Како да го форматирате датумот со VBA во Excel (4 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Имплементирањето на VBA макро е најефективниот, најбрзиот и најбезбедниот метод за извршување на која било операција во Excel. Во оваа статија, ќе ви покажеме како да го форматирате датумот во Excel користејќи VBA .

Преземете работна книга

Можете да ја преземете бесплатната пракса Работна книга на Excel од овде.

Форматирајте го датумот со VBA.xlsm

4 методи за форматирање датум во Excel со VBA

Погледнете го следниот пример. Ги зачувавме истите датуми и во Колона B и C така што кога ќе го форматираме датумот во Колона C , ќе знаете од B колоната во кој формат бил датумот порано.

1. VBA за форматирање датум од еден тип во друг во Excel

Прво да знаеме како да го форматираме датумот од Cell C5 во нашата дадена база на податоци со VBA до „ вторник-јануари-2022 “.

Чекори:

 • Притиснете Alt + F11 на вашата тастатура или одете во картичката Програмер -> Visual Basic за да се отвори Visual Basic Editor .

 • Во скокачкиот прозорец со код, од лентата со мени , кликнете Вметни -> Модул .

 • Копирајте го следниов код и залепете го во прозорецот за код.
6623

Вашиот код сега е подготвена за извршување.

 • Притиснете F5 на тастатурата или од лентата со мени изберете Изврши -> Стартувај Sub/UserForm . Можете исто така само да кликнете на мала икона Play во лентата под-мени за да се извршимакрото.

Овој код ќе го форматира датумот „ 11-01-22 “ во „ вторник-јануари-2022 “.

Можете и да го конвертирате овој формат на датум во многу други формати. Само следете го кодот подолу за да го трансформирате датумот во формат што ви треба.

1706

Преглед

Прочитајте повеќе: Сега и форматирај функции во Excel VBA

2. Вметнете VBA за да го конвертирате датумот со функцијата FORMAT

Excel има свој сериски број во однос на поединечните датуми. Ако сакате да го знаете серискиот број на кој било

конкретен датум, треба да ја примените функцијата DATEVALUE .

Да претпоставиме дека сакате да го знаете серискиот број на датум „ 11 јануари 2022 “, тогаш треба да ја напишете формулата како,

=DATEVALUE("11 January 2022")

Excel ќе ви го даде серискиот број 44572 од овој датум.

Сега ќе го трансформираме овој број во неговиот релевантен формат на датум.

Чекори:

 • На ист начин како и досега, отворете го Visual Basic Editor од табулаторот Програмер и Вметнете Модул во прозорецот за код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниот код и залепете го.
1988

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

Ќе добијте го датумот „ 11 јануари 2022 “ во полето за пораки.

Прочитајте повеќе: Како да ја користите функцијата VBA DateValue во Excel

Слични читања

 • Како да се вметне тековниот датумво Excel (3 начини)
 • Променлива на датум во VBA кодови (7 употреби на макроа со примери)
 • Добијте го тековниот датум во VBA ( 3 начини)
 • Како да користите кратенка за датум на Excel

3. VBA да го трансформира датумот врз основа на специфичен дел во Excel

Да претпоставиме дека сакате да форматирате одреден дел од датумот, на пример, само ден/месец/година, а потоа напишете го кодот како,

1996

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

mmmm “ во овој код значи долга форма на месецот име.

Бидејќи датумот е „ 11 јануари 2022 “, така ова парче код ќе се врати „ јануари “.

Можете да го имплементирате овој код за да го форматирате и извлечете кој било специфичен дел што го сакате од датумот.

2744

Преглед

4. Вметнете VBA за да го форматирате датумот во специфичен работен лист во Excel

Ако сакате да форматирате датум врз основа на одреден работен лист, тогаш прво треба да го поставите името на работниот лист во кодот, а потоа да го форматирате датумот според типот што го барате.

 • Отворете Visual Basic Editor од картичката Developer и Вметнете a Module во прозорецот со код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниов код и залепете го.
9933

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

Погледнете ја третата линија од кодот каде прво го поставивме работниот лист „ Пример “, а потоа го форматиравме датумот на тој одреден Excelлист.

Заклучок

Оваа статија ви покажа како да го форматирате датумот во Excel со VBA . Се надевам дека овој напис беше многу корисен за вас. Слободно прашајте дали имате прашања во врска со темата.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.