Како да додадете 10 проценти на број во Excel (2 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Често треба да додадеме одреден процент на некој број. Оваа статија покажува 2 брзи и лесни методи за тоа како да додадете 10 проценти на број во ексел. Додавањето или одземањето различни проценти на опсегот на броеви е исто така можно со следење на тие методи. Следната слика дава идеја за тоа како се прави тоа.

Преземете ја работната книга за вежбање

Работната книга за вежбање можете да ја преземете од копче за преземање подолу.

Променете го бројот по проценти.xlsx

2 лесни начини да додадете 10 проценти на број во Excel

Ќе ви покажам два брзи и лесни начини да додадете 10 проценти на број. Да претпоставиме дека го имаме следниов сет кој содржи ценовник. Ќе го искористиме за да ги илустрираме методите.

1. Додадете 10 проценти на број користејќи формула

Можете да додадете 10 проценти на број со користење на неколку формули. Следете ги чекорите подолу за да го направите тоа.

📌Чекори

Формула 1:

 • Внесете ја следната формула во ќелијата D7 :
=C7*(1+$C$4)

 • Потоа, користете ја рачката за пополнување алатка за примена на оваа формула на ќелиите подолу.
 • Потоа, бројките ќе се зголемат за 10 проценти како што е прикажано подолу.

Формула 2:

 • Алтернативно, можете да ги помножите броевите за 110%. Бидејќи бројот е 100% од самиот себе.
 • Затоа, додавањето на 10% од бројот сам по себе значименувајќи ја на 110%.

 • Сега, внесете ја следната формула во ќелијата D7 :
=C7*$C$4

 • Потоа, ќе го даде истиот резултат како порано.

Формула 3:

 • Покрај тоа, можете прво да ја пресметате додадената вредност со внесување на следната формула во ќелијата D7 :
=C7*$C$4

 • Потоа, можете да ги сумирате додадените вредности со оригиналните цени користејќи го Функција SUM . Сега, применете ја следнава формула во ќелијата E7 за да го направите тоа.
=SUM(C7:D7)

Формула 4:

 • Можете и да ги помножите цените со децималниот еквивалент на процентот. Ова исто така ќе го даде истиот резултат.

Додавајте или одземете различни проценти:

 • Само променете ја процент за да се додаде различен процент на цените. Можете исто така да ставите негативен знак пред процентот за да го одземете од цените.

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета Процент на број во Excel (5 лесни начини)

Слични читања

 • Како да се пресмета обратниот процент во Excel (4 лесни Примери)
 • Како да се пресмета стапката на раст на бактериите во Excel (2 лесни начини)
 • Пресметајте го процентот во Excel VBA (вклучувајќи макро, UDF, и UserForm)
 • Формула за пресметување на процентот на попуст во Excel
 • Како даПресметајте го процентот на варијанса во Excel (3 лесни методи)

2. Додавање 10 проценти на број користејќи специјално залепување

Друг брз и лесен начин за додавање 10 проценти на број е со алатката за копирање-залепување. Можете да копирате број и да го множите со други броеви користејќи Залепете специјално .

Следете ги чекорите подолу за да го примените овој метод.

📌Чекори

 • Како што сакаме да додадеме 10 проценти на цените, треба да ги помножиме со 110% или 1,1 .
 • Значи , внесете ги следниве формули во ќелијата D9 :
=$C$5

=$C$6

 • Потоа копирајте ја формулата користејќи ја алатката рачка за пополнување .

 • Потоа, изберете ги сите цени.
 • Следно, притиснете CTRL+C или кликнете со десното копче за да копирате.
 • Потоа, изберете ја ќелијата D9 .
 • После тоа, притиснете CTRL+ALT+V за Залепете специјално . Можете да го најдете и со десен клик.
 • Следно, означете Помножи и потоа притиснете OK .

 • Конечно, ќе видите промени на цените на следниов начин.

Прочитај повеќе: Процент Формула во Excel (6 примери)

Работи што треба да се запаметат

 • Некои формули содржат апсолутни референци . Погрижете се правилно да ги внесете формулите.
 • Морате правилно да ги следите чекорите како што се нумерирани додека ја користите Залепете специјално .

Заклучок

Сега знаете 2 брзои лесни начини да додадете 10 проценти на број. Ве молиме користете го делот за коментари подолу за дополнителни предлози или прашања. Може да го посетите нашиот блог Exceldemy за да дознаете повеќе за excel и да ги подобрите вашите перформанси.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.