Како да печатите лист на една страница во Excel (9 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

Понекогаш можеби ќе сакате да ја видите целата база на податоци на една страница, но само за една или две дополнителни колони или редови, треба да се справите со повеќе страници. Ако знаете некои лесни трикови, тогаш лесно можете да избегнете ваков проблем. Во оваа статија, ќе научите како да испечатите лист на Excel на една страница на 9 лесни и ефективни начини.

Преземете работна книга

Вие може да ја преземете бесплатната практична работна книга на Excel од овде.

Печатете лист на Excel на една страница.xlsx

9 начини за печатење лист на Excel на една Страница

Во следниот дел, ќе разговараме за различни начини како можете да ја оптимизирате вашата табела на Excel и да ја вклопите на една страница додека печатите.

1. Печатете го листот на Excel на една страница со прилагодување на ширината на колоната или висината на редот

Excel има автоматско генерирана ширина на колона или висина на ред, кои понекогаш не се потребни. Едноставно можете да ја намалите ширината на колоната или висината на редот за да ги намалите податоците на работниот лист, така што листот може да се отпечати на една страница.

Но, како да знаете количеството простор што можете да го намалите, така што податоците од клетките нема да бидат засегнати? Како можете да знаете дали сте се намалиле доволно или не?

За да го знаете тоа лесно, можете да ја искористите опцијата Распоред на страница од картичката Преглед во Excel.

Подолу се дадени чекори за да се знае ширината на колоната од опцијата Изглед на страница .

Чекори:

 • Оди до Преглед табот, потоа изберете Изглед на страница .

Ова ќе го промени начинот на прикажување на листот. Ќе можете да ги видите скалите на горната и левата страна од табелата.

 • Можете да го поставите курсорот на глувчето на раб на колоната што сакате да ја намалите големината. Потоа кликнете и влечете го курсорот за да ја намалите големината на колоната .

 • Слично, вие може да ја намали висината на редот со поставување на курсорот на глувчето на работ на бројот на редот што сакате да го намалите во големина и едноставно кликнете и повлечете .

Со тоа, можете да заштедите многу простор во вашиот Excel лист. На крајот ќе го смали листот за да го остави на една страница што ќе биде полесно да се печати подоцна.

Прочитајте повеќе: Како да ги прилагодите поставките за печатење во Excel (8 соодветни трикови)

2. Со промена на скалирањето да одговара на сите редови или колони од листот на Excel на една страница

Excel има вградено -во опција за рескалирање на работниот лист за да собере повеќе редови или колони на една страница. Со оваа опција, можете едноставно да ги намалите податоците од вашиот работен лист за да собере сè на една страница.

Подолу се дадени чекори за тоа како да го направите тоа во Excel.

Чекори:

 • Кликнете на јазичето Датотека .
 • Изберете ја опцијата Печати или притиснете Ctrl + P од тастатурата.
 • Од Печати прозорец, изберете ја опцијата Без скалирање .
 • Ќе отвори листа на опции , од каде што можете да ја изберете опцијата што ви треба .

Ќе го скалира листот врз основа на опцијата што сте ја избрале за да го собере листот на една страница. Кога ќе ја изберете опцијата, добивате да видите како ќе се појават податоците во прегледот на листот на десната страна од прозорецот Печати .

Прочитај повеќе: Како да печатите лист Excel на цела страница (7 начини)

3. Со криење или бришење на непотребните редови или колони од работниот лист во Excel

Можете да ги скриете или избришете сите непотребни редови или колони од работниот лист. Ако не ви требаат никакви колони или редови, тогаш можете да ги избришете тие, но ако треба да испечатите само некои конкретни податоци тогаш можете да скриете остатокот и по печатењето, можете видливи повторно>Скриј .

 • За бришење кој било непотребен ред или колона, едноставно одберете , потоа кликнете со десното копче и изберете избриши од опциите.

Со тоа, можете да оптимизирајте го просторот и користете помалку страници за печатење.

Поврзани содржини: Како да поставите област за печатење во Excel (5 методи)

4. Печатете лист Excel на една страница со промена на ориентацијата на страницата

Ако имате редови иликолони што се многу повеќе отколку што може совршено да се прикаже табеларниот лист, можете да променете ја ориентацијата на листот додека печатите.

Постојат две опции за ориентација достапни во Excel,

 • Портрет – Стандардно; Една страница може да печати повеќе редови отколку колони.
 • Пејзаж – Една страница може да печати повеќе колони отколку редови.

Како можете да ја промените ориентацијата на страницата во Excel е прикажано подолу.

Чекори:

 • Од јазичињата, кликнете на Распоред на страница .
 • Од <Групата 1>Поставување страница , кликнете на знакот со мала стрелка на долниот десен агол на лентата. Ова ќе го отвори прозорецот за дијалог Поставување страница .

 • Во прозорецот за дијалог, ќе видите дека има Портрет и Пејзаж Опции за ориентација под табулаторот Страница .

 • Можете да изберете кој било опции од нив според вашата потреба. Откако ќе проверите Портрет или Пејзаж , можете дополнително да го скалирате со проверка на опцијата Fit to и да ја дадете вредноста врз основа на барањата .
 • Кликнете OK . Потоа можете да отидете во прозорецот Преглед на печатење за да проверите како ќе изгледа вашата страница по печатењето.

Прочитајте повеќе: Како да печатите пејзаж во Excel (3 Лесно Методи)

5. Променете ги маргините на страницата за да печатите работен лист на Excel на една страница

Понекогаш се што ви треба за да го притиснетебаза на податоци малку повеќе за да може да се вклопат само една или две дополнителни колони на една страница. Мало прилагодување во Маргините на страницата може да ја заврши таа работа.

