Како да направите табела за пита во Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Ако барате решение или некои посебни трикови за да направите табела со пита во Excel тогаш сте слетале на вистинското место. Постои брз начин за правење табела Pie of Pie во Excel . Оваа статија ќе ви го покаже секој чекор со соодветни илустрации за да можете лесно да ги примените за вашата цел. Ајде да навлеземе во централниот дел на статијата.

Преземете ја работната книга за вежбање

Работната книга за вежбање можете да ја преземете од овде:

Make Pie of Pie Chart.xlsx

Што е табела Pie of Pie?

Пита на пита Графиконот е главно пита шема под која ќе има секундарна табела со пита. Во основа, кога пита шема содржи многу категории на податоци, тогаш станува толку тешко да се идентификуваат податоците. Потоа графиконот Pie of Pie одвојува некои мали парчиња од примарната табела со пити на секундарна табела со пити. Значи, мора да ја користите графиконот Pie of Pie кога има многу податоци . Пример е даден подолу.

4 чекори за правење табела со пита во Excel

Во овој дел, ќе ви покажам 4 брзи и лесни чекори за направете табела Pie of Pie во Excel . Покрај тоа, овде ќе најдете детални објаснувања за чекорите. Дополнително, овде користев верзија на Microsoft 365 . Сепак, можете да користите кои било други верзии по ваша достапност. Ако некои чекори не функционираат во вашата верзија, тогаш оставете нèкоментар.

Покрај тоа, за ваше подобро разбирање, ќе користам примерок на база на податоци. Која содржи 2 ​​ колони. Тие се производ и Продажба .

Чекор-01: Вметнување табела со колачи во Excel

 • Прво, мора да го изберете опсегот на податоци. Овде, го избрав опсегот B4:C12 .
 • Второ, треба да отидете во јазичето Вметни .

 • Сега, од табулаторот Вметни >> треба да изберете Вметни пита или табела со крофни .
 • Потоа, од 2-D Pie >> мора да изберете Пита од пита .

Во овој момент, ќе ја видите следната Графикон за пита .

Чекор-02: Примена на формат на стил

Не само што можете да креирате Пита на пита туку и форматирајте ја табелата за да ја направите попривлечна. Овде, ќе го прикажам форматот на стилот на Табела за пита . Да почнеме со чекорите.

 • Прво, треба да ја изберете Табела .
 • Второ, можете да кликнете на Икона за четка .
 • Трето, од карактеристиката Стил >> изберете го претпочитаниот стил . Еве, го избрав 11-тиот стил .

Подоцна, можете да ги видите промените.

Прочитајте повеќе: Како да форматирате дијаграм на пита во Excel

Чекор-03: Примена на формат на боја во табела со пита на пита

Сега, ќе користам боја форматирање заграфикон.

 • Прво, под иконата со четка >> изберете ја карактеристиката боја .
 • Второ, треба да ја изберете вашата претпочитана боја . Еве, ја избрав опцијата втора под Шарена опција.

Прочитај повеќе: Како да ги промените боите на графиконот на пити во Excel (4 лесни начини)

Чекор-04: Употреба на формат на етикети со податоци

Можете и да направите промени во ознаки за податоци . Што ќе ги направи вашите информации по визуелни .

 • Најпрво, треба да кликнете на иконата + .
 • Потоа, од стрелката Етикети на податоци >> треба да изберете Повеќе опции .

Во овој момент, ќе ја видите следнава ситуација.

 • Сега, од Опции за етикети изберете ги параметрите според вашата желба. Еве, додадов Име на категорија . Процентот и Прикажи линии на водечките линии се автоматски избрани. Исто така, избрав Позиција на етикетата како Внатрешен крај .

Конечно, ќе го видите форматирана табела со пита на пита .

Прочитајте повеќе: Како да се прикажат етикети со податоци од пита графика во проценти во Excel

Слични читања

 • Како да направите пита шема во Excel без броеви (2 ефективни начини)
 • Креирајте табела со пита во Excel од Стожерна табела (2 брзи начини)
 • Како да направите табела со пита по број на вредности воExcel
 • Направете пита графикон со Breakout во Excel (чекор по чекор)
 • Како да креирате пита шема за сума по категорија во Excel (2 Брзи методи)

Алтернативен начин за форматирање на дијаграмот на пита со помош на прилагодена лента

Можете да го форматирате Табела за пита на кола со користење на алтернативна опција како што е Прилагодена лента .

Чекорите се дадени подолу.

Чекори :

 • Прво, треба да ја изберете Табела за пита .
 • Второ, мора да отидете на Дизајн лента за графикони .

 • Сега, можете да изберете формат на дизајн по ваш избор. Овде, го избрав 11-тиот стил .
 • Потоа, можете да ги промените боите под Промена на бои Лента . Овде, ја задржувам бојата што се генерира автоматски.

 • Покрај тоа, за форматирање на етикетите со податоци под Формат лента , треба да ја изберете функцијата Етикети на податоци .

 • Прво, треба да отидете во Формат Лента.
 • Второ, од Тековен избор лента >> мора да ги изберете ознаките за податоци Серијата „Продажба“ .

Во овој момент, ќе ја видите следнава ситуација.

 • Сега, треба да изберете Опции за етикети од Форматирајте етикети со податоци .

 • Сега, ќе ги изберете вашите параметри. Еве, избрав Име на категорија и Процент од Етикетата содржи и избран Најдобро одговара од Позицијата на етикетата .

Конечно, ќе го видите следниот резултат.

Прочитајте повеќе: Како да ја уредите легендата за пита шема во Excel (3 лесни методи ... Што е експлозија на Табела за пита во Excel. Чекорите за проширување на графиконот Pie of Pie се дадени подолу.

Чекори :

 • Прво, мора да го изберете опсегот на податоци . Овде, го избрав опсегот B4:C12 .
 • Второ, треба да отидете во јазичето Вметни .

 • Сега, од табулаторот Вметни >> треба да изберете Вметни пита или табела со крофни .
 • Потоа, од 2-D Pie >> мора да изберете Пита од пита .

Во овој момент, ќе ја видите соодветната Графикон за пита .

Понатаму, можете да форматирате графиконот. Овде, јас го променив графиконот стил користејќи ја иконата Четка .

Слично, ја сменив табелата боја користејќи ја функцијата Боја под иконата Четка .

 • Сега, треба да кликнете на Пита и повлечете го секое парче .

Конечно, ќе го видите следниот резултат.

Прочитај повеќе: Како даExplode Pie Chart во Excel (2 лесни методи)

Работи што треба да се запаметат

 • Ако избришете кој било запис од опсегот на податоци, тоа ќе се избрише и од табелата. Сепак, симболот под Опции за легендата ќе остане.

Дел за вежбање

Сега, можете сами да го вежбате објаснетиот метод.

Заклучок

Се надевам дека овој напис ви беше корисен. Овде, опишав како да се направи табела за пита во Excel . Можете да ја посетите нашата веб-локација Exceldemy за да дознаете повеќе содржини поврзани со Excel. Ве молиме, искажете ги коментарите, предлозите или прашањата доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.