Дефинирајте имиња со алатката за избор „Креирај од избор“ во Excel (2 примери)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Има многу вградени алатки во Excel кои ни ја олеснуваат работата и ја зголемуваат брзината на работа. Ако користиме имиња, можеме да ги направиме вашите формули многу полесни за разбирање и одржување. Можеме да дефинираме име за опсег на ќелии, функција, константа или табела. Ако се навикнете на практиката да користите имиња во вашата работна книга, тогаш можете лесно да ги ажурирате и управувате со овие имиња. Во оваа статија, ќе ве запознаам со алатката Креирај од избор на Excel за да ги дефинирате имињата.

Преземете книга за вежбање

Можете преземете го бесплатниот образец на Excel од овде и вежбајте сами.

Дефинирајте име на опсег.xlsx

Што е „Креирај од алатката за избор“ во Excel ?

Креирај од избор алатката се користи за дефинирање на имињата на опсегот на податоци. Можеме рачно да креираме име за ќелија или опсег на ќелии во Excel. Но, ако нашиот опсег на ќелии има заглавија, тогаш лесно можеме да го поставиме името користејќи ја алатката Креирај од избор од лентата Формула и дефинираното име ќе биде името на заглавјето. Ајде да видиме како да го направиме тоа. За тоа, направив база на податоци што ја претставува продажбата на некои продавачи од два последователни месеци.

За колона:

Чекор 1:

➥ Изберете го опсегот на податоци на колоната вклучувајќи го и заглавието.

➥ Потоа кликнете на следниов начин: Формули > Дефинирани имиња > Креирај од селекција

Ќе се појави дијалог прозорец и ќе кажеда ја изберете опцијата од каде ќе го избере името. Во основа, Excel го открива автоматски.

Чекор 2:

➥ Сега само притиснете OK бидејќи нашето заглавие е во горниот ред кој е означен веќе.

Чекор 3:

➥ Подоцна, притиснете го знакот паѓачкото од ќелијата поле за име.

Погледнете дека го прикажува името за колоната.

За да го направите тоа за редот е како истиот, само изберете ред наместо да изберете колона, а останатите чекори се сосема исти.

За цела база на податоци:

Чекор 1:

➥ Изберете го збирот на податоци B4:D12

➥ Повторно кликнете: Формули > Дефинирани имиња > Креирај од избор

Чекор 2:

➥ Означи ги опциите што сакате да ги изберете како имиња.

Чекор 3:

➥ Потоа кликнете на иконата паѓачкото и таа ќе ги прикаже сите дефинирани имиња.

Примери за користење на Create from Selection Tool во Excel

По креирањето на името на опсегот на податоци користејќи Креирај од алатката Selection можеме да ги користиме дефинираните имиња директно во формула наместо да користиме референци за ќелии што ќе заштеди многу време.

Пример 1:

Во првиот пример, ќе ја пресметам просечната продажба во март со функцијата AVERAGE користејќи ги дефинираните имиња создадени од алатката Create from Selection . Функцијата ПРОСЕК есе користи за проценка на просечната вредност на опсегот на податоци.

Чекори:

➥ Со активирање Cell D14 напишете ја формулата дадена подолу-

=AVERAGE(March)

➥ Потоа притиснете го копчето Enter за да го добиете резултатот.

Еве го пресметаниот просек-

Пример 2:

Сега да го најдеме збирот со функцијата SUM за Рон користејќи го дефинираното име. Функцијата SUM се користи за пресметување на збирот за опсег на податоци.

Чекори:

➥ Активирајте Ќелија D14

➥ Напишете ја формулата дадена подолу-

=SUM(Ron)

➥ Конечно, само притиснете го копчето Enter .

Наскоро потоа ќе видите дека се пресметува збирот на вкупната продажба на Ронс.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.