Како да ја смените вертикалната колона во хоризонтална во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе научиме да менуваме вертикална колона во хоризонтален ред во Excel . Microsoft Excel е моќна алатка и им помага на корисниците лесно да извршуваат различни задачи. Корисниците создаваат збирки на податоци за да претставуваат податоци. Збирките на податоци се состојат од редови и колони. Понекогаш, корисниците можеби ќе треба да ги променат вертикалните колони во хоризонтални во Excel. Денес ќе покажеме 5 различни методи. Користејќи ги овие методи, можете лесно да промените вертикална колона во хоризонтален ред во Excel. Значи, без дополнително одложување, да ја започнеме дискусијата.

Преземете ја работната книга за вежбање

Работната книга можете да ја преземете од овде.

Вертикална колона до хоризонтална .xlsx

6 лесни начини за промена на вертикалната колона во хоризонтална во Excel

За да ги објасниме методите, ќе користиме база на податоци што го содржи продажниот износ од некои Продавачи . Ние ќе ги замениме вертикалните колони во хоризонтални редови во денешната статија. Може да се каже дека ќе ги транспонираме вертикалните колони.

По промената на вертикалните колони во хоризонтални, сетот ќе изгледа како на сликата подолу.

1. Променете ја вертикалната колона во хоризонтална со специјална опција за залепување во Excel

Најлесен начин да се смени вертикална колона во хоризонтален ред е да се користи Посебно залепување опција на Excel. Исто така, го задржува точното форматирање додека ја менува вертикалната колона. Значи, вие нетреба да примените какво било форматирање подоцна. Ајде да ги следиме чекорите подолу за да видиме како можеме да ја користиме опцијата Залепи специјално за транспонирање на колоните.

ЧЕКОРИ:

 • Прво од сè, изберете го опсегот што сакате да го промените во хоризонтални редови. Тука, го избравме опсегот B4:C10 .

 • Второ, десно - кликнете на глувчето за да го отворите менито.
 • Изберете Копирај од таму.
 • Алтернативно, можете да притиснете Ctrl + C за да го копирате опсегот.

 • Трето, изберете ќелија каде што сакате да го залепите опсегот хоризонтално. Во нашиот случај, избравме Ќелија B12 .

 • Потоа, одете во Дома табот и кликнете на иконата Залепи . Ќе се појави опаѓачко мени.
 • Од таму изберете Вметни специјално . Ќе го отвори полето Залепете специјално .
 • Или, можете да притиснете Ctrl + Alt + V за да отворите полето Залепете специјално .

 • Во полето Залепете специјално , проверете го Транспонирање опција и кликнете OK за да продолжите.

 • Конечно, ќе можете да ги промените вертикалните колони во хоризонтални редови.

Забелешка: Како што е наведено претходно, овој метод може да се имплементира без напор. Но, тоа има недостаток. Хоризонталните редови нема да се ажурираат динамично ако промените нешто во вертикалните колони. Ако тисакате динамични ажурирања, тогаш подобро е да ги следите другите методи.

2. Вметнете ја функцијата Excel TRANSPOSE за да ја конвертирате вертикалната колона во хоризонтална

Можеме да користиме некои Excel функции за претворање на вертикална колона во хоризонтален ред. Овде, за таа цел ќе ја користиме функцијата TRANSPOSE . Главната предност на користењето на функциите е тоа што ќе добиете динамични ажурирања во хоризонталните редови ако промените нешто во главната база на податоци. Но, хоризонталните редови нема да имаат исто форматирање како вертикалните колони. Треба да додадете форматирање откако ќе го примените методот.

Ајде да ги следиме чекорите подолу за да дознаеме повеќе.

ЧЕКОРИ:

 • Во прво место, изберете Ќелија B12 и напишете ја формулата подолу:
=TRANSPOSE(B4:C10)

 • Потоа, притиснете Ctrl + Shift + Enter за да добиете резултати како на сликата подолу.

Забелешка: Можете да видите дека нема форматирање во конвертираните редови. Треба повторно да го примените форматирањето.

3. Внесете Формула како текст за да добиете вертикална колона во хоризонтална

Друг начин да ги внесете вертикалните колони во хоризонтални редови е да ја внесете формулата како текст. Ова е еден од најинтересните трикови што некогаш сте ги виделе. Овде, прво ќе ја напишеме формулата со некои специјални букви. Подоцна ќе ги замениме со знакот за еднаквост. Ајде да обрнеме внимание на чекорите подолу допогледнете го процесот на пишување формули како текстови.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете Ќелија B12 и напишете EdB4 .
 • Исто така, напишете EdC4 во Ќелија B13 .

