Како да вметнете број на страница во Excel (7 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во ова упатство, ќе ви покажам 7 лесни методи за вметнување број на страница во excel . Очигледно, додавањето броеви на страници во документот ќе го олесни навигацијата и споделувањето со другите. Ова е особено точно ако документот има голем број страници. Во ова упатство ќе видиме како excel обезбедува различни функции за да се постигне ова.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Внеси број на страница во Excel.xlsm

7 лесни методи за вметнување број на страница во Excel

1. Користење на стилот на преглед на распоред на страницата за вметнување број на страница

Командата Page Layout во excel контролира како документот ќе изгледа по печатењето. Ќе ја користиме оваа команда за да го вметнеме потребниот број на страница во нашиот работен лист.

Чекори:

 • Прво, одете на Преглед табот и од делот Прегледи на работна книга , изберете Изглед на страница .

 • Сега, преместете го покажувачот на глувчето до врвот на страницата и ќе го видите полето со текст Додај заглавие .

 • Потоа, кликнете на полето Додај заглавие и одете во јазичето Заглавие & Подножје .

 • Следно, кликнете на опцијата Број на страница и ќе ја внесете шифрата & ;[Страница] во полето.
 • Овде, притиснете го копчето Простор еднаш и напишете „од“ и повторно притиснете го копчето Простор клуч.

 • Сега, кликнете на опцијата Број на страници и ова ќе влезе во код &[Страници] .

 • На крајот, кликнете на кое било друго место на работниот лист и ќе се прикаже бројот на страницата горе на врвот на страницата.

2. Користење на полето за дијалог за поставување на страница

Опцијата Поставување страница во ексел ни дава можност да направиме нашата работна книга да изгледа поорганизирано. Еден од нив е тоа што можеме многу лесно да вметнеме број на страница. Ајде да видиме како можеме да го направиме тоа.

Чекори:

 • За почеток, одете до картичката Изглед на страница и кликнете на стрелката прикажана подолу.

 • Сега, во новиот прозорец Поставување страница , одете во Заглавие/ табот Footer и од паѓачкото мени Header изберете Страница 1 од ? .
 • Следно, притиснете OK .

 • Конечно, ова ќе го вметне бројот на страницата во делот за заглавие.

3. Вметнете го бројот на страницата почнувајќи од саканиот број

Ако сакате да вметнете број на страница, но рачно да го поставите бројот на почетната страница, тогаш можете да го користите овој метод.

Чекори:

 • Прво, одете во табулаторот Разглед на страница и кликнете на стрелката прикажана подолу.

 • Следно, во прозорецот Поставување страница одете на картичката Страница и внесете го саканиот број на страницата во полето Прва страницаброј .

 • Потоа, одете во табулаторот Заглавие/подножје и изберете Страница 5 од паѓачкото мени Заглавие .
 • Потоа, притиснете OK .

 • Конечно, Excel ќе го вметне бројот на страницата што сте го внеле како прва страница.

Прочитајте повеќе: Како да започнете броеви на страници со различен број во Excel

4. Вметнете број на страница користејќи Insert Tab во Excel

Можеме да вметнеме број на страница во работниот лист на Excel користејќи јазичето Вметни . Ова ќе ни овозможи прво да вметнеме Заглавие и потоа да го поставиме бројот на страницата таму. Следете ги чекорите подолу.

Чекори:

 • За почеток, одете во картичката Вметни и под Одделот за текст изберете Header&footer .

 • Сега, однесете го покажувачот на глувчето на врвот на страницата и кликнете на средното поле.
 • Потоа, кликнете на опцијата Број на страница и ова ќе го вметне кодот &[Страница] во полето.
 • Овде, притиснете Space и напишете of и Space повторно.

 • Потоа, кликнете на опцијата Број на страници .

 • Конечно, бројот на страницата ќе се појави на врвот на страницата.

5. Додадете број на страница од лентата за статус

Еден од најбрзите методи за вметнување број на страница во ексел е да се користи статусна лента. Дозволете ни да поминеме низчекори.

Чекори:

 • Прво, одете во табулаторот Изглед на страница во Статусна лента на дното на екранот.

 • Сега, како и претходно, кликнете на средното поле на горниот дел од екранот и изберете Број на страница .

 • Потоа, напишете од и кликнете Број на страници .

 • Како резултат на тоа, excel ќе го додаде бројот на страницата на врвот на вашиот екран.

6. Вметнете број на страница во повеќе работни листови

Кога имаме повеќе работни листови excel и сакаме да вметнеме број на страница на секоја од нив, тогаш ова методот ќе заштеди многу време наместо да го прави рачно.

Чекори:

 • Прво, одете на картичката Изглед на страница и кликнете на стрелката во долниот десен агол.

 • Следно, во прозорецот Page Setup одете на <Картичката 1>Заглавие/футер и кликнете на Прилагодено Заглавие .

 • Сега, во прозорецот Header, кликнете на Cent er дел и изберете Внеси број на страница .

 • Потоа, напишете од и изберете Внеси број на страници .
 • Сега, притиснете OK .
 • Како резултат, excel ќе внесе броеви на страници во сите отворени работни листови.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете секвенцијални броеви на страници низ работните листови

7. Вметнете број на страница во ќелија користејќи VBA

Овој VBA метод ќе ни овозможи да внесеме број на страница во кој било дел од нашите страници, за разлика од претходните методи каде што можевме да ги вметнеме само на врвот или на дното.

Чекори:

 • Прво, одете во картичката Програмер и изберете Visual Basic .

 • Сега, во прозорецот Visual Basic кликнете Вметни и потоа Модул .

 • Следно, напишете го следниов код во прозорецот со името Module1 :
9412

 • Потоа, затворете го прозорецот Visual Basic и изберете која било празна ќелија. Таму одете на картичката Преглед .
 • Овде, од паѓачкото мени Макроа изберете Прикажи макроа .

 • Сега, кликнете на Изврши .

 • Следствено, VBA кодот ќе додаде броеви на страници во ќелијата што сте ја избрале.

Прочитајте повеќе: Како да Вметнете број на страница користејќи VBA во Excel (3 макроа)

Како да го отстраните бројот на страницата во Excel

Ако не сакате да имате број на страница во вашиот документ или имате само документ од една страница, а потоа можете да го користите овој метод за да го отстраните бројот на страницата.

Чекори:

 • Прво, одете на Преглед табот и изберете Изглед на страница .
 • Потоа, однесете го покажувачот на глувчето до полето што го содржи бројот на страницата.

 • Следно, кликнете на бројот на страницата и ќе видите код како сликатаподолу.

 • Овде, притиснете го копчето backspace еднаш.

 • Веднаш, бројот на страницата ќе исчезне и ќе се појави насловот Додај заглавие што го потврдува ова.

Прочитајте повеќе: Како да го отстраните бројот на страницата од прегледот на прекин на страницата во Excel

Заклучок

Се надевам дека ги разбравте методите што ги покажав во ова упатство за вметнување број на страница во ексел и беа во можност да ги применат правилно. Меѓу различните начини, оној што можеби сакате да го користите ќе зависи од вашата ситуација, големината на документот итн. . Ако имате какви било прашања, ве молиме кажете ми во коментарите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.