Како да се примени VLOOKUP по датум во Excel

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Ние користиме VLOOKUP по датум за да најдеме датуми во табела со податоци. Многу е корисно да се најдат вредностите што одговараат на одредени датуми од базата на податоци. Вредноста што ја бараме при користење на функцијата VLOOKUP се нарекува вредност за пребарување . Затоа, датумот е бараната вредност кога применуваме VLOOKUP по датум. Оваа статија покажува како да се примени VLOOKUP по датум на наједноставен начин. Следната слика дава идеја за тоа како функционира VLOOKUP по датум.

Преземете ја работната книга за вежбање

Вие може да ја преземете работната книга за вежбање од копчето за преземање подолу.

Примени Vlookup со Dates.xlsx

Примени VLOOKUP по датум во Excel

Ќе ја користиме следната база на податоци за да илустрираме како да се примени VLOOKUP по датум во ексел. Податокот ги содржи продажните износи што одговараат на различни датуми.

Претпоставете дека сакате да го внесете датумот во ќелијата E5 за да го пронајдете соодветниот износ на продажба во ќелијата F5 .

Можете лесно да го направите тоа следејќи ги чекорите подолу.

Чекори

1. Прво, внесете ја следнава формула во ќелијата F5 :

=VLOOKUP(E5,B5:C10,2,FALSE)

2. Не грижете се за грешката #N/A .

3. Сега, внесете датум во ќелијата E5 за да ја добиете саканата продажна сума како што следува.

4. Бидете внимателни за форматот на датумот додека внесувате датум. Мора да го внесете датумот во истиотформат како во збирката податоци што е MM/DD/YYYY во овој случај.

5. Ако датумот што го барате не постои во базата на податоци, ќе покаже грешка #N/A . На пример, внесете 2/4/2022 наместо 2/4/2022 и ќе го видите следново.

Како функционира формулата?

1. Функцијата VLOOKUP се состои од следните аргументи:

VLOOKUP(lookup_value, table_array, col_index_num, [range_lookup])

2. Прво, ја бара вредноста за пребарување ( погледна_вредност) . Потоа опсегот на податоци што треба да се бараат ( табела_низа) . После тоа, го прашува бројот на колоната ( col_num_index ) каде што повратната вредност постои во тој опсег. Конечно, аргументот range_lookup прашува дали сакате да барате Приближно совпаѓање(TRUE) или Точно совпаѓање(FALSE) .

3. Ако го споредиме ова со формулата внесена во ќелијата F5 тогаш добиваме,

  • Lookup_value = E5 која го содржи датумот што го бараме.
  • Table_array = B5:C10 која ја содржи базата на податоци.
  • Col_index_num = 2 која е втората колона од сетот што ги содржи продажните износи што сакавме да ги најдеме надвор.
  • Range_lookup = FALSE , што значи дека барате точно совпаѓање.

Прочитајте повеќе: Како да користите VLOOKUP за да најдете вредност што паѓа Помеѓу опсегот

Изврши VLOOKUP до датумот на враќање во Excel

Сега, што ако сакаме да го најдеме датумот што одговара на максималната продажна сума?Ајде да ги следиме чекорите подолу за тоа.

Чекори

1. Прво, внесете ја следната формула во ќелијата E5 :

=MAX(C5:C10)

2. Потоа функцијата MAX во оваа формула ќе го врати максималниот износ на продажба од колоната Продажба .

3. После тоа, внесете ја следнава формула во ќелијата F5 :

=VLOOKUP(E5,B5:C10,1,FALSE)

4. Но, ова ја дава грешката #N/A .

5. Тоа е затоа што вредноста што ја бараме останува во втората колона во низата на табелата.

6. За да го решиме овој проблем, да ги замениме колоните Датум и Продажба .

7. Потоа сменете ја формулата во ќелијата E5 на следната:

=MAX(B5:B10)

8. Новата база на податоци ќе изгледа вака.

9. После тоа, примени ја следнава формула во ќелијата F5 :

=(VLOOKUP(E5,B5:C10,2,FALSE)

10. Ова ќе го врати датумот како број.

11. Наједноставниот начин да се реши овој проблем е со промена на форматот на датумот на таа ќелија од картичката Дома .

12. Алтернативен начин да го направите тоа е со примена на следнава формула наместо претходната во ќелијата F5 .

=TEXT(VLOOKUP(E5,B5:C10,2,FALSE),"D-MMM-YY")

13. Функцијата TEXT во оваа формула ќе ја промени вредноста добиена од формулата VLOOKUP во формат на датум.

Прочитајте Повеќе: Пребарајте ја вредноста во опсег и вратете ја во Excel (5 лесни начини)

Работи што треба да ги запомните

  • Моратевнесете датуми во ист формат како што се датумите во збирката податоци.
  • Вредноста за пребарување мора да биде во колона порано од колоната што ја содржи повратната вредност.
  • Проверете дали форматот на текстот е внатре двојни наводници ( „“ ) во функцијата TEXT .

Заклучок

Сега знаете како да се примени VLOOKUP по датум во ексел. Ве молиме користете го делот за коментари подолу за дополнителни прашања или предлози. Може да го посетите нашиот блог ExcelWIKI за да дознаете повеќе за excel.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.