Формула за временски лист на Excel со пауза за ручек и прекувремена работа

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Доколку барате некои посебни трикови за создавање на формула за временски лист на Excel со пауза за ручек и прекувремена работа, дојдовте на вистинското место. Постои еден начин да создадете формула за временски лист на Excel со пауза за ручек и прекувремена работа. Оваа статија ќе го разгледа секој чекор од овој метод за креирање формула за временски лист на Excel со пауза за ручек и прекувремена работа. Ајде да го следиме целосниот водич за да го научиме сето ова.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија. Ги содржи сите збирки на податоци во различни табеларни пресметки за јасно разбирање.

Ексел Временски лист со пауза за ручек и прекувремена работа.xlsx

Постапка чекор-по-чекор до Креирајте временска листа со пауза за ручек и прекувремена работа со формулата Excel

Во следниот дел, ќе користиме еден ефективен и незгоден метод за да создадеме формула за временски лист на Excel со пауза за ручек и прекувремена работа. Работното време и прекувремената работа генерално се пресметуваат врз основа на 40-часовна работна недела (осум часа дневно). Врз основа на 40 часа во работната недела, мојот шаблон за Excel ги пресметува и работните часови и прекувремената работа. Прекувремената работа во овој член се пресметува според цела недела, а не според индивидуалната недела. За да се создаде поразбирлив временски лист, неопходно е да се направи основен преглед и пресметки со формули и да се пресмета прекувремената работа. Овој делдава опширни детали за овој метод. Треба да ги научите и примените сите овие за да ја подобрите вашата способност за размислување и знаењето за Excel. Овде ја користиме верзијата Microsoft Office 365 , но можете да користите која било друга верзија според вашите преференции.

Чекор 1: Создадете примарен преглед

За да креираме временски лист со ручек и прекувремена работа, мора да следиме одредени правила. На почетокот сакаме да направиме база на податоци. За да го направиме ова, мораме да ги следиме следниве правила.

 • Прво, напишете „Временски лист со пауза за ручек и прекувремена работа“ во некои споени ќелии со поголема големина на фонтот, што ќе направи насловот попривлечен. Потоа, напишете ги потребните полиња Наслов за вашите податоци. Кликнете овде за да видите слика од екранот што илустрира како изгледаат полињата.

 • Потоа, треба да ги внесете потребните информации за компанијата за кои временски листови се прават.
 • Потоа, треба да ја внесете адресата, телефонскиот број и веб-страницата на компанијата како што е прикажано подолу.
 • По тоа, треба да го внесете името на вработениот, проектот името на менаџерот и денешниот датум.
 • Следно, треба да внесете Прекувремена работа се брои после (часови/недела) Општо земено, ова е 40 часа неделно. Треба да го внесете бројот 45 или друга вредност ако вашата канцеларија го следи тој распоред. Работното време генерално се разликува од земја до земја.

Чекор2: Внесете ги потребните податоци во временскиот лист

Сега, откако ќе го завршите делот за заглавие, треба да ги внесете основните информации на временскиот лист. За да го направите ова, треба да ги следите следните постапки.

 • На следната слика, можеме да ги видиме основните контури на податоците од временскиот лист и неговата поврзана база на податоци.
 • Тука, ние имаат колони Ден, Влез, Почетоци на ручек, Време Аут Вкупно часови, Редовни, и Прекувремено колони во следната база на податоци.
 • Во Време во колона, го внесуваме времето кога вработениот влегува на работното место.
 • Потоа во колоната Почеток на ручек го внесуваме времето кога започнува ручекот.
 • Следно, во колоната ручек завршува го внесуваме времето за завршување на ручекот.
 • Потоа, во колоната Time Out , го пишуваме времето кога вработениот целосно го напушта работното место.

Прочитај повеќе: Како да креирате временски лист за вработени во Excel (со лесни чекори)

Чекор 3: Пресметајте ги вкупните часови за секој ден

Сега, ќе ги пресметаме вкупните часови за поединечни денови. За да го направите ова, треба да ги следите следните чекори.

 • Прво, за да ги пресметаме вкупните часови, ќе ја користиме следнава формула во ќелијата G11:

=((F11-C11)-(E11-D11))*24

 • (F11-C11) всушност означува (Време на истекот на времето во). Овде, (E11-D11) значи (Ручекот завршува-ручекот започнува).
 • Сега, ниеја помножи формулата ( (Time Out-Time In)(Runch завршува-Runch Stars)) формулата со 24 за да ја претвори во час.
 • Поради ова, добиваме број како вредност. Алтернативно, одземањето на времето резултира со временска вредност.
 • Потоа, притиснете Enter .
 • Како последица на тоа, ќе ги добиете вкупните часови за понеделник.

