе ја користиме функцијата ДЕНЕС за датумот. Функцијата ДЕНЕС се категоризира под Функции за датум и време на Excel . Функцијата Excel ДЕНЕС го враќа тековниот датум. Нема никакви аргументи. Секогаш кога ќе го отвориме или ажурираме нашиот работен лист, датумот постојано ќе се ажурира.

 • За да го направите тоа, прво креирајте работен лист со име Збирка на податоци . И, направете три колони кои се Датум , Приход и Трошоци .
 • Потоа, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја ставите датум. Овде, ги спојуваме ќелиите бидејќи користиме само еден датум.
 • Потоа, ставете ја формулата во таа ќелија.
=TODAY()

 • Понатаму, притиснете Enter за да го видите резултатот.

 • Понатаму, за да ја завршитебаза на податоци, запишете ги сите приходи и расходи на конкретниот ден.

Чекор 2: Наведете ги сите категории и подкатегории на расходи

Сега, треба да ги категоризираме и подкатегоризираме трошоците. Секој пат кога набљудуваме, дискутираме, анализираме, предвидуваме или категоризираме нешто, категориите се суштински. Затоа што ни дозволуваат да ги поврзуваме објектите еден со друг во смисла на сличност и различност.

 • На прво место, креирајте нов лист. Во нашиот случај, го именуваме листот Трошоци Категории .
 • Потоа, наведете ги сите категории и поткатегории на вашите трошоци.

Прочитајте повеќе: Како да направите личен лист за трошоци во Excel (со лесни чекори)

Чекор 3: Пресметајте ги вкупните дневни трошоци

Во овој чекор, ќе ги пресметаме вкупните дневни трошоци. За ова, прво, треба да ги поставиме информациите и да ги организираме правилно.

 • Прво, ја избираме колоната датум и повторно ја користиме функцијата ДЕНЕС .
=TODAY()

 • Второ, изберете ја колоната Категорија и одете на <1 Картичката>Податоци од лентата.
 • Трето, од групата Алатки за податоци , кликнете на паѓачкото мени Потврда на податоци .
 • Потоа, изберете ја валидацијата Податоци .

 • Како резултат на тоа, ќе се појави Потврда на податоци дијалог прозорец.
 • Подоцна, одете во Поставки одмени.
 • Сега, од паѓачката опција Дозволи , изберете Список .
 • Во полето Извор изберете опсегот на наведените категории. За ова, одете на листот Категории и изберете опсег B5:B16 .
 • На крајот, кликнете на копчето OK .

 • Така, ако кликнете на ќелијата од категоријата, ќе можете да видите мала паѓачка икона. Од таму, можете лесно да изберете која било категорија. Наместо да го запишувате секој пат, можете да ја изберете вашата категорија на трошоци од оваа страница со само еден клик.

 • Создавање паѓачка листа на сличен начин до поткатегоријата на трошоци е следниот чекор.
 • Исто така, во претходните чекори, изберете ја колоната Под категорија , потоа одете на картичката Податоци од лентата.
 • Трето, изберете го паѓачкото поле Потврда на податоци во категоријата Алатки за податоци .
 • Изберете Потврда на податоци после тоа.

 • Сега ќе се појави прозорецот Потврда на податоци .
 • Сега, од овој прозорец, изберете ја картичката Поставки .
 • Потоа, од изборот Дозволи , изберете ја опцијата Листа .
 • Потоа, погледнете до полињата C5:C16 од работниот лист Категории на трошоци , во полето за текст Извор .
 • На крај, притиснете го OK копче за да го завршите процесот.

 • Како резултат на тоа, можете да видите во ќелиите D6 до D11 , дека има паѓачка листа со сите ваши категории на трошење.

 • Понатаму, пополнете ги сите категории и поткатегории и вкупниот износ потрошен за секоја категорија.

 • Сега, за пресметување на дневниот трошок за секоја категорија, ќе го користиме <Функција 1>SUM во ексел. Во Excel, функцијата SUM ги сумира цифрите во група ќелии. Оваа функција главно додава вредности.
 • Значи, изберете ја ќелијата каде што сакате да го видите резултатот од вкупниот трошок.
 • Вметнете ја формулата на функциите SUM во таа ќелија.
=SUM(E6:E9)

 • Потоа, притиснете Enter на тастатурата.

Прочитајте повеќе: Дневен лист за приходи и расходи во Excel (Креирај со детални чекори)

Чекор 4: Вметнете графикон за подобра визуелизација

Конечно, за почесто да го визуелизираме трошокот, можеме да вметнеме Табела . Табелите се популарна алатка за графичко осветлување на конекциите за податоци. Ние користиме графикони за да пренесеме податоци кои се премногу или сложени за да бидат целосно изразени во текстот додека заземаат помалку простор.

 • Прво, изберете ја категоријата и поткатегоријата на збирки податоци со износот и одете на Вметни јазичето од лентата.
 • Второ, во категоријата Табели , кликнете на Вметни графикон со колони или ленти паѓачкото мени.
 • Трето, изберете ја Clustered Column насписокот 2-D Column .

 • Ова ќе го прикаже графичкиот приказ на вкупните трошоци .

 • Сега, за да ја визуелизираме табелата почесто, ќе ја менуваме бојата на секоја категорија.
 • За ова, кликнете двапати на Серија .
 • И, Форматирајте серии на податоци ќе се отвори на десната страна од работниот лист.
 • Оттаму, кликнете на Пополнете & засилувач; Линија и означете го Разликувајте бои по точка .

Конечниот резултат на форматот на дневниот лист за трошоци

Ова е конечниот образец на форматот на дневниот трошок со графиконот за визуелизација на податоците.

Работи што треба да ги имате на ум

Додека креирате формат на дневен лист за трошоци, има неколку фактори што треба да ги имате на ум.

 • Бидете внимателни додека го внесувате вашето размислување во пресметката при пресметувањето на трошокот .
 • Одржување точно форматирање на броеви во вашите ќелии во согласност со нивното значење. На пример, ако го ставите датумот рачно, користете ја Форматирање на датумот , во колоната Датум . Може да се случат грешки ако тоа не е случај.

Заклучок

Горенаведените процедури ќе ви помогнат да Креирајте формат на дневен лист за трошоци во Excel . Се надевам дека ова ќе ви помогне! Ве молиме известете не во делот за коментари доколку имате какви било прашања, предлози или повратни информации. Или можете да фрлите погледна нашите други статии во блогот ExcelWIKI.com !

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.