Како да креирате листа на контакти во Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Microsoft Excel е најкористената табела ширум светот која им помага на бизнисите и организациите да ги анализираат податоците. Можете да користите табела на Excel за да складирате податоци како списоци со контакти или информации за клиентите. Главната предност е тоа што можете да ги повлечете податоците од табеларната табела во кој било формат кога и да посакате. Денес во оваа статија, споделувам како да креирате листа на контакти во ексел. Останете прилагодени!

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Креирајте листа на контакти.xlsx

2 едноставни чекори за креирање листа на контакти во Excel

Во продолжение опишав 2 едноставни и брзи чекори за создавање листа на контакти во Excel.

Чекор 1: Креирај збирка податоци со соодветни информации

 • Прво, за да направиме список со контакти, ќе започнеме со креирање на табелата каде што ќе ставаме информации. Овде создадов табела со „ Прво Име “ и „ Презиме Име “.

 • Второ, треба да ставите уште две колони каде што ќе ги запишеме „ Пошта Адреса “ и „ Контакт Број “.

 • Затоа, можете да додадете „ Дома Број “, „ Дома Адреса “ и „ Објави Код “ за да се комплетира табелата.

Прочитајте повеќе: Како да генерирате листа врз основа на критериуми во Excel (4 методи)

Чекор 2: ПополнетеЌелии со соодветни податоци за пополнување на списокот со контакти

 • Пред сè, време е да се пополни базата на податоци. Овде ги запишав „ Прво Име “ и „ Презиме Име “ од мојата листа . Можете да ја ставите вашата листа со контакти.

 • Сега, ја ставив нивната „ Пошта Адреса “ и „ Контакт Број “ според имињата.

 • Оттука, кликнете на „ Пошта Адреса “ од следнава листа.

 • Затоа, директно ќе создаде пошта со прикачување на адреса за е-пошта.

 • Потоа, ќе додадеме „ Домашен број “, „ Дома Адреса “ и „ Објави Код “.

 • Конечно, имаме успешно ја креиравме нашата листа со контакти во ексел.

Прочитај повеќе: Креирање мејлинг листа во Excel (2 методи)

Работи што треба да се запаметат

 • По креирањето на списокот со контакти, можете да ја зачувате датотеката во формат CSV за да можете лесно да ја извезувате на различни извори.

Заклучок

Во оваа статија се обидов да ги опфатам сите методи за креирање листа на контакти во ексел. Разгледајте ја работната книга за вежбање и преземете ја датотеката за да вежбате сами. Се надевам дека ќе ви биде од помош. Ве молиме информирајте не во делот за коментари за вашето искуство. Ние, тимот на Exceldemy , секогаш одговараме на вашите прашања. Останете во тек ипродолжи да учиш.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.