Како да изберете ред во Excel ако ќелијата содржи специфични податоци (4 начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш можеби ќе треба да изберете цел ред врз основа на какви било конкретни податоци во ќелијата од тој ред. Можете да ја извршите задачата на повеќе начини. Во оваа статија, ќе ви покажам 4 лесни и едноставни начини за одберете ред во Excel доколку ќелијата содржи конкретни податоци.

Овде, имам збирка податоци од Сопствениците на различни книги. Сега, ќе ви покажам како да избирате редови ако ќелијата содржи конкретни податоци со избирање на сите редови каде што сопственикот е Харолд.

Преземете ја практичната работна книга

Изберете ред во Excel ако ќелијата содржи специфични податоци.xlsm

4 начини да изберете ред во Excel ако ќелијата содржи специфични податоци

1. Филтрирајте за да изберете ред врз основа на Специфични податоци во Excel

Најлесен начин да се изберат редови врз основа на специфичните податоци на ќелијата е користење на функцијата Филтер . Прво,

➤ Изберете ја целата база на податоци и одете во Дома > Уредување > Подреди & засилувач; Филтрирај > Филтер .

Потоа, ќе се појават мали стрелки надолу покрај заглавијата на редовите.

➤ Кликнете на стрелката покрај Сопственик .

Ќе отвори паѓачко мени.

➤ Изберете Харолд од ова паѓачко мени и кликнете на Во ред .

Како резултат на тоа, ќе ги видите само редовите што содржат Харолд се избрани во списокот.

Прочитај повеќе: Како да се истакне активниот ред во Excel (3 методи)

2. Изберете ред ако ќелијата содржи специфичниТекст со користење на условно форматирање

Можете и да изберете редови врз основа на одредени податоци во ќелија со користење на Условно форматирање .

Прво,

➤ Изберете го вашиот целата база на податоци и одете во Дома > Условно форматирање > Означете ги правилата за ќелии > Текст што содржи .

Ќе се отвори прозорец со име Текст што содржи . Сега,

➤ Напишете ги податоците врз основа на кој ред ќе биде избран во полето Форматирајте ги ќелиите што го содржат текстот . За оваа база на податоци, напишав Harold .

➤ Во полето with , изберете ги претпочитаните стилови на форматирање и притиснете OK . Избрав Светло црвено пополнете со темноцрвен текст .

Како резултат, ќе видите, ќелиите што ги содржат податоците ќе бидат означени .

Сега, можете да ги изберете редовите со притискање на CTRL и кликнување на броевите на редовите на означените ќелии .

Прочитајте повеќе: Означете го редот ако ќелијата содржи каков било текст

Слични читања

  • Како да ги откриете горните редови во Excel (7 методи)
  • Техники за чистење податоци во Excel: случаен избор на редови
  • Скриј редови и колони во Excel: кратенка & засилувач; Други техники
  • Скриени редови во Excel: Како да ги откриете или избришете?
  • Како да замрзнете редови во Excel (6 лесни методи)

3. Excel Најдете & засилувач; Изберете Карактеристики

Најди & засилувач; Изберете карактеристиките може да се користат и за избирање на редовите ако ќелијата содржи конкретни податоци.

Прво,

➤ Изберете ја целата своја база на податоци и одете во Почетна > Уредување > Најдете & засилувач; Изберете > Најдете .

Сега ќе се отвори прозорец со име Најди и замени .

➤ Внесете ги податоците врз основа на кои редовите ќе бидат избрани во полето Најди што . За оваа база на податоци, напишав Харолд .

➤ После тоа, кликнете на Најди ги сите .

Сега, ќелиите што ги имаат тие конкретни податоци ќе бидат прикажани на дното на прозорецот Најди и замени .

➤ Изберете ги ќелиите и затворете го Најди и замени прозорец.

Како резултат на тоа, ќе видите, ќелиите што ги содржат податоците ќе бидат избрани.

➤ Изберете ги сите редови со притискање CTRL и кликнување на броевите на редовите на ќелиите.

Поврзана содржина: Боја на наизменични редови на Excel со условно форматирање [Видео]

4. Користејќи VBA за избирање ред

Користејќи Апликации на Microsoft Visual Basic (VBA) , можете лесно да ги изберете редовите ако ќелијата во тие редови содржи конкретни податоци .

➤ Прво, притиснете ALT+F11 за да го отворите VBA прозорецот

➤ После тоа, од десниот панел на овој прозорец, десно кликнете на името на листот и одете на Вметни > Модул .

Ќе го отвори прозорецот Module(Code) .

➤ Вметнете го следниот код во ова Module(Code) прозорец

8972

По извршувањето на макрото, кодот ќе отвори приспособено поле каде што можете да ги вметнете податоците. Ако податоците се најдат во избраните опсези на ќелии, ќе се избере целиот ред. Ако податоците не се пронајдат, ќе се прикаже порака за грешка.

➤ Сега, затворете го прозорецот VBA , изберете ја вашата база на податоци и одете на Прикажи > Макро за да го извршите макрото.

Како резултат на тоа, ќе се отвори прозорец со име Макро .

➤ Изберете select_rows_with_given_data од полето Macro name и кликнете на Run .

Ќе отвори приспособено поле .

➤ Во полето Внесете ги податоците за пребарување напишете ги конкретните податоци и кликнете на OK .

Како резултат, ќе видите, сите редови што ги содржат конкретните податоци во една од неговите ќелии се избрани.

Поврзани содржини: VBA за да се скрие Редови во Excel (14 методи)

Заклучок

Можете да изберете ред во Excel ако ќелијата содржи конкретни податоци следејќи некој од горенаведените методи. Ве молиме оставете коментар доколку имате некаква конфузија.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.