Овде, сакаме да ги видиме Продавачот во Ќелијата B12 и Износот на продажба во Ќелијата B13 . Бидејќи Cell B4 содржи Seller , затоа впишавме EdB4 во Cell B12 . За да го видите продажниот износ во Ќелија B13 , внесовме EdC4 .

 • Сега, изберете ги двете Ќелија B12 и Ќелија B13 .
 • Потоа, повлечете ја Рачката за пополнување надесно до Колона H .

 • После тоа, изберете го опсегот B12:H13 .

 • Во следниот чекор, притиснете Ctrl + H за да го отворите полето Најди и замени .
 • Во Најди и Заменете го полето , напишете Ed во полето „ Најди што “ и = во полето „ Замени со “.
 • Откако ќе ги напишете, кликнете на опцијата Замени ги .

 • Ќе се појави поле за пораки.
 • Кликнете ОК за да продолжите.

 • Конечно, ќе видите резултати како на сликата подолу.

4. Заменете ја вертикалната колона во хоризонтална користејќи ја функцијата INDEX во Excel

Можеме исто така да менуваме вертикални колони во хоризонтални редови користејќи функција INDEX во Excel. Функцијата INDEX враќа вредност одќелијата на пресекот на одредена редица и колона. За да ја комплетираме формулата, ќе ги користиме функциите ROW и COLUMN . Ајде да ги следиме чекорите подолу за да дознаеме повеќе.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете Cell B12 и напишете ја формулата подолу:
=INDEX($B$4:$C$10,COLUMN(A1),ROW(A1))

Тука, првиот аргумент е опсегот B4:C10 . Треба да го претвориме во хоризонтални редови. COLUMN(A1) го враќа бројот на колоната Ќелија A1 и тоа е 1 . Исто така, ROW(A1) го враќа бројот на редот на Ќелија A1 кој е 1 . Значи, формулата станува INDEX($B$4:$C$10,1,1) . Тоа значи дека Ќелијата B12 ќе ја зачува првата вредност од опсегот B4:C10 што е Продавачот .

 • Второ, притиснете Внесете и повлечете ја Рачката за пополнување надолу до Ќелија B13 .

 • Сега , изберете Ќелија B12 и B13 .
 • Потоа, повлечете ја Рачката за пополнување надесно.

 • Како резултат на тоа, ќе можете да ги промените вертикалните колони во хоризонтални редови.

 • Конечно, откако ќе се примени правилно форматирање, сетот ќе изгледа како на сликата подолу.

5. Примени ја функцијата OFFSET за да ја префрли вертикалната колона

Меѓу функции, можеме да ја користиме и функцијата OFFSET за да ги префрлиме вертикалните колони во хоризонтални редови во Excel. Функцијата OFFSET враќа вредност на ќелијататоа е одреден број на редови и колони од референцата. Тука, повторно ќе треба да ги користиме функциите ROW и COLUMN . Ајде да ги следиме чекорите подолу за да дознаеме повеќе.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете Cell B12 и напишете ја формулата подолу :
=OFFSET($B$4,COLUMN(A1)-1,ROW(A1)-1)

Тука, внатре во функцијата OFFSET Ќелијата B4 е референцата. COLUMN(A1)-1 и ROW(A1)-1 означуваат броеви на редови и колони од референцата соодветно.

 • Второ, притиснете Внесете и повлечете ја Рачката за пополнување надолу.

 • Потоа, изберете Ќелија B12 и B13 .
 • Сега, повлечете ја Рачката за пополнување надесно до Колона H .

 • Како резултат на тоа, ќе ги добиете вертикалните колони како хоризонтални редови.

 • На крајот, примени форматирање за да се направат хоризонталните редови како вертикалните колони.

6. Транспонирајте ја вертикалната колона во хоризонтална користејќи ја функцијата INDIRECT

Во последниот метод, ќе ја користиме функцијата INDIRECT за транспонирање на вертикални колони. Овој метод е сличен на претходниот. Функцијата INDIRECT ја враќа референцата одредена со текстуална низа. Ајде да ги набљудуваме чекорите подолу за да видиме како можеме да го имплементираме методот.

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, напишете ја формулата подолу во ЌелијаC12 :
=INDIRECT("B"&COLUMN()+1)

Тука, излезот од COLUMN() е 3 . Значи, формулата станува INDIRECT(B4) . Затоа се враќа Seller во Cell C12 .

 • Потоа, притиснете Enter и напишете ја формулата подолу:
=INDIRECT("C"&COLUMN()+1)

 • Потоа, повлечете ја Рачката за пополнување надесно до Колона I .

 • Како резултат на тоа, ќе можете да ги транспонирате вертикалните колони како на сликата подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.