Како да ги откриете горните редови во Excel (7 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Откривањето на скриените редови или колони е многу вообичаено во датотеките на Excel. Намерно криеме редови или колони. Значи, гледачите не можат да ги видат информациите од тие ќелии. Во ова упатство, ќе разговараме за тоа како да ги откријат горните редови во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Откријте горните редови.xlsm

7 методи за откривање на горните редови во Excel

горните 3 редовите се скриени како што гледаме во следната база на податоци. Ќе објасниме 7 методи за откривање на горните редови во Excel. Наместо првите 3, може да имаме скриен било кој број горните редови. Можеме да решиме кој било од проблемите со примена на следните методи.

1. Користете ја командата за форматирање во Excel Ribbon за да ги откриеме горните редови

Ќе ја користиме кратенката Ribbon за да ги откриеме горните 3 редови од нашата база на податоци.

Чекор 1:

 • Одете во картичката Дома .
 • Кликнете Најди & засилувач; Изберете од групата Уредување .

Чекор 2:

 • Изберете Оди на од опциите на Најди & засилувач; Изберете алатка.
 • Или можеме да притиснете Ctrl+G .

Сега, Ќе се појави прозорецот Go To .

Чекор 3:

 • Во Референца: поставете ги референците на редот. Ставаме 1:3 според скриените редови.
 • Потоа притиснете Во ред .

Чекор 4:

 • Сега, одете на Ќелиите групираат од картичката Дома .
 • Изберете Форматирај од опцијата.

Чекор 5:

 • Во алатката Формат , одете во делот Видливост .
 • Изберете Откријте редови од Скриј & засилувач; Откриј ја опцијата.

Погледнете ја сликата подолу.

Прочитај повеќе : Како да ги откриете редовите во Excel (8 брзи начини)

2. Кликнете на глувчето за да ги откриете горните редови на Excel

Можеме лесно да ги откриеме горните влечења со едноставно кликнување на глувчето. Ова може да се изврши на два начина. Можеме да ги откријат сите ќелии одеднаш или да ги откријат редовите еден по еден.

Чекор 1:

 • Нашите скриени редови се на врвот на база на податоци. Поставете го курсорот на врвот како што е прикажано на следната слика.

Чекор 2:

 • Двојно кликнете на глувчето.

Редот 3 се прикажува сега.

Чекор 3:

 • Повторно, поставете го курсорот на врвот на сетот.

Чекор 4:

 • Двоен клик на глувчето.

Редот 2 се прикажува овде.

Чекор 5:

 • Продолжете со овој процес додека не се сокрие која било ќелија.

Тука, сите горни скриени редови сега се откриени.

Можеме и да ги откријат сите горни редови одеднаш. За тоа, ве молиме погледнете ги следните чекори.

 • Кликнете на триаголникоткутија прикажана на следната слика. Ова ги избира сите ќелии.
 • Или можеме да притиснете Ctrl+A за да ги изберете сите ќелии.

 • Сега, поставете го курсорот помеѓу полето за триаголник и сегашниот ред.

 • Двоен клик на глувчето.

Можеме да видиме дека сите горните скриени ќелии се откриени сега.

Еден проблем со кој се соочуваме во овој метод е тоа што се менува висината на редот. Тоа може да биде проблем за некого.

Прочитајте повеќе: Како да ги откриете сите редови во Excel (сите можни начини)

3. Откријте ги горните редови со користење на контекстното мени

Контекстното мени е уште еден начин да се откријат горните редови во Excel.

Чекор 1:

 • Прво треба да ги избереме сите ќелии. Поставете го курсорот на полето за триаголник означено на сликата.
 • Или можеме да притиснете Ctrl+A .

Чекор 2:

 • Притиснете го десното копче на глувчето.
 • Изберете ја опцијата Откриј од контекстното мени.

Сега, погледнете ја базата на податоци.

Сите скриени редови сега се откриени. Една забележлива работа е дека ширината на редовите на скриените редови се менува. Користејќи го овој метод, не само горните редови, туку и сите скриени редови ќе се откријат.

Прочитајте повеќе: Како да ги скриете и откриете редовите во Excel (6 најлесни начини)

Слични читања:

 • Како да замрзнете редови во Excel (6 лесни методи)
 • Како да се заклучиРедови во Excel (6 лесни методи)
 • Означете го редот ако ќелијата содржи каков било текст
 • Како да се означи редот ако ќелијата не е празна (4 Методи)
 • Техники за чистење податоци во Excel: рандомизирање на редови

4. Откријте ги горните редови користејќи ја алатката Name Box

Name Box е одлична опција за откривање на горните редови во Excel.

