Како да нацртате графикон за анализа на сито во Excel (со брзи чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Ако барате решение или некои посебни трикови за да го нацртате графикот за анализа на сито во Excel, тогаш сте слетале на вистинското место. Постојат неколку лесни чекори за исцртување на графикот за анализа на сито во Excel. Оваа статија ќе ви го покаже секој чекор со соодветни илустрации за да можете лесно да ги примените за вашата цел. Ајде да навлеземе во централниот дел на статијата.

Преземете ја работната книга за вежбање

Работната книга за вежбање можете да ја преземете од овде:

График за анализа на сито .xlsx

Што е графикон за анализа на сито?

Анализа со сито е метод за анализа на големината на честичките за да се одреди бројот на честички со различни големини присутни во примерок од почва.

Обично, го користиме ова за крупнозрнести почви. Во овој метод, примерокот од почвата треба да го поминеме низ неколку сита. Ситата се уреди кои можат да издвојат различни големини на елементи.

Во ситата има мрежести отвори со одредена големина. Може да се движи од 4,75 mm до 80 mm и за поинтензивно истражување, постојат сита со големини 75 микрони до 2 mm . Ги даваме имињата на ситата со големината на нивните мрежести отвори. Значи, ако видиме плоча со сито со име 60mm тогаш може да ги филтрира елементите до 60mm низ тоа сито.

Видови на крупнозрнести почви:

Почвените зрна можеме да ги поделиме на два вида во зависност однивната големина.

 • . Тие може да се филтрираат преку Анализа на суво сито . За филтрирање чакал, достапните големини на сита се 4,75mm, 10mm, 20mm, 40mm, и 80mm.
 • Пессок : Почвата зрната што се помалку од 75 mm се нарекуваат Пессок . За да ги одделите зрната песок, треба да го користите Методот на влажна анализа . За филтрирање на песок, достапните големини на сита се 2mm, 1mm, 600 микрони, 425 микрони, 150 микрони, и 75 микрони.

Видови на анализа на сито:

 • Анализа на сув песок: Го користиме овој метод за да ги одвоиме зрната почва со големина поголема од 4,5 мм што ги нарекуваме чакал. Во овој метод, поголемите грутки земја треба да ги зачукате и да ги направите помали. Потоа, филтрирајте ги низ различни чинии со сито. И така, можете да ја одделите почвата во различни сита според големини.
 • Анализа на влажен песок: Кога големината на зрната на почвата е помала од 5 mm тогаш, песокот останува прицврстен за поголемите чакали, а ефектот на гравитацијата врз нив е слаб. Значи, честичките од песок не можат автоматски да се филтрираат низ ситата. За ова, треба да додадете вода во почвата, така што водата ќе ги земе со себе честичките од почвата и ќе се филтрира низ ситата. Потоа, треба да го ставитемикробранова печка за да се отстрани водата од почвата и да се измери тежината за да се нацрта графот сито.

Чекори за исцртување на графикот за анализа на сито во Excel

Во овој дел, ќе ви ги покажам брзите и лесни чекори за исцртување на графикот за анализа на сито во Excel на оперативниот систем Windows. Во оваа статија ќе најдете детални објаснувања со јасни илустрации за секоја работа. Тука ја користев верзијата на Microsoft 365 . Но, можете да користите кои било други верзии по ваша достапност. Ако нешто од овој напис не работи во вашата верзија, тогаш оставете ни коментар.

Чекор 1: Создадете шаблон за анализа на сито

Графиконот за анализа на сито % задржани на секое сито со големината на ситото. Значи, прво, треба да го пресметате процентот задржан на секое сито и кумулативниот процент задржан од базата на податоци. За ова,

 • Прво, креирајте 4 колони за да креирате шаблон за анализа на сито.
 • Овде, го дадов името на првата колона „ Sieve Size “ за да се внесе големината на ситата што се користат во процесот.
 • Потоа, второто име „ Mass Retained “ ќе ја содржи масата задржана во ситото преку процесот.
 • Потоа, ќе го пресметате процентот и кумулативниот процент во колоните 3 и 4th .

 • По вметнување податоци, треба да ја користите функцијата SUM за дапресметајте ја вкупната маса задржана низ ситата. Ќе биде еднаква на големината на примерокот што е земена за анализата .
 • Вметнете ја оваа формула во ќелијата C11 :
=SUM(C5:C10)

 • Потоа, за пресметување процентуалната вредност од задржана маса на секое сито , вметнете ја следната формула во ќелијата D5 :
=C5/$C$11

Мора да ја користите Апсолутна референца за ќелија за C11 која ја содржи вкупната маса.

