Како да вметнете временски печат во Excel кога ќелијата се менува (2 ефективни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Овој напис илустрира како да се означи временската ознака во Excel кога ќелијата се менува. Можеби ќе треба да ги следите записите на податоци во ќелиите на одредена колона. На пример, сте резервирале колона B  за внесување податоци. Сега го сакате временскиот печат во соседната ќелија во колоната C кога ќелијата се ажурира во колоната Б. Оваа статија ќе ви помогне да го направите тоа на 2 ефективни начини.

Преземете ја работната книга за вежбање

Вие може да ја преземете работната книга за вежбање од копчето за преземање подолу.

Временски печат во Excel.xlsm

2 начини за вметнување временски печат во Excel кога ќелијата се менува

1. Користете IF, AND, NOW и други функции за вметнување временски печат во Excel

Следете ги чекорите подолу за да добиете временски печат користејќи формули кога се менува ќелијата.

📌 Чекори

 • Прво притиснете ALT+F+T за да отворите Excel Options . Потоа одете на јазичето Формули . Следно, проверете го полето за избор Овозможи итеративна пресметка . Потоа, поставете го Maximum Iterations на 1. После тоа, кликнете OK.

 • Сега, внесете ја следната формула во ќелијата C5 . Потоа, повлечете ја иконата Пополнете рачка за да ја копирате формулата во ќелиите подолу.
=IF(AND(B5"",D5B5),NOW(),IF(B5="","",C5))

 • Потоа, внесете ја следнава формула во ќелијата D5 . Следно, повлечете ја иконата Рачка за пополнување во ќелиите подолу како порано.
=IF(B5="","",IF(OR(C5="",AND(ISNUMBER(D5),B5=D5)),D5,B5))

 • Сега, почнете да внесувате вредности во ќелиите во колоната B .После тоа, ќе го добиете следниот резултат. Овде, колоната D е помошна колона. Можете да го скриете со десен клик откако ќе ја изберете колоната.

 • Алтернативно, можете само да ја внесете следната формула во ќелијата C5 за да го добиете истиот резултат.
=IF(B5"",IF(C5="",NOW(),C5),"")

 • Можеби ќе треба да го промените форматирањето на ќелиите во колона C . Изберете ја колоната со кликнување на бројот на колоната на врвот. Потоа притиснете CTRL+1 за да го отворите полето за дијалог Форматирај ќелии . Сега, кликнете на форматот на броеви Прилагодено . Следно, внесете d-mmmm-yyyy hh:mm:ss AM/PM во полето Type . Конечно, кликнете OK.

Разбивање на формулата:

Формула во ќелија C5:

➤ IF(B5=””,””,C5))

Функцијата IF не враќа ништо ако ќелијата B5 е празен. Во спротивно, ја враќа истата вредност зачувана во C5 .

➤ NOW()

Функцијата NOW ја враќа струјата датум и време.

➤ AND(B5””,D5B5)

Функцијата AND враќа TRUE ако и двете аргументите се вистинити, односно ќелијата B5 не е празна и клетките B5 и D5 немаат иста вредност.

➤ IF(AND(B5””,D5B5),NOW(),IF(B5=””,””,C5))

Ако функцијата AND враќа TRUE , потоа функцијата IF го враќа тековниот датум и време добиени од функцијата NOW . Во спротивно, го враќа резултатотдобиен од аргументот што ја содржи функцијата IF .

Формула во ќелијата D5:

➤ ISNUMBER(D5)

Функцијата ISNUMBER враќа TRUE ако ќелијата D5 содржи број. Во спротивно, враќа Неточно .

➤ AND(ISNUMBER(D5),B5=D5)

Функцијата AND враќа TRUE ако ќелијата D5 содржи број и ќелиите B5 и D5 имаат иста вредност. Се враќа FALSE во спротивно.

➤ OR(C5=””,AND(ISNUMBER(D5),B5=D5))

The ИЛИ функцијата враќа TRUE ако некој од аргументите е вистинит, т.е. ќелијата C5 е празна или функцијата AND враќа TRUE . Се враќа FALSE ако сите аргументи се лажни.

