Како да се пресмета веројатноста од Z-Score во Excel (со брзи чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

Z-Score е параметар со кој можеме да ја пресметаме вредноста на веројатноста. Excel содржи некои формули со кои лесно можеме да ја процениме вредноста на Z-Score. Во оваа статија, детално ќе ги прикажеме чекорите како да се пресмета веројатноста од Z-Score во Excel. Ако и вие сте љубопитни да знаете за тоа, преземете ја нашата работна книга за вежбање и следете не.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за вежбање додека ја читате оваа статија.

6>

Веројатност од Z-Score.xlsx

Што е Z-Score?

Z-Score е посебен тип на вредност што покажува колку е далеку вредноста од средната вредност. Општата формула за Z-резултат е:

Тука,

 • Z го претставува вредноста на Z-оценката
 • X е вредноста на секој случај
 • µ значи средна вредност
 • σ ја претставува вредноста на стандардното отстапување

Што е веројатност?

Веројатноста ја претставува можноста да се случат какви било настани во однос на вкупниот број на настани. Математичкиот израз на веројатноста е:

Чекор-по-чекор постапка за пресметување на веројатноста од Z-Score во Excel

За да го демонстрираме процесот, сметаме база на податоци од 10 ученици од едно училиште. Името на учениците во колоната Б и нивните оценки од испитот во колоната В . Постапката за дапресметајте ја вредноста на веројатноста од Z-оценката е дадена подолу:

Чекор 1: Проценете ја средната вредност на збирката на податоци

Во овој прв чекор, ќе ја пресметаме вредноста средна на нашиот вкупен број на оценки. За тоа, ќе ја користиме функцијата AVERAGE .

 • На почетокот, изберете ја ќелијата F5 .
 • Сега, запишете следнава формула во ќелијата.

=AVERAGE(C5:C14)

 • Притиснете Enter .

 • Ќе ја добиете вредноста на средната вредност на нашата база на податоци.

Така, можеме да кажеме дека ја завршивме првата чекор, за да се пресмета веројатноста од Z-оценката во Excel.

Чекор 2: Оценете го стандардното отстапување

Сега, ќе го процениме Стандардното отстапување на нашата база на податоци . За да ја одредиме вредноста, ќе ја користиме функцијата STDEV.P .

 • Прво, изберете ја ќелијата F6 .
 • Потоа, запишете ја следната формула во ќелијата.

=STDEV.P(C5:C14)

 • Притиснете го копчето Enter .

 • Ќе ја добиете вредноста на стандардната девијација.

Значи, можеме да кажеме дека завршивме вториот чекор за пресметување на веројатноста од Z-оценката во Excel.

Чекор 3: Одредување на Z-оценката

Овде, ќе ги оцениме сите вредности на Z- резултат . Општиот израз на Z-оценката прикажан погоре, ни ги кажува параметрите потребни за да се одредивредност.

 • На почетокот на овој чекор, внесете колона помеѓу колоните C и D .
 • Потоа, преименувајте ја колоната во Z-Score .

 • Потоа, изберете ја ќелијата D5 и запишете ја следната формула во ќелијата. Проверете дали сте ставиле Апсолутна референца за ќелии за ќелиите G5 и G6 .

=(C5-$G$5)/$G$6

 • Притиснете Enter .

 • Сега, двојно -кликнете на иконата Пополнете рачка за да ја копирате формулата до ќелијата D14 .

 • Ќе ги добиете сите вредности на Z-Scores за нашиот лист со податоци.

На крајот, можеме да кажеме дека го постигнавме третиот чекор за пресметување на веројатноста од Z-оценка во Excel.

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета критичниот резултат Z во Excel (3 соодветни примери)

Чекор 4: Пресметајте ја веројатноста за секој податок

Ова е последниот чекор од нашата пресметка. Овде, ќе ја процениме вредноста на веројатноста од вредноста на Z-Score. За да ја пресметаме вредноста на веројатноста, ќе ја користиме функцијата NORM.DIST . Процесот е даден подолу чекор по чекор:

 • На почетокот, внесете колона помеѓу колоните D и E .
 • Потоа, преименувајте ја колоната во Веројатност .

 • Сега, изберете ја ќелијата E5 и запишете ја следната формула во ќелијата. Погрижете се да ставите Апсолутна референца на ќелија за ќелиите H5 и H6 .

=NORM.DIST(C5,$H$5,$H$6,TRUE)

 • Потоа, притиснете Enter .

 • Следно, двоен клик на иконата Пополнете рачка за да ја копирате формулата до ќелијата E14 .

 • Конечно , ќе ги добиете сите вредности на веројатност.

Конечно, можеме да кажеме дека го завршивме последниот чекор за пресметување на веројатноста од Z-оценката во Excel.

🔍 Интерпретација на резултатот

Го илустрираме резултатот за ќелијата E5 . Вредноста на веројатноста е 0,664 . Вредноста значи дека можноста тој настан да се случи е 0,664 во однос на вкупниот број на настани.

Заклучок

Тоа е крајот на оваа статија. Се надевам дека овој напис ќе ви биде корисен и ќе можете да ја пресметате веројатноста од Z-score во Excel. Ве молиме споделете ги сите дополнителни прашања или препораки со нас во делот за коментари подолу ако имате дополнителни прашања или препораки.

Не заборавајте да ја проверите нашата веб-страница ExcelWIKI за неколку проблеми поврзани со Excel и решенија. Продолжете да учите нови методи и да растете!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.