Како да ја преуредите легендата без да ја менувате табелата во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel, каков било вид на промена на стандардното подредување на Легендите додека оригиналниот графикон се одржува недопрен е сосема невозможен. Бидејќи не постои стандардна опција за да го направите тоа. Меѓутоа, во оваа статија, ви претставуваме решение за овој проблем што може да го реши вашиот проблем за Легенда Прередување . Во оваа статија, ќе разговараме за тоа како можете да Повторно нарачате Легенда без да ја менувате табелата во Excel со детални објаснувања.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање подолу.

Прередете ја легендата без промена на графиконот.xlsx

Постапка чекор-по-чекор за преуредување на легендата без промена Табела во Excel

Во следната статија, ќе го покажеме начинот на кој можете да Пренаредите Легенди во вашиот графикон, без да мора да ја менувате оригиналната форма. Иако методот е индиректен бидејќи нема стандардни опции во графиконите на Excel.

Чекор 1: Додајте лажни вредности во збирката на податоци

На почетокот, треба да додадеме некои лажни вредности во сетот на податоци.

 • Го имаме следниов податок од кој графикон Легенда ќе го Прередиме без да го смениме графиконот.

 • За да го постигнеме ова, треба да ги додадеме лажните вредности во базата на податоци, што ќе ни помогне во следните чекори.
 • Работата е во тоа што овие записи за лажни вредности мора да бидат нула . И заглавијата на колоните мора да бидат исти, ново обратен редослед.
 • Пример за оваа постапка е прикажан подолу.

Прочитај повеќе: Како за да додадете табела со податоци со клучеви за легенда во Excel

Чекор 2: Создадете наредени графикони

Сега кога ги додадовме лажните вредности во базата на податоци, можеме да создадеме наредена табела од тоа.

 • За да го направите ова, изберете го опсегот на ќелии B4:I12 , а потоа од картичката Вметни , кликнете на 2D Табела со наредени колони .

 • Потоа треба да се создаде распореден графикон, со дадените информации.

Прочитај повеќе: Што е легенда за графикони во Excel? (Детална анализа)

Чекор 3: Префрли ред/колона

Иако графиконот што го создадовме сега, не е во многу добра форма. Една мала промена може да ја претвори оваа табела во употреблива графика.

 • Изберете ја табелата и кликнете со десното копче на неа
 • Потоа од контекстното мени, кликнете на Изберете податоци .

 • Потоа во прозорецот Изберете извор на податоци , ќе видите дека имињата на сериите се наведени како Записи за легенди и заглавијата на колоните се наведени како Етикети на хоризонтална оска .
 • Сега сè што треба да направите е да кликнете на Префрли ред/колона копче.

 • Со ова ќе се префрлат Записите во легендата со Етикетите на хоризонталната оска .

 • Кликнете OK после ова.
 • Табелатот ќе изгледанешто слично на сликата подолу.
 • Сега ја разбирате табелата многу подобро од порано.
 • Можете да забележите и дека табелата со податоци сега покажува само 4 слоеви на бои, и покрај тоа што има 8 различни слоеви .
 • Причината е едноставна, вредностите во лажните вредности ги поставивме како 0, така што ниту една од тие вредности всушност нема никакво значење во оваа наредена табела.
 • Но, можеме да ги видиме сите 8 податоци Легенда записи во табелата.

Чекор 4: Промена на бојата на легендите

Како што ја подготвувавме табелата, ние треба да се совпадне бојата на серијата податоци со лажните вредности Легенда .

 • Најпрво, ќе ги префрли Легендите на десната страна на екранот .
 • За да го направите ова, изберете ја табелата и потоа кликнете со десното копче на неа.
 • Од контекстното мени кликнете на Форматирај легенда .

 • Потоа во опциите на страничниот панел Format Legends , кликнете на Десно на Legends .

 • Потоа изберете ја првата серија на податоци ( Податоци 4 ) во графиконот и потоа кликнете со десното копче на неа.
 • Од контекстното мени, кликнете на Форматирајте серии на податоци .
 • Од страничниот панел , кликнете на иконата за боја во Пополнете & засилувач; Линија Опции
 • Потоа сменете ја бојата во иста боја како Податоци 4 на дното на Легендата .

 • Повторете го истиот процес за останатите Легенди .
 • Сега можемевидете го записот Legends бојата сега се совпаѓа со истото име на податоци.

Прочитај повеќе: Како да ги промените боите на легендите во Excel (4 лесни начини)

Чекор 5: Избришете ги главните легенди

Сега ги добивме сите елементи потребни за Прередување Легенди без да ги менувате графиконите.

 • Сега кликнете на областа Легенда за да ја изберете.

 • Потоа кликнете двапати на Legend Entry Data 4 за да го изберете.

 • Веднаш потоа , притиснете Избриши за да го избришете записот од табелата Легенда .
 • Потоа, повторете го истиот процес за другиот врв Легенди во графиконот.
 • Табелатот конечно би изгледал како сликата подолу.

 • Не само во Прередување насока, но Прередување , исто така, може да се направи по кој било редослед.
 • На пример, можеме да ги Прередиме Легендите во 2-1-4 -3 редослед.
 • За да го направите ова, ги правиме лажните вредности во насока 3-4-1-2 во сетот како што е прикажано подолу.

 • Сега повторете го горенаведениот процес до Чекор 4 .
 • Ќе добиеме нешто како сликата подолу.

 • По бришењето на горниот дел Legend (чекор 5), го добивме Legends во насока 2-1-4-3.

💬 Работи што треба да се запаметат

Лажни вредности мора да биде 0, во спротивно, може да се збрка со постојнотоподатоци.

Саканата насока мора да се стави во редослед Пререди како заглавие на колоната во куклата вредност. На пример, ако вашата цел е да нарачате како 3241, ставете ги заглавијата на колоните во редот 1423.

Заклучок

Овде Прередете ги Легендите во графиконот додека оригиналниот графикон се одржува непроменет. Тоа го направивме со користење на лажни вредности и усогласување на боите на Легенда записи.

За овој проблем, достапна е работна книга за преземање каде што можете да ги практикувате овие методи.

Слободно да поставите какви било прашања или повратни информации преку делот за коментари. Секој предлог за подобрување на заедницата Exceldemy ќе биде многу ценет.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.