Како да направите топлинска карта во Excel (со бесплатен шаблон)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Овој напис илустрира како да направите топлинска карта во ексел. Топлинската карта е многу корисна техника за визуелизација на податоците за да се прикаже големината на феноменот. Претпоставете дека имате база на податоци што ги содржи дневните случаи на ковид-19 по земја. Сега можеби не е погодно да се споредуваат податоците додека се во формат на броеви. Но, ако можете да ги презентирате податоците користејќи бои, т.е. означете го поголемиот број случаи со црвено, помалиот број случаи со зелено, итн. Ќе биде многу полесно да се разберат податоците на овој начин.

Топлинските карти често се користат во временските извештаи. Но, можете да го користите за да презентирате различни типови на податоци. Следете ја статијата за да дознаете како да направите топлинска карта во ексел со користење на вашата база на податоци.

Преземете го образецот за топлинска карта на Excel

Можете да го преземете бесплатниот шаблон за топлинска карта ексел од копчето за преземање подолу.

Како да направите Heatmap.xlsx

2 начини да направите Heatmap во Excel

Претпоставете дека ја имате следната база на податоци што ја прикажува просечната месечна температура во Фаренхајт во некои градови во САД. Сега треба да направите топлинска карта за корисниците да можат да го разберат трендот на податоците со само поглед на базата на податоци.

Следете ги методите подолу за да го постигнете тоа со примена на условно форматирање во ексел.

1. Направете топлинска карта со условно форматирање

Следете ги чекорите подолу за да направите топлинска карта користејќи условно форматирање.

📌Чекори:

 • Прво,изберете ја целата база на податоци со исклучок на етикетите како што е прикажано на следната слика.

 • Потоа изберете Дома >> Условно форматирање >> Вага на бои >> Црвена – жолта – зелена скала на бои како што е прикажано на сликата подолу.

 • Следно, ќе се креира следнава мапа на топлина.

 • Потоа, изберете ја целата мапа за топлина, кликнете со десното копче на неа, а потоа изберете Форматирајте ги ќелиите .

 • Следно, изберете ја категоријата Прилагодено од табулаторот Број , напишете три запирки ( ;;; ) во полето Впишете и кликнете OK.

 • Конечно, ќе можете да направите топлинска карта без броеви како што е прикажано подолу.

2. Направете динамична мапа на топлина со лентата за лизгање

Сега следете ги чекорите подолу за да направите динамична мапа на топлина во Excel во ако имате голема база на податоци.

📌 Чекори:

 • Прво, копирајте ги имињата на градовите (од базата на податоци) на нов лист и форматирајте ја областа само онаму каде што сакате податоците да бидат видливи на следниов начин.

 • Потоа изберете Програмер >> Вметнете >> Лента за лизгање (Контрола на форма) и повлечете го курсорот за да го поставите каде што сакате.

 • Следно, кликнете со десното копче на лентата за лизгање и изберете Контрола за формат .

 • Потоа, поставете ја Минималната вредност на 1, Максимална вредност до 7, Поголема промена на 1, Промена на страница на 2, внесете референца за ќелија за врската со ќелии , а потоа кликнете OK.

 • Сега применете ја следнава формула во ќелијата C4 и повлечете ја до последната ќелија од видливата област ( H13 ). Променете го секое форматирање доколку е потребно. (Збирката податоци е во Sheet1)
=INDEX(Sheet1!$C$4:$N$13,ROW()-3,$B$4+COLUMNS($C$4:C4)-1)

 • Потоа изберете ги видливите вредности и применете ги Скалите на боја за условно форматирање како порано.

 • На крајот, можете да ја користите лентата за лизгање за да го прикажете делот од база на податоци како што се бара.

Како да направите географска топлинска карта во Excel

Претпоставете дека ја имате следнава база на податоци што го содржи државниот вкупен број на Covid- 19 случаи во САД.

Сега следете ги чекорите подолу за да креирате географска топлинска карта користејќи ги тие податоци во ексел.

📌 Чекори:

 • Прво, кликнете каде било во податоците или изберете го целосно. Потоа одете на Вметни >> Карти >> Пополнета карта .

 • Следно, ќе се креира следната географска карта.

 • Потоа, кликнете со десното копче на точките за податоци и изберете Форматирајте серии на податоци .

 • После тоа, поставете ја Боја на серијата на Diverging (3-бои) и променете ги групите на бои по потреба.

 • Конечно, ќе можете да ја креирате следната географска топлинска карта воexcel.

Како да креирате топлинска карта на ризик во Excel

Можете да креирате и мапа за топлина на ризик во Excel. Следете ги чекорите подолу за да можете да го направите тоа.

📌 Чекори:

 • Прво, креирајте табела со специфицирање на ознаките за влијание и веројатност како што е прикажано подолу.

 • Потоа внесете ја следната формула во ќелијата D6 и повлечете ја иконата Рачка за пополнување за да ја пополните цела табела
=$C6*D$5

 • Потоа, примени скали за боја за условно форматирање на вредностите во табелата .

 • Конечно, ќе можете да ја креирате следната мапа на топлина на ризик во Excel.

Работи што треба да се запаметат

 • Не заборавајте да го изберете опсегот пред да примените условно форматирање.
 • Морате да ги примените соодветните референци додека ги внесувате формулите за да избегнете грешки .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.