Како да избришете стожерна табела во Excel (3 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажам како да ја избришете стожерната табела во Excel . Стожерната табела е многу важна кога сакаме да анализираме или пресечеме податоци за да добиеме увид. Вработените кои редовно ги анализираат податоците, не можат да замислат ден без стожерна табела. Ова е посебен дел од Excel . Стожерната табела е единствениот најдобар начин за анализа на податоците.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Бришење на Pivot Table.xlsm

3 лесни методи за бришење стожерна табела во Excel

Постојат 3 методи преку кои можеме да избришеме стожерна табела во Excel. Можеме да ја задржиме целата стожерна табела или да ги задржиме податоците, но да ја избришеме табелата. Со оглед на тоа што користиме стожерни табели за да анализираме база на податоци, откако ќе ја завршиме нашата анализа, можеби ќе треба да ги избришеме и сите стожерни табели. Значи, секој од овие методи ги задоволува нашите критериуми. Сите овие методи се подолу со соодветни чекори. За целата демонстрација, ќе ја користиме следната база на податоци.

Од податоците, ја добивме следната стожерна табела.

1. Избришете ја стожерната табела со податоци од табела

Можеме да ја избришеме целата стожерна табела заедно со податоците одеднаш. За да го сториме тоа, ќе ги следиме овие чекори.

Чекори:

 • На почетокот, ќе ја избереме целосната табела. Во нашиот случај, опсегот на ќелиите е од B4 до E9 .

 • Потоа ќе притиснеме Избриши вклученотастатурата за да ја избришете целата стожерна табела.

 • Или можеме да одиме во јазичето Анализа на PivotTable во Лента и изберете ја Целата стожерна табела во делот Избери . Потоа ќе притиснеме Избриши на тастатурата за да ја избришеме целата табела со податоци.

2. Избриши Pivot Table без податоци од табела

Постојат два главни чекори во овој процес. Првиот е да се чуваат податоците на друго место како другите ќелии или листови. Вториот е да се отстрани самата стожерна табела. Постојат неколку чекори во овие два чекори. Ќе ги прикажеме чекорите со визуелизација на процесот подолу.

Чекори:

 • Прво, ќе одиме на Анализа на PivotTable картичката (достапна е само кога сте избрале клетка од извештајот на стожерната табела) и кликнете на менито Избери и изберете ја опцијата Цела стожерна_табела .

 • Второ, притиснете Ctrl+C за копирање на целосните податоци на стожерната табела. Изберете ќелија во истиот работен лист или кој било работен лист каде што сакате да ги зачувате овие податоци.
 • Трето, притиснете Ctrl+V за залепување на податоците.

 • Потоа, кликнете на Ctrl Ќе најдете неколку опции. Само изберете ја опцијата Вредност (v) од делот Залепи вредности .
 • Конечно, ги добиваме следните необработени податоци за стожерната табела. Сега ќе го избришеме стожероттабела.

 • За да го сториме тоа, ќе ја избереме целата табела.

 • Следствено, притиснете Избриши на тастатурата за да ја избришете стожерната табела.

Ќе видиме дека целата стожерна табела е избришана од работниот лист. Овде ја избришавме целата стожерна табела без губење податоци.

3. Примена на VBA код за бришење на сите стожерни табели

Кога треба да ги избришеме сите стожерни табели во работната книга одеднаш, ние ќе го следи овој метод.

Чекори:

 • Прво, ќе притиснеме Alt+F11 . Ќе се појави прозорец со име Microsoft Visual Basic за апликација .
 • Второ, во прозорецот, кликнете на Вметни и изберете Модул .

 • Трето, во просторот за пишување, копирајте го и залепете го следниот код.
7630

 • Следно, извршете го кодот користејќи го копчето Стартувај во лентата со опции. Ќе видиме дека сите стожерни табели во целата работна книга се избришани.

Како да ја преместиме стожерната табела во Excel

Ако сакаме да поместете ја стожерната табела, ќе ги следиме овие чекори:

 • Најпрво, ќе ја избереме стожерната табела и ќе отидеме во табулаторот Анализа на стожерна табела во Рибон .

 • Потоа изберете Премести стожерна табела во Акции Ќе се појави мало поле за дијалог со прашањето каде за поместување на масата. Овде ќе го избереме Постоечкиот работен лист за чувањетабелата во истиот работен лист.

 • На крајот, ќе ја избереме ќелијата каде што сакаме да ја преместиме табелата. Во нашиот случај избираме F4 . Со притискање на OK веднаш ќе се премести табелата до саканата дестинација.

 • Конечно, ќе добиеме преместување на стожерната табела во саканата F4 ќелија како на сликата подолу.

Како да избришете поле за стожерна табела во Excel

За да избришете полето за стожерна табела, ќе ги следиме овие чекори:

 • Прво, ќе ја избереме стожерната табела и ќе отидеме во табулаторот Анализа на стожерна табела во Рибон .
 • Второ, со кликнување на Список со полиња во Прикажи ќе се појави страничен панел.

 • Трето, во страничниот панел ќе го отштиклираме полето што не ни треба. Полето ќе биде избришано од нашата табела. Во нашиот случај, сакаме да го избришеме полето Sum of Amount .

 • Конечно, стожерната табела ќе го има полето избришано како сликата подолу.

Работи што треба да се запаметат

 • Методот VBA трајно ќе ги избрише сите стожерните табели во работната книга, и тие се неповратни. Значи, подобро е претходно да направите резервна копија.
 • Демонстрацијата беше направена во Excel 365 . Значи, интерфејсот може да се разликува за различни верзии.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.