Како да напишете симбол за дијаметар во Excel (4 брзи методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во овој напис, ќе научиме да напишете го симболот за дијаметар во Excel . Симболот за дијаметар [ ] изгледа како O со коса . Познато е и како „ сече О “ или „ О со мозочен удар “. Во Excel, не можеме да го напишеме симболот за дијаметар директно од тастатурата. Денес, ќе разговараме за 4 методи. Овие методи се лесни и брзи за примена. Затоа, без дополнително одложување, да преминеме на дискусијата.

Преземете ја книгата за вежбање

Преземете ја книгата за вежбање овде.

Тип Дијаметар Symbol.xlsx

4 Брзи методи за пишување симбол со дијаметар во Excel

1. Користете Insert Tab за да напишете симбол за дијаметар во Excel

Во првиот метод, ќе го користиме Вметнете ја картичката за да го напишете симболот за дијаметар. Excel има некои вградени симболи . Од тоа, можеме да го донесеме симболот за дијаметар на нашиот Excel лист. Следете ги чекорите подолу за да ја дознаете целата процедура.

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, изберете Cell C5 .

 • Второ, одете во картичката Вметни и изберете Симбол . Ќе го отвори полето за дијалог Symbol .

 • Потоа, изберете ASCII (децимална) во полето „ од “.
 • Потоа, изберете го симболот за дијаметар и кликнете на Вметни .

 • Конечно, ќе го видите симболот за дијаметар во Ќелија C5 .

Прочитајте повеќе: Како да додадете симбол претходноброј во Excel (3 начини)

2. Напишете симбол за дијаметар во Excel користејќи Alt копче

Друг начин да го напишете симболот за дијаметар е да го користите копчето Alt и Алт код на тастатурата. Секој симбол во Windows има специфичен Alt код . Можеме да го користиме овој код за да ги добиеме основните симболи. Обрнете внимание на чекорите подолу за повеќе.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете ја ќелијата каде што сакате да го напишете симболот за дијаметар. Избравме Cell C5 тука.

 • Потоа, вклучете го копчето Num Lock тастатурата.
 • Сега, притиснете и задржете го копчето Alt .
 • Притиснете 0216 од тастатурата додека го држите Alt клуч. Нема да работи ако ги користите нумеричките копчиња на горниот дел од тастатурата.
 • На крајот, отпуштете го копчето Alt и ќе го видите симболот за дијаметар во саканата ќелија.

Забелешка: За Mac , притиснете Опција + Shift + O на тастатурата за да го напишете дијаметарот.

Прочитајте повеќе: Тарст за измами со симболи на Excel (13 кул совети)

Слични читања

 • Како да напишете минус најавување во Excel без формула (6 едноставни методи)
 • Ставете 0 во Excel пред броеви (5 практични методи)
 • Како да додадете валутен симбол во Excel (6 начини)
 • Вметнете ознака за штиклирање во Excel (7 корисни начини)
 • Како да напишете симбол Делтаво Excel (8 ефективни начини)

3. Вметнете ја функцијата Excel CHAR за да напишете симбол со дијаметар

Можеме да ја користиме и функцијата CHAR за пишување симболот за дијаметар во Excel. Функцијата CHAR го добива симболот наведен со бројот на кодот. За да напишете кој било симбол со функцијата CHAR , мора да го знаете Alt кодот . За симболот за дијаметар, Alt кодот е 0216 . Ајде да ги набљудуваме чекорите подолу за да ја знаеме техниката.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете Cell C5 и напишете ја формулата :
=CHAR(0216)

 • Потоа, притиснете Enter за да го видите дијаметарот симбол.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете симбол во заглавието на Excel (4 идеални методи)

4. Копирај го симболот со дијаметар од мапа на знаци до тип во Excel

Во последниот метод, ќе го копираме симболот за дијаметар од картата на знаци и ќе го залепиме во нашиот Excel лист. Тоа е исто така уште еден едноставен процес. Значи, без дополнително одложување, да ги следиме чекорите подолу.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, одете во Лентата за пребарување на Windows и напишете Карта на знаци .
 • Кликнете на апликацијата Карта на знаци за да ја отворите.

 • Во вториот чекор, проверете го Напредниот приказ во полето за дијалог Карта на знаци .

 • Трето, напишете „ o со “ во полето Пребарај за .
 • Потоа, кликнете на Пребарај .

 • Сега, двојно кликнете на симболот за дијаметар и кликнете на Копирај .

 • На крајот, изберете Ќелија C5 и притиснете Ctrl + V за да го залепите симболот за дијаметар.

Забелешка:Можете исто така да копирајте го симболот за дијаметар од интернет и залепете го во лист на Excel.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете симбол во подножјето на Excel (3 ефективни начини)

Заклучок

Во оваа статија, покажавме 4 брзи методи за Впишете го симболот со дијаметар во Excel . Овие методи се едноставни и лесни за разбирање. Се надевам дека овие методи ќе ви помогнат лесно да ги извршувате вашите задачи. Понатаму, ја додадовме и книгата за вежбање на почетокот на статијата. За да ги тестирате вашите вештини, можете да го преземете за да вежбате. Најпосле, доколку имате какви било предлози или прашања, слободно прашајте во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.