 • Следно, повлечете ја иконата Рачка за пополнување за да ги пополните останатите ќелии во колоната со формулата.
 • Затоа, ќе ги добиете вкупните часови за поединечни денови, како што е прикажано подолу.

Прочитајте повеќе: Како да ги пресметаме работните часови и прекувремената работа со помош на формулата на Excel

Чекор 4: Пресметајте ги редовните часови и прекувремената работа

Сега, ќе ги пресметаме редовните часови и прекувремената работа. За пресметување на редовните часови ќе ја користиме функцијата MAX . Овде, ние исто така ја користиме функцијата IF за да пресметаме прекувремена работа. Ја користиме и функцијата SUM за да ги пресметаме вкупните часови на редовни и прекувремени часови. За да го направите ова, треба да ги следите следните правила.

 • Прво, за да ги пресметаме вкупните часови, ќе ја користиме следнава формула во ќелијата I11:

=IF(SUM($G$11:G11)>$G$8,SUM($G$11:G11)-$G$8,0)

 • Потоа, притиснете Enter .
 • Како резултат на тоа, ќе добијте вредност за прекувремена работа за понеделник.

 • Следно, повлечете ја иконата Пополнете Рачка за да ги пополните останатите ќелии во колона соформула.
 • Затоа, ќе ја добиете прекувремената работа за поединечни денови, како што е прикажано подолу.

 • Следно, да се пресметаат редовните часови , ќе ја користиме следната формула во ќелијата H11:

=MAX(G11-I11,0)

 • Потоа , притиснете Enter .
 • Како резултат на тоа, ќе добиете вредност на редовните часови за понеделник.

 • Следно, повлечете ја иконата Рачка за пополнување за да ги пополните останатите ќелии во колоната со формулата.
 • Затоа, ќе ја добиете вредноста на редовните часови за поединечни денови, како што е прикажано подолу .

 • Следно, за да се пресметаат вкупните часови (редовни), ќе ја користиме следнава формула во ќелијата H17:

=SUM(H11:H16)

 • Потоа, притиснете Enter .
 • Како последица , ќе добиете вкупни часови (редовни) како што е прикажано подолу.

 • Следно, за да ги пресметаме вкупните часови (прекувремена работа), ќе ја користиме следнава формула во ќелијата I17:

=SUM(I11:I16)

 • Потоа, притиснете Enter .
 • Како последица на тоа, ќе добиете вкупни часови (прекувремена работа) како што е прикажано подолу.

🔎 Како функционира формулата?

 • Распроширувачкиот опсег на горната формула е $G$11:G11 што е применливо за I11 . За следната ќелија I13, опсегот ќе биде $G$11:G12 . Ова е причината поради која се нарекува проширувањеопсег.
 • IF(SUM($G$11:G11)>$G$8,SUM($G$11:G11)-$G$8,0)

Функцијата IF ќе провери дали збирот на опсегот што се проширува ја надминал вредноста на ќелијата G8 (после калкулатор за прекувремена работа) или не. Ако вредноста надмине, функцијата ќе ја врати вредноста SUM($G$11:G11)-$G$8 . Во спротивно, функцијата ќе врати вредност од 0.

Прочитај повеќе: Како да се пресметаат часовите за прекувремена работа во Excel користејќи ја функцијата IF

💬 Работи да запомни

✎ Кога ја користите функцијата IF, внимателно дајте ги сите потребни загради. Исто така, треба да направите опсег и [sum_range] апсолутна референца на ќелијата, во спротивно нема да ја добиете соодветната вредност.

✎ Мора да ја прилагодите висината на редот после следејќи го секој метод.

Заклучок

Тоа е крајот на денешната сесија. Силно верувам дека отсега можеби ќе можете да креирате формула за временски лист со пауза за ручек и прекувремена работа во Excel. Ако имате какви било прашања или препораки, споделете ги во делот за коментари подолу.

Не заборавајте да ја проверите нашата веб-страница ExcelWIKI.com за различни проблеми и решенија поврзани со Excel. Продолжете да учите нови методи и да растете!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.