➤ IF(OR(C5=””,AND(ISNUMBER(D5),B5=D5)),D5 ,B5)

Функцијата IF ја враќа истата вредност зачувана во ќелијата D5 ако функцијата OR враќа TRUE . Во спротивно, ја враќа вредноста на ќелијата B5 .

➤ IF(B5=””,””,IF(OR(C5=””,AND(ISNUMBER(D5 ),B5=D5)),D5,B5))

Функцијата IF не враќа ништо ако ќелијата B5 е празна. Во спротивно, го враќа резултатот добиен од аргументот што ја содржи функцијата IF .

Прочитајте повеќе: Како да вметнете временски печат на Excel кога ќелијата се менува без VBA (3 начини)

Слични читања

 • Како да вметнете статички датум во Excel (4 едноставни методи)
 • Excel VBA: Вметнете временски печатКога се извршува макро
 • Како да се вметне печат на датум на Excel кога ќелиите во редот се изменети
 • Конвертирај временски печат на Unix во датум во Excel (3 Методи)

2. Применете VBA код за вметнување временски печат во Excel кога ќелијата се менува

Можете и да добиете временски печат во excel кога ќелијата се менува користејќи VBA. Следете ги чекорите подолу за да можете да го направите тоа.

📌 Чекори

 • Прво, кликнете со десното копче на картичката целниот работен лист. Потоа, изберете Прегледај код . Ова ќе го отвори модулот за код за тој конкретен работен лист.

 • Следно, копирајте го следниов код користејќи го копчето за копирање во горниот десен агол.
9117
 • Потоа, залепете го копираниот код на празниот модул како што е прикажано подолу.

 • Следно, зачувајте документот како работна книга овозможена макро . Сега, почнете да внесувате податоци во ќелиите во колоната Б. Потоа ќе ги добиете истите резултати како порано.

VBA Објаснување на кодот:

Приватна под работен лист_промена (ByVal Target As Range)

Dim CellCol, TimeCol, Row, Col as Integer

Dim DpRng, Rng As Range

Огласување на потребните променливи.

CellCol = 2

Внесување податоци колона.

TimeCol = 3

Колона за временски печат.

Ред = Target.Row

Col = Target.Column

Зачувување на броевите на редови и колони од избраната ќелија.

Ако ред <= 4 Потоа излезетеПод

Сите промени во првите 4 редови нема да создадат временски печат.

Временски печат = Формат(Сега, „ДД-ММ-ГГГГ Ч:ММ:СС AM/PM”)

Временскиот печат ќе се форматира на овој начин. Променете го по потреба.

Ако Target.Text „“ Потоа

Ако Col = CellCol Потоа

Cells(Row, TimeCol) = Временски печат

Создадете временски печат ако избраната ќелија е празна.

По грешка Продолжи Следно

Игнорира каква било грешка ако се појави.

Постави DpRng = Target.Dependents

За секој Rng во DpRng

Ако Rng.Column = CellCol Потоа

Cells(Rng.Row, TimeCol) = Временски печат

Создадете временски печати за опсег на ќелии ако не се празни.

Прочитајте повеќе: Како автоматски да вметнете записи од временски печат во Excel (5 методи)

Работи што треба да ги запомните

 • Треба да користите приспособена формат за ќелиите во колоната Б за да добијат правилно форматиран временски печат.
 • Алтернативната формула работи само кога податоците се внесуваат во празни ќелии.
 • Овде, внесот на податоци и колоната за временскиот печат се тешки кодирани во VBA кодот. Треба да го измените кодот врз основа на вашата база на податоци.

Заклучок

Сега знаете како да ставите временска ознака во Excel кога ќе се промени ќелијата. Дали имате дополнителни прашања или предлози? Ве молиме користете го делот за коментари подолу за тоа. Можете исто така да го посетите нашиот блог ExcelWIKI за да истражите повеќе за Excel. Останете со нас и продолжете да учите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.