Како да нацртате дијаграм за готовински тек во Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работиме во Microsoft Excel со работните листови поврзани со продажбата , понекогаш треба да направиме дијаграм на готовински тек на продажбата за да ги разбереме условите за продажба за да заработиме профит за компанијата . Правењето дијаграм на готовински текови во Excel е лесна задача. Ова е исто така задача за заштеда на време. Денес, во овој напис, ќе научиме пет брзи и соодветни чекори за ефикасно да нацртаме дијаграм на готовински тек во Excel со соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за вежбање додека ја читате оваа статија.

Дијаграм на готовински текови.xlsx

Вовед во дијаграмот на готовински тек

Финансиската алатка наречена дијаграм на готовински текови се користи за прикажување на парични текови поврзани со проект, безбедност или компанија. Дијаграмите за готовински текови често се користат при структурирање и оценување на хартиите од вредност, особено за размена, како што е прикажано на илустрациите. Тие, исто така, можат да обезбедат визуелна претстава за обврзници , хипотека и други распореди за плаќање заеми .

Управните сметководители и инженери ги користат овие за илустрација готовинските трансакции што ќе се случат во текот на проектот во контекст на деловната и инженерската економија. Почетните инвестиции, трошоците за одржување, очекуваната заработка или заштеда од проектот, како и вредноста за спасување и препродажба на опремата, сите може да бидат вклучени во трансакциите. Наточката на прекин се пресметува со користење на овие дијаграми и поврзаното моделирање. Тие исто така се користат за понатамошна и поширока проценка на работењето и профитабилноста.

Чекор-по-чекор процедури за цртање дијаграм на готовински тек во Excel

Да речеме дека имаме база на податоци што содржи информации за извештаите за приходи и расходи на XYZ групата. Описот на приходите и расходите и тековното салдо се дадени во колоните Б, и C соодветно. Прво, ќе направиме база на податоци со параметри. После тоа, ќе направиме дијаграм на готовински тек во Excel за да го разбереме работен биланс на групата XYZ . Еве преглед на збирката податоци за денешната задача.

Чекор 1: Направете збирка податоци со соодветни параметри

Во овој дел, ќе создадеме база на податоци за нацртајте готовински тек графикон во Excel . Ќе создадеме база на податоци што содржи информации за извештајот за приходи и расходи на групата XYZ . Значи, нашата база на податоци станува.

Прочитај повеќе: Креирај формат на изјава за готовински тек користејќи директен метод во Excel

Чекор 2: Примена на групата графикони

Сега, ќе ја користиме Таграми групна опција под Вметни лента за да се нацрта дијаграм за готовински тек од нашата база на податоци. Ова е лесна задача. Ова е исто така задача за заштеда на време. Ајде да ги следиме упатствата подолу за да создадеме готовински текдијаграм во Excel !

 • Прво, изберете го опсегот на податоци за да нацртате дијаграм за готовински тек. Од нашата база на податоци, избираме B4 to C14 за практичноста на нашата работа.

 • После избирајќи го опсегот на податоци, од вашата Вметни лента, одете до,

Вметни → графикони → Препорачани графикони

Прочитајте повеќе: Како да креирате формат на извештај за готовински тек во Excel

Слични читања

 • Како да се примени формулата за намалени парични текови во Excel
 • Формат на изјава за готовински тек во Excel за градежна компанија
 • Како да се пресмета IRR во Excel за месечен готовински тек (4 начини)
 • Креирајте формат на месечен извештај за готовински тек во Excel
 • Како да се пресмета кумулативниот готовински тек во Excel (со брзи чекори)

Чекор 3: Користење на опцијата „Водопад“

Во овој дел, ќе ја користиме опцијата водопад за да нацртаме дијаграм на готовински тек. Ајде да ги следиме упатствата подолу за да научиме!

 • Како резултат на тоа, пред вас ќе се појави прозорец за дијалог Вметни графикон . Од полето за дијалог Вметни графикон , прво, изберете ја Сите графикони Второ, изберете ја опцијата Водопад . Конечно, притиснете ја опцијата OK .

 • Откако ќе ја притиснете опцијата OK , ќе бидете може да нацрта дијаграм на готовински тек со користење на базата на податоци што е дадена подолуслика од екранот.

Прочитајте повеќе: Како да креирате графикон за водопади на парични текови во Excel

Чекор 4: Дајте наслов на дијаграмот на готовински тек

По креирањето на дијаграмот за готовински текови, ќе му дадеме наслов на тој дијаграм за готовински текови. Ајде да ги следиме инструкциите подолу за да научиме!

 • Сега, ќе го дадеме насловот на табелата . Насловот е „ Дијаграм на готовински тек“.

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета оперативната готовина Проток во Excel (2 лесни начини)

Чекор 5: Форматирање на дијаграмот на готовински тек

Сега, ќе го дадеме форматот на дијаграмот на готовински тек. направете го тоа, следете ги инструкциите подолу.

 • За да дадете форматирање на дијаграмот за готовински текови, пред сè, притиснете кое било место на тој графикон. Направете како сликата од екранот подолу.

Прочитајте повеќе: Креирај формат на извештај за готовински тек со индиректен метод во Excel

Калкулатор за дијаграм на готовински тек

Можете да ја користите денешната работна книга како калкулатор за да го пресметате дијаграмот за готовински тек. Има име на листот Калкулатор.

Истражете го тој лист. Ќе најдете полиња за Продажба, материјали, консалтинг, директна работна сила, плати, комунални услуги, поправка, телефон, возила и додатоци . Внесете ги вашите вредности. Ќе го пресмета вкупниот приход заработен од готовинските текови дадени во долунаведената слика од екранот.

За ваше разбирање, јас дадовпример со неколку вредности на трошок и остварен приход. Можете да внесете онолку профити и загуби колку што сакате.

Заклучок

Се надевам дека сите соодветни чекори споменати погоре за направете готовински тек графикон сега ќе ве испровоцира да ги примените во вашите Excel табеларни пресметки со поголема продуктивност. Добредојдени сте слободно да коментирате доколку имате какви било прашања или прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.