 • Сега, повлечете ја иконата Пополнете ја рачката за да ја залепите употребената формула соодветно во другите ќелии од колоната или користете кратенки на тастатурата на Excel Ctrl+C и Ctrl+V за копирање и залепување.

 • После тоа, ќе го добиете процент од задржаната маса на секое сито, но во нумерички формат.
 • За да ги конвертирате ќелиите во Процентуален формат, одете во картичката Дома во горната лента.
 • Кликнете на паѓачкото мени во полето Формат на број .
 • Потоа, изберете го Процентот

 • Потоа, треба да го креирате кумулативниот процент задржан за анализата на ситото.
 • Вметнете ја оваа формула во ќелија E5:
=SUM($D$5:D5)

 • Потоа, повлечете ја иконата на рачката за пополнување за да примените слична формула заедно колоната.
 • И така, ја создадовте анализата на ситобаза на податоци.

Прочитајте повеќе: Како да нацртате полулог график во Excel (со лесни чекори)

Слични читања

 • Како да направите графикон X Y во Excel (со лесни чекори)
 • Како да го нацртате графикот Michaelis Menten во Excel (со лесни чекори)

Чекор 2: Графикон за анализа на ситото

По креирањето на базата на податоци, треба да креирате графикон за анализа на сито врз основа на базата на податоци. За ова, треба да ги следите следниве постапки:

 • Прво, изберете ги ќелиите од опсегот B5:B9 , D5:D9 и E5:E9 . Овде, го исклучивме 10-тиот ред кој ја содржи вредноста на тавата. Бидејќи „ Пан “ не е со големина на плочата „Сито“, ќе настане нарушување на графиконот.
 • Потоа, одете на картичката Вметни во горната лента .
 • Кликнете на иконата Scatter Табела и изберете ја „Расфрлање со мазна линија и маркери“ o

 • Како резултат на тоа, ќе се создаде графикон за распрснување како што е прикажано подолу.
 • Сега, кликнете двапати на насловот на табелата и преименувајте го за да дадете соодветен наслов.

 • Сега, треба да дадете соодветни наслови на оските .
 • Кликнете на графиконот и ќе добиете икона плус на горниот -десниот агол на табелата.
 • Кликнете на иконата Плус и ќе го види списокот со Елементи на графиконот .
 • Овде, означете го полето за избор на ОскаНаслови .
 • Така, насловите на оските ќе бидат видливи на графиконот.
 • Потоа, двојно кликнете на секој наслов на оската и преименувај

 • Сепак, не можеме да видиме соодветни наслови за легендата серии. Значи, гледачите на графиконот не можат правилно да го разберат значењето на графиконите.
 • За ова, треба да го промените насловот на серијата податоци.
 • За да направите ова, кликнете o n графиконот и одете на Дизајн на графикон
 • Под оваа картичка, кликнете на Изберете извор на податоци
 • И, ќе се појави скокачки прозорец со име Изберете извор на податоци .
 • Тука, изберете Series1 во списокот и потоа кликнете на копчето Уреди горе.

 • Потоа, ќе се појави нов скокачки прозорец со име Уреди серии.
 • Како серија1 е графикот на „ % задржано на сито “ наспроти „ сито Големина “, изберете ја ќелијата D5 како Името на серијата .

 • Слично на тоа, за Series2 , изберете ќелија E4 како Se ries Name .
 • Така, Легендните записи се менуваат и го покажуваат правилното значење на графикот.

 • Сега, Графиконот за анализа на сито е завршен.

Прочитајте повеќе: Како да се создаде графикон од избраниот опсег на ќелии во Excel

Како да се интерпретира графиконот за анализа на сито

Од графиконот за анализа на сито, можете да добиете брза идеја за тоа какопроцентот на големина се менува со големината на зрната на примерокот. Овде, кривата Сина ја прикажува процентуалната вредност од масата задржана во секое сито од вкупната маса на примерокот. И кривата Портокалова го покажува Кумулативниот процент задржан по секое поминување кое започнува од ситото од 80мм.

Заклучок

Во оваа статија, откривте како да го нацртате графикот Анализа на сито во Excel. Се надевам дека оваа статија ви беше корисна. Можете да ја посетите нашата веб-локација ExcelWIKI за да дознаете повеќе содржини поврзани со Excel. Ве молиме, искажете ги коментарите, предлозите или прашањата доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.