Како да отстраните временски печати од датум во Excel (4 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Работата со Microsoft Excel е одлична забава. Ние обично работиме на обработка на податоци и добивање информации користејќи MS Excel. Кога собираме податоци, користиме датум и време со соодветните податоци. Во оваа статија, ќе разговараме за тоа како да ги отстраните временските ознаки од датумот во MS Excel со соодветни примери и соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за вежбање додека ја читате оваа статија .

Отстранете временски печат од Date.xlsm

4 методи за отстранување временски печат од датум во Excel

Ќе разговараме за 4 методи за отстранување на временски печати од датум во Excel. Зедовме примерок од времето со датумот и ќе ги отстраниме временските ознаки од него.

1. Отфрлете ги временските ознаки со промена на форматот на броеви од датумот

Чекор 1:

 • Додаваме колона со име Датум без време за да го прикажеме резултатот без временски печат.

Чекор 2:

 • Сега, копирајте ги датумите од колона B до колона C .

Чекор 3:

 • Сега, притиснете Ctrl+1 .
 • Ќе се појави ново поле за дијалог со име Форматирајте ги ќелиите .
 • Од Број одете до Датум во полето.
 • 14>

  Чекор 4:

  • Променете го форматот на датумот. Избраниот формат ќе содржи само датуми.
  • Потоа притиснете OK .

  Чекор 5:

  • Гледаме дека времињата се отстранети и дека се отстранети само датумитесе прикажува.

  На овој начин, можеме лесно да го отстраниме временскиот печат.

  2. Отстранете ги временските ознаки користејќи формули на Excel

  Ќе ги примениме формулите за да го отстраниме временскиот печат.

  2.1 Користете ја функцијата INT

  Функцијата INT заокружува број до неговиот најблизок цел број.

  Синтакса:

  INT(број)

  Аргумент:

  број – Вистинскиот број што сакаме да го заокружиме на цел број.

  Ќе ја користиме функцијата INT овде.

  Чекор 1:

  • Одете во Ќелија C5 .
  • Напишете ја функцијата INT . Формулата ќе биде:
  =INT(B5)

  Чекор 2:

  • Сега, притиснете Enter .

  Чекор 3:

  • Повлечете ја иконата Рачка за пополнување до последно.

  Тука, гледаме дека датумите се прикажуваат со 12:00 часот , бидејќи оваа функција се заокружува надолу 00:00 или 12:00 AM . Сега, ќе го отстраниме и тоа.

  Чекор 4:

  • Потоа, одете во јазичето Дома .
  • Изберете Број од командите.
  • Конечно, изберете Краток датум .

  Чекор 5:

  • Сега, сите временски печати се отстранети од датумот.

  2.2 Користете го ТЕКСТ Функција:

  Функцијата TEXT ни овозможува да го промениме начинот на кој се појавува бројот со примена на саканото форматирање на него со кодови за формат. Тоа е многу корисно воситуации кога сакаме да комбинираме броеви со текст и симболи. Ова ќе ги претвори броевите во текст, што може да го отежне упатувањето во подоцнежните пресметки.

  Синтакса:

  TEXT(вредност, формат_текст)

  Аргументи:

  вредност – Нумеричка вредност што ќе ја претвориме во текст.

  format_text – Тоа е саканиот формат што сакаме да се појави по примената на функцијата.

  Ќе ја користиме функцијата TEXT во овој дел .

  Чекор 1:

  • Одете во Ќелија C5 .
  • Напишете го ТЕКСТ Изберете формат како „ мм/дд/гггг “. Значи, формулата ќе биде:
  =TEXT(B5,"mm/dd/yyyy")

  Чекор 2:

  • Потоа, притиснете Enter .

  Чекор 3:

  • Повлечете ја иконата Рачка за пополнување до последната ќелија која содржи податоци.

  Тука, го гледаме само датумот без временски печат.

  Прочитајте повеќе: Како да конвертирате временски печат во датум во Excel (7 лесни начини)

  2.3 Користете ја функцијата DATE

  DATE функцијата се користи кога сакаме да земеме три посебни вредности и да ги комбинираме за да формираме датум. Ова ќе го врати последователниот сериски број што претставува одреден датум.

  Синтакса:

  DATE(година, месец, ден)

  Аргументи:

  година - Овој солзавец може да содржи од 1 до 4 цифри.

  месец – Тоа е цел број што претставувамесецот во годината од 1 до 12 (јануари до декември).

  ден- Овој цел број го претставува денот во месецот од 1 до 31.

  Чекор 1:

  • Одете во ќелија C5 .
  • Напишете ја формулата DATE ќе биде:
  =DATE(YEAR(B5),MONTH(B5),DAY(B5))

  Чекор 2:

  • Сега, притиснете Enter

  Чекор 3:

  • Повлечете иконата Рачка за пополнување во Ќелија C10 .

  Слични читања

  • Како да се отстранат броевите од ќелија во Excel (7 ефективни начини)
  • Отстрани Strikethrough во Excel (3 начини)
  • Како да ги отстраните формулите во Excel: 7 лесни начини
  • Вметнете временски печат во Excel кога ќелијата се менува (2 ефективни начини)
  • Како автоматско вметнување на записи на податоци од временски печат во Excel (5 методи)

  3. Примена на текст на Волшебникот за колони во Excel

  Ќе го отстраниме временскиот печат од датумот до примена на Текст во колона .

  Чекор 1:

  • Прво, изберете датумите во колоната C .
  • Одете во јазичето Податоци .
  • Изберете Алатки за податоци од командите.
  • Изберете за Текст во колони .

  Чекор 2:

  • Изберете го Ограничено и притиснете Следно .

  Чекор 3:

  • Сега, изберете Простор и потоа Следно .

  Чекор 4:

  • Сега, изберете го последнотодве колони од Преглед на податоци
  • Изберете Не увезувајте колона за да ги прескокнете.

  Чекор 5:

  • Конечно, притиснете Заврши .

  Тука, гледаме дека е вклучен временскиот печат 12:00 AM .

  Чекор 6:

  • За да го отстраниме, избираме Краток датум , прикажан на сликата подолу.

  Чекор 7:

  • Конечно, го добиваме датумот без временски печат.

  4. Користење на Excel VBA макроа за отстранување временски печати

  Ќе користиме VBA & ; Макро код за отстранување временски печати.

  Чекор 1:

  • Овде, ќе го отстраниме временскиот печат од Колона C .

  Чекор 2:

  • Одете во Програмер
  • Изберете Макроа од командата.
  • Ставете го Remove_Timestemp на Macro_name
  • Потоа кликнете Креирај .

  Чекор 3:

  • Напишете го кодот подолу на VBA команден модул.
  7912

  Чекор 4:

  • Притиснете F5 за да го извршите кодот.
  • Изберете го опсегот во Дијалошкото поле .

  Чекор 5:

  • Потоа, притиснете OK .

  Заклучок

  Во ова статија, опишавме како да ги отстраните временските ознаки од датумот во Excel. Се надевам дека ова ќе ги задоволи вашите потреби. Ве молиме погледнете ја нашата веб-страница Exceldemy.com и дајте ги вашите предлози вополе за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.