Чекор 1:

 • Кликнете на полето Име .

Чекор 2:

 • Тука треба да се внесат скриените редови. Ставивме 1:3 во полето за име.
 • Потоа притиснете го копчето Enter .

Чекор 3:

 • Кликнете на алатката Форматирај од групата Ќелии .
 • Погледнете ја Видливост сегментот на Формат .
 • Изберете Откријте редови од Скриј & Откриј ја опцијата.

Видете ја следнава слика.

Скриените горните редови се претставени сега.

Прочитај повеќе: Откриј ги сите редови што не работат во Excel (5 проблеми и решенија)

5. Користете кратенка на тастатура за да ги откриете горните редови

Кратенката на тастатурата е најбрзиот начин за откривање на горните редови. Ова можеме да го имплементираме во само два чекори.

Чекор 1:

 • Изберете го целиот работен лист со кликнување на триаголното поле на горниот дел од листот.
 • Или притиснете Ctrl+A .

Чекор 2:

 • Сега, притиснете Ctrl+Shift+9 .

Ситегорните скриени редови се видливи сега. Овој метод може да ги види сите скриени редови.

Прочитај повеќе: Кратенка за откривање на редови во Excel (3 различни методи)

6. Променете ја висината на редот за да ги откриете горните редови

Ова е уште еден најбрз метод за откривање на скриените горните редови.

Чекор 1:

 • Изберете ја целата база на податоци со притискање Ctrl+A .

Чекор 2:

 • Одете на алатката Форматирај од табулаторот Дома .
 • Кликнете на Висина на редот од опцијата Форматирај .

Чекор 3:

 • Висина на редот ќе се појави прозорец. Ставете го 20 како висина.
 • Потоа притиснете OK .

Сега, погледнете го следнава слика.

Горните скриени редови се видливи сега. Исто така, треба да се додаде дека сите скриени редови ќе бидат видливи со овој метод. И висината на редот ќе биде униформа за тој работен лист.

Прочитајте повеќе: Како да ја промените големината на сите редови во Excel (6 различни пристапи)

7. Excel VBA за откривање на горните редови

Тука, ќе примениме код Excel VBA за да ги откриеме горните редови наскоро.

Чекор 1:

 • Прво одете во картичката Програмер .
 • Изберете Снимање макро од групата Код .
 • Ставете име на полето Име на макро .
 • Потоа притиснете OK .

Чекор 2:

 • Сега, кликнете на Макроа .
 • Изберете го означеното Макро од списокот и потоа Зачекорете во тоа.

Чекор 3:

 • Ставете го следниов VBA код на командниот модул.
8099

Чекор 4:

 • Сега, кликнете на означеното поле за да го извршите кодот или притиснете F5 .

Сега, погледнете ја следната слика.

Горните нескриени редови се видливи сега.

Ако имаме скриени редови само во горните ќелии, низ целата база на податоци, може да ја извршиме под кодот.

5923

Прочитај повеќе: VBA за да се сокријат редови во Excel (14 методи)

Како да се сокријат горните редови во Excel?

Досега научивме како да ги откриеме горните редови во Excel со 7 лесни методи. Сега, ако не сте сигурни во постапката за сокривање на редовите, тогаш ќе ја покриеме оваа тема и во овој дел. Од тука ќе ги скриеме горните 3 редови.

Чекор 1:

 • Изберете врвот 3 Редот 1,2,3 се нашите горни редови овде. Изберете со притискање на копчињата Ctrl (изберете еден по еден) или Shift (изберете прв и последен ред).

Чекор 2:

 • Кликнете на десното копче на глувчето.
 • Изберете Скриј од паѓачката листа.

Забележете ја следнава слика.

Тука, можеме да видиме дека врвот 3 се скриени.

Работи што треба да се запаметат

 • Ctrl+Shift+0 кратенката е применлива за сокривање на колоната од базата на податоци.
 • Вометодот Поле за име , може да користиме референци на ќелиите наместо редови.
 • Некои методи ќе ја променат висината на редот.

Заклучок

Во оваа статија, опишавме 7 методи за откривање на горните редови во Excel. Може да се применат некои методи за да се откријат редовите од целата база на податоци. Се надевам дека ова ќе ги задоволи вашите потреби. Ве молиме погледнете ја нашата веб-страница Exceldemy.com и дајте ги вашите предлози во полето за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.