Во случај да не знаете што е Маргина на страница во Excel - за подобра читливост, секој печатената страница има некои бели празнини на рабовите кои се нарекуваат Маргини на страница .

Можете да го намалите овој бел простор (маргина на страница) за да одговара повеќе податоци на една страница.

Подолу се чекорите за тоа како можете да ги намалите маргините на страницата во Excel.

Чекори:

 • Меѓу јазичињата, кликнете на Изглед на страница .
 • Од групата Поставување страница , кликнете на Маргини .
 • Потоа изберете Тесно .

Ова ќе ги намали маргините на страницата и може да забележите дека некои дополнителни редови или колони се притиснати на една страница.

 • Ако сепак сакате да намалите повеќе, тогаш можете да кликнете на Прилагодени маргини .

Ова ќе се отвори прозорецот Поставување страница каде што можете дополнително да ги менувате маргините.

Прочитајте повеќе: Како да печатите избрана област во Excel на една страница (3 Мет ods)

Слични читања

 • Како да печатите во PDF во Excel VBA : со примери и илустрации
 • Како да печатите етикети во Excel (упатство чекор-по-чекор)
 • Печатење за отстранување грешки на Excel VBA: како да го направите тоа?
 • Како да ја центрирате областа за печатење во Excel (4 начини)
 • Како даПечатете наслови во Excel (5 лесни начини)

6. Со намалување на големината на фонтот за да одговара на табелите на една страница во Excel

Кога податоците се прелеваат во други листови додека се печати, друг паметен начин да се направат дополнителни простории на една страница е едноставно намалување на големината на фонтот .

Ова ќе ви овозможи да имате дополнителни празни места во колоните за да можете да ја намалите големината на тие колони и да ги соберете податоците на една страница додека печатите.

Прочитајте повеќе: Како да печатите Работен лист со коментари во Excel (5 лесни начини)

7. Печатете лист Excel на една страница со завиткување текст и промена на големината на колоните

Да претпоставиме дека имате база на податоци каде што текстовите во вашите ќелии се толку големи што го протегаат вашиот работен лист и го отежнуваат поставувањето на една страница додека печатите.

За да ја намалите ширината на табелата, можете да ја користите функцијата Excel Wrap Text и потоа да ја намалите ширината или висината на вашите колони или редови. Со завиткување на текстот прво ќе бидете сигурни дека нема да изгубите никакви податоци кога ќе ја намалите големината на редовите или колоните; така што совршено ќе ги отпечати податоците од листот на една страница.

Како можете да го завиткате текстот и подоцна да ја намалите големината на колоната или редот е прикажано подолу.

Чекори:

 • Изберете ја прво ќелијата што сакате да ја притиснете.
 • Во картичката Дома , изберете Завиткајте текст од Порамнување група.

Со тоа, кога Excel ќе најде текст во ќелија што е поширока од ширината на колоната, овој процес ќе го завитка текстот на следниот линија. Потоа можете да ја прилагодите големината на редот или колоната според вашата потреба со влечење на работ на редот или колоната.

Прочитајте Повеќе: Како да поставите преглед за печатење во Excel (6 опции)

8. Со избирање само на потребните податоци за печатење на една страница во Excel

Понекогаш можеби ќе сакате да отпечатите само некои конкретни податоци од вашата табела, а не целата голема база на податоци што ја содржи вашиот работен лист.

Во овој случај, можете брзо да ги испечатите одредените податоци од вашиот работен лист следејќи ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Изберете ги податоците што сакате да ги испечатите на една страница.
 • Од јазичињата, кликнете на картичката Датотека .
 • Потоа кликнете на Опција Печати .
 • Под групата Поставки , кликнете на знакот со стрелка покрај Печати активни листови .
 • Од списокот со опции што се појави, изберете Избор за печатење .

Ќе забележите дека прегледот на десната страна на прозорецот исто така се менува врз основа на изборот.

Потоа едноставно Испечатете го листот . Овие чекори ќе ја испечатат само избраната област.

Прочитајте повеќе: Како да печатите податоци со Excel VBA (Детално упатство)

9. Печатете табеларни пресметки на една страница одВметнување на прекин на страницата во Excel

Кога имате голема база на податоци, очигледно е дека нема да се вклопи во една страница. Така, додека се печати, ќе бидат потребни повеќе страници за да се покрие целата база на податоци.

Во овој случај, можете да ја искористите функцијата Прекин на страница на Excel за да му дадете до знаење на Excel каде да застане кога ја печати тековната страница и префрлете ги останатите податоци на следната страница.

Чекорите за вметнување прекини на страницата во Excel се дадени подолу.

Чекори:

 • Изберете ќелијата каде што сакате да го поделите листот. Од таа ќелија па натаму, сè на тој лист ќе се отпечати на следната страница.
 • Во табулаторот Изглед на страница , под групата Поставување страница , кликнете на <Опција 1>Прекини .
 • Изберете Вметни прекин на страница .

Ова ќе се примени четиринасочна линија од избраната ќелија.

Тоа значи дека горенаведените податоци од линијата ќе бидат испечатени на една страница, а останатите ќе бидат отпечатени на друга страница .

Прочитајте повеќе: Како да отпечатите број на страница во Excel (5 лесни начини)

Заклучок

Постојат различни начини на кои можете да примените кога сакате да отпечатите листот Excel на една страница додека печатите голема база на податоци. Оваа статија ви покажа како да го направите тоа на 9 различни начини. Се надевам дека овој напис беше многу корисен за вас. Слободно поставувајте какви било прашања во врска со темата.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.