Избришете го редот ако ќелијата содржи специфични вредности во Excel (3 методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите со податоци во Excel, бришењето на редот на Excel е прилично вообичаен феномен. Има голем број методи кои можеме да ги користиме за бришење на ред во Excel, ако клетката содржи одредена вредност во неа. Се чини дека различни пристапи функционираат во различни ситуации. Оваа статија ќе прикаже 3 ефективни техники за бришење ред во Excel Ако ќелијата содржи специфични вредности со примери и соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ви препорачуваме да ја преземете датотеката Excel и вежбајте заедно со него.

Избришете го редот ако ќелијата содржи специфична вредност.xlsm

3 методи за бришење ред на Excel ако ќелијата содржи специфични вредности

Ние ќе користи примерок од лични податоци. База на податоци како база на податоци за да ги демонстрира сите методи во ова упатство.

Значи, без да имаме дополнителна дискусија, ајде да навлеземе во сите методи еден по еден.

1. Употреба на Find and Replace за бришење ред ако ќелијата содржи специфичен текст во Excel

Да речеме, сакаме да ги избришеме сите записи што се започнати со „ Mr “. во колоната Име . За да го направите тоа,

© Чекори:

❶ Притиснете CTRL + F за да отворите со Најди и Заменете го прозорецот .

❷ Потоа напишете „ Mr “. во лентата Најди што .

❸ После тоа кликнете на опцијата Најди ги .

❹ Сега изберете еден од пронајдените резултати и потоа притиснете го копчето CTRL + A ▶ доизберете ги сите пронајдени резултати.

❺ Како што успешно ги избравте сите пронајдени резултати, сега притиснете ја опцијата Затвори .

❻ Сега притиснете го копчето CTRL + – за да го отворите полето за дијалог Избриши .

❼ Изберете ја опцијата Shiftcells up и притиснете Во ред .

Тоа е тоа.

Прочитајте повеќе: Како да избришете редови во Excel: 7 методи

2. Употреба на автоматски филтер за отстранување ред на Excel ако ќелијата содржи одреден текст/број

2.1  Избришете го редот ако ќелијата содржи специфичен текст

Во овој метод, ќе ги избришеме сите записите на Excel започнаа со „ Ms. Liesel ” во колоната Име користејќи ја функцијата AutoFilter во Excel. За да го направите тоа,

🔗 Чекори:

❶ Изберете ја целата табела со податоци.

❷ Одете во Податоци ▶ Подреди & Филтер ▶ Филтер.

❸ Кликнете на паѓачката икона во долниот десен агол во колоната Име .

❹ Одете во опцијата Филтри за текст ▶ Започнува со .

Во овој момент, име на полето за дијалог Прилагодено автоматско филтрирање ќе се појави на екранот.

❺ Сега напишете Ms. Liesel започнува со лентата и притиснете OK .

❻ Потоа притиснете го копчето CTRL + – и На екранот ќе се појави дијалог прозорец како сликата подолу.

❼ Само притиснете го копчето OK . Тоа е едноставно тоа.

2.2  Избришете го редот ако ќелијата содржи број

Во овој метод, ќе го избришеме целиот Excelзаписи поголеми од 23 во колоната Age користејќи ја функцијата AutoFilter во Excel. За да го направите тоа,

🔗 Чекори:

❶ Изберете која било ќелија во колоната Возраст .

❷ Одете на Податоци ▶ Подреди & засилувач; Филтер ▶ Филтер.

❸ Кликнете на паѓачката икона во долниот десен агол во колоната Возраст .

❹ Одете во опцијата Филтри за броеви ▶ Поголема од .

❺ Внесете 23 во е поголемо од полето и притиснете OK .

❻ Сега притиснете CTRL + – за да ги избришете сите филтрирани резултати и потоа притиснете го копчето OK од прозорецот за дијалог што се појавува.

Тоа е тоа.

Прочитајте повеќе: Како да Филтрирајте и бришете редови со VBA во Excel (2 методи)

Слични читања:

  • Како да избришете повеќе редови во Excel користејќи Формула (5 методи)
  • Избришете повеќе редови во Excel одеднаш (5 методи)
  • Како да избришете скриени редови во Excel VBA (A Детална анализа)
  • Избришете редови во Excel без да влијаете на формули (2 брзи начини )
  • Како да избришете ред користејќи макро ако ќелијата содржи 0 во Excel (4 Методи)

3. Избришете го редот ако ќелијата содржи специфичен текст/број во Excel користејќи VBA код

Во овој дел, ќе избришеме ред ако некоја клетка во неа содржи текст или број користејќи код VBA .

3.1  Избриши ред ако ќелијата содржи специфичен текст

Во оваметод, ќе се обидеме да избришеме ред со возраст 17 во колоната Возраст .

🔗 Чекори:

❶ Притиснете ALT +F11 за да го отворите прозорецот VBA .

❷ Сега одете на Вметни ▶ модул за да отворите нов модул.

❸ Копирајте го следниов код:

1727

❹ Залепете го на уредникот VBA и зачувајте со притискање на CTRL + S.

❺ Сега вратете се на работниот лист наречен „ VBA “ и притиснете <1 Копче>ALT + F8 .

❻ Изберете го името на функцијата наречено DeleteRowsContainingtext() и кликнете Изврши .

Тоа е тоа.

3.2  Избришете го редот ако ќелијата содржи број

Во овој метод, ќе разговараме за тоа како всушност можете да избришете кој било ред ако некоја ќелија во колоната Age содржи кој било број во него.

🔗 Чекори:

❶ Притиснете ALT +F11 за да го отворите прозорецот VBA .

❷ Сега одете во Вметни ▶ Модул за да отворите нов модул.

❸ Копирајте го следниот код:

4599

Залепете на уредникот VBA и Зачувај б y притискање на CTRL + S .

❺ Сега вратете се на работниот лист наречен „ VBA (2) “ и притиснете го Копче ALT + F8 .

❻ Изберете го името на функцијата наречено DeleteRowsContainingNumbers() и кликнете Изврши .

Тоа е тоа.

Прочитајте повеќе: Excel VBA за бришење редови со специфични податоци (9 примери)

Работи што треба да се запаметат

📌 Притиснете CTRL + F за да го отворите Најди и замени дијалог прозорец.

📌 CTRL + – е копче за бришење.

📌 Може да притиснете ALT + F11 за да го отворите прозорецот VBA .

Заклучок

За да завршиме, илустриравме 3 различни методи, за да избришете ред ако ќелијата содржи одредена вредност во Excel. Ви се препорачува да ја преземете работната книга за вежбање прикачена заедно со овој напис и да ги вежбате сите методи со тоа. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.