Како да ја смените ориентацијата на работниот лист во пејзаж во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш, погодно е да се користи ориентацијата на страницата Пејзаж наместо стандардната ориентација на портрет, особено кога имате податоци со многу колони. Кажи, имаш работен лист како следнава слика. Во оваа статија, ќе ви покажам 5 уникатни примери за тоа како да ја смените ориентацијата на овој работен лист во пејзаж од стандардната ориентација на портрет. Ако сте љубопитни за тоа, преземете ја нашата работна книга за вежбање и следете не.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за вежбање додека ја читате оваа статија.

Променете ја ориентацијата на работниот лист во Landscape.xlsm

5 соодветни примери за промена на ориентацијата на работниот лист во пејзаж во Excel

За да ги прикажете примерите, разгледуваме голема база на податоци од извештајот за продажба на една компанија. Нашата база на податоци е во опсегот на ќелии B5:K104 .

📚 Забелешка:

Сите операции од овој член се постигнуваат со користење на апликацијата Microsoft Office 365 .

1. Користење Пејзажна команда од картичката Распоред на страница

Во нашиот прв пример, ќе ја промениме ориентацијата на работниот лист од Портрет во Пејзаж користејќи ја командата Ориентација . Чекорите за завршување на процесот се дадени подолу:

📌 Чекори:

 • Прво, одете на картичката Изглед на страница .
 • Сега, од Поставување страница група, кликнете на паѓачката стрелка од командата Ориентација .
 • Потоа, изберете ја опцијата Пејзаж .

 • Ориентацијата на вашата база на податоци ќе се промени од Портрет во Пејзаж .

Така, ние може да каже дека нашата процедура функционира совршено и можеме да ја промениме ориентацијата на работниот лист од Портрет во Пејзаж .

Прочитај повеќе: Како да ја смените ориентацијата на страницата во Excel (2 едноставни методи)

2. Променете ја ориентацијата од полето за дијалог за поставување на страница

Во овој пример, ќе ја промениме ориентацијата на работниот лист од полето за дијалог Поставување страница . Целосниот процес за да се постигне примерот е даден на следниов начин:

📌 Чекори:

 • Прво, одете на картичката Изглед на страница .
 • Сега, од групата Поставување страница , кликнете на стартувачот на полето за дијалог Поставување страница .

 • Како резултат на тоа, на вашиот уред ќе се појави мало поле за дијалог наречено Поставување страница .
 • Потоа, во картичката Страница , изберете ја опцијата Пејзаж во делот Ориентација .
 • На крајот, кликнете OK .

 • Ориентацијата на податоци ќе се промени од Портрет во Пејзаж .

Оттука, можеме да кажеме дека нашата процедура функционира ефективно, и можеме да ја промениме ориентацијата на работниот лист од Портрет во Пејзаж .

Слични читања

 • Како да ја смените насоката на текстот во табелата на Excel (3 лесни методи)
 • Променете ја ориентацијата од хоризонтална во вертикална во Excel
 • Како да ја промените ориентацијата на текстот во Excel (5 лесни методи)

3. Промена на ориентација на повеќе работни листови

Можеме да ја промениме ориентацијата на повеќе работни листови истовремено. Процесот на промена на ориентацијата е речиси сличен на првиот метод, но за да смениме повеќе листови истовремено треба да ги групираме. Чекорите за завршување на овој пример се опишани подолу:

📌 Чекори:

 • На почетокот, изберете повеќе листови во вашата работна книга. За да ги изберете сите листови, кликнете со десното копче на името на листот од Лентата со име на листот и изберете ја опцијата Избери ги сите листови .

 • Ако не треба да ги изберете сите листови, тогаш притиснете го копчето 'Ctrl' и кликнете на бараниот лист за да го изберете работниот лист . Ќе биде избран вашиот посакуван работен лист.
 • Потоа, одете во табулаторот Изглед на страница .
 • Потоа, од групата Поставување страница , кликнете на паѓачката стрелка на командата Orientation и изберете ја опцијата Landscape .

 • Сега, ако ги проверите другите листови, ќе забележите дека ориентацијата на сите избрани листови ќе се промени од Портрет во Пејзаж .

Значи, можеме да кажеме дека нашата процедура работи прецизно и можеме да ја промениме ориентацијата на работниот лист од Портрет во Пејзаж .

4. Промена на ориентација при печатење

Можеме да ја смениме ориентацијата на работниот лист во моментот на печатење во печатена копија. Постапката во овој случај е прикажана подолу чекор-по-чекор:

📌 Чекори:

 • Прво, кликнете на Датотека > Опција за печатење . Покрај него, можете да притиснете и 'Ctrl+P' за да го отворите полето за дијалог за печатење.

 • Ќе видите прегледајте на вашата база на податоци овде, што ќе биде како по печатењето на вашата избрана големина на страницата.
 • Сега, кликнете на опаѓачкото од Ориентација на портрет и изберете Ориентација на пејзаж .

 • Ќе забележите дека ориентацијата на базата на податоци ќе се промени од Портрет до Пејзаж и ќе се прикаже и на прегледот за печатење.

Затоа, можеме да кажеме дека нашата постапка работи правилно, и можеме да ја промениме ориентацијата на работниот лист од Портрет во Пејзаж .

5. Промена на ориентацијата на страницата со VBA код

Пишувањето VBA код ќе ни помогне и да ја смениме ориентацијата на работниот лист од Портрет во Пејзаж . Ќе ја користиме нашата мината база на податоци за да го покажеме пристапот. Чекорите за завршувањеовој пример е објаснет подолу:

📌 Чекори:

 • За да го започнете пристапот, одете на картичката Програмер и кликнете на Visual Basic . Ако го немате тоа, мора да го овозможите табот Програмери . Или, исто така, можете да притиснете 'Alt+F11' за отворање на Visual Basic Editor .

 • Ќе се појави дијалог-кутија.
 • Сега, во јазичето Вметни на тоа поле, кликнете на опцијата Модул .

 • Потоа, запишете го следниов визуелен код во празното поле за уредување.

5939
 • Потоа, притиснете 'Ctrl+S' за да го зачувате кодот.
 • Затворете го табот Уредувач .
 • Следно, во Програмер табот, кликнете на Макроа од групата Код .

 • Како резултат на тоа, мал дијалог ќе се појави полето со наслов Макро .
 • Изберете ја опцијата Oriente_to_Landscape и кликнете на копчето Изврши за да го извршите кодот.

 • Потоа, притиснете 'Ctrl+P' за да го отворите прегледот за печатење.
 • Ќе сфатите дека ориентацијата на базата на податоци ќе се промени од Портрет во Пејзаж и ќе се прикаже и на прегледот за печатење.

Конечно, можеме да кажеме дека нашиот В BA работи успешно и можеме да ја промениме ориентацијата на работниот лист од Портрет во Пејзаж .

Заклучок

Тоа е крајот на ова статија. Јассе надеваме дека овој напис ќе ви биде корисен и ќе можете да ја промените ориентацијата на работниот лист во пејзаж во Excel. Ве молиме споделете ги сите дополнителни прашања или препораки со нас во делот за коментари подолу доколку имате дополнителни прашања или препораки.

Не заборавајте да ја проверите нашата веб-страница, ExcelWIKI , за неколку Excel- поврзани проблеми и решенија. Продолжете да учите нови методи и да растете!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.