Како да се пресмета обратниот процент во Excel (4 лесни примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе научиме како да пресметуваме обратен процент во Excel . Има многу случаи кога треба да го пресметаме обратниот процент за да ја најдеме оригиналната или почетната вредност. Овој обратен процент можеме да го пресметаме на различни начини. Денес, ќе користиме 4 примери за да ја демонстрираме пресметката на обратниот процент.

Преземете ја книгата за вежбање

Преземете ја книгата за вежбање овде.

Пресметај обратно Percentage.xlsx

Што е обратен процент?

На едноставен јазик, обратен процент значи пресметување наназад за да се најде оригиналната вредност, со оглед на процент од таа вредност. Овде, мора да запомниме дека оригиналната вредност е 100% од вредноста. Да претпоставиме, 10% од Бројот е 8 . Потоа, Оригиналниот број е 80 .

4 Примери за пресметување обратен процент во Excel

1. Пресметајте го обратниот процент рачно во Excel

Во првиот пример, ќе научиме рачно да го пресметуваме обратниот процент. За таа цел, ќе користиме база на податоци што го содржи процентот од вкупниот износ во колоната Проценти и Износот на продажбата претставен со процентот на некои продавачи. Ќе се обидеме да ја најдеме вкупната продажна сума на продавачите.

Ајде да ги следиме чекорите подолу за да ја научиме оваа техника.

ЧЕКОРИ:

 • Изберете Ќелија E5 напрво.
 • Сега, напишете ја формулата:
=D5/C5

 • Потоа, притиснете Enter за да го видите резултатот.

Овде, формулата го дели износот на продажбата со процентот за да се добие вкупната продажба вредност.

 • Потоа, користете ја Рачката за пополнување за да ги видите резултатите во сите ќелии.

 • Конечно, ќе ги видите резултатите како подолу.

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета процентот врз основа на условно форматирање (6 начини)

2. Пресметајте обратен процент за да ја добиете оригиналната цена

Во овој пример, ќе го пресметаме обратниот процент за да ја добиеме оригиналната цена на некои производи кога има попусти. За објаснување, ќе користиме база на податоци што ги содржи попустите во проценти и моменталната продажна цена на некои производи. Ќе користиме формула за да ја пресметаме оригиналната цена на производите.

Ајде да ги набљудуваме чекорите за да дознаеме повеќе.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете Ќелија E5.
 • Второ, напишете ја формулата:
=D5/(1-C5)

 • Трето, притиснете Enter за да го видите резултатот.

Овде, оваа формула го одзема попустот од 1 и потоа ја дели тековната продажба со одземениот резултат.

 • На крајот, користете ја Рачката за пополнување за да ги видите резултатите во останатите ќелии.

Поврзана содржина: Како да додадете 20Процент на цена во Excel (2 брзи методи)

Слични читања:

 • Одземете процент во Excel (лесен начин)
 • Како да се пресмета процентот на оценки во Excel (3 лесни начини)
 • Пресметајте ја формулата за процент на попуст во Excel
 • Како се пресметува процентуално зголемување или намалување во Excel
 • Пресметување кумулативен процент во Excel (6 лесни методи)

3. Определете го обратниот процент во Excel за да ја пронајдете почетната цена

Ќе ја одредиме почетната цена во овој пример. За тоа ќе користиме база на податоци што ја содржи промената во процентот и моменталната цена на некои производи. Овде, промената може да биде позитивна или негативна. Позитивната промена значи дека моменталната цена на производот е повисока од почетната цена. Слично на тоа, негативната промена значи дека моменталната цена на производот е пониска од почетната цена.

Следете ги чекорите подолу за да ја знаете процедурата.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете Cell E5.
 • Следно, напишете ја формулата подолу:
=D5/(C5+1)

 • Притиснете Enter за да го видите резултатот.

Тука, формулата ја додаде вредноста на промената со 1 и потоа ја подели моменталната цена со неа за да ја најде почетната цена.

 • На крајот, повлечете ја Рачката за пополнување за да ги видите резултатите во сите ќелии.

ПрочитајтеПовеќе: Како да најдете процент помеѓу два броја во Excel

4. Функција Excel MROUND за пресметување обратен процент

Можеме да ја користиме функцијата MROUND да се прикаже обратниот процент во заоблена фигура. Функцијата MROUND враќа број заокружен до саканиот множител. За да го објасниме овој пример, ќе ја користиме базата на податоци од Пример-1 . Ајде да ги следиме чекорите за да знаеме за заокружениот процент на обратна насока.

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, изберете Cell E5 и напишете ја формулата:
=MROUND(D5/C5,100)

 • Сега, притиснете Enter за да видите резултатот.
100.
 • На крајот, повлечете ја Рачката за пополнување надолу за да ги видите сите резултати.

Ако видите Ќелија E6 во горната база на податоци , ќе забележите дека вкупната продажна вредност е различна од вредноста што ја добивме во Пример-1. Добивме 2666,67$ во првиот пример, но 2700,00$ во овој пример.

Поврзана содржина: Како да се пресмета процентуално зголемување од нула во Excel ( 4 методи)

Работи што треба да се запаметат

Кога делите вредност со процент, excel прво го претвора процентот во децимален број, а потоа го дели. Значи, во случај на пресметување на обратнопроцент рачно, не треба да го множите со 100.

Заклучок

Разговаравме за 4 лесни примери во оваа статија за да го пресметаме обратниот процент во ексел. Се надевам дека овие примери ќе ви помогнат да го пресметате обратниот процент во сите видови ситуации. Понатаму, книгата за вежбање е исто така додадена на почетокот на статијата. Значи, можете да ја преземете книгата за вежбање за вежбање. Најпосле, доколку имате какви било прашања или предлози, слободно прашајте во делот за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.