Како да се пресмета растојанието за возење помеѓу две адреси во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Microsoft Excel е многу разновидна програма за табеларни пресметки. Нуди да направите толку широк спектар на задачи што не можете ни да ги замислите. Можете дури и да го пресметате растојанието за возење помеѓу две адреси во Excel. Ако имате листа на адреси за да ја пронајдете разликата меѓу нив, секако можете да користите MS Excel. Можете и рачно да го пресметате растојанието. Но, тоа ќе одземе премногу време. Како што имате стотици илјади растојанија за пресметување. Така, во оваа статија, ќе ви покажам како да го пресметате растојанието за возење помеѓу две адреси во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете датотеката Excel од следниот линк и да вежбате заедно со тоа.

Пресметајте го растојанието за возење помеѓу две адреси.xlsm

2 ефективни начини за пресметување на растојанието за возење помеѓу две адреси во Excel

1 Користење на тригонометриски функции за пресметување на растојанието на возење

Тука, ќе ви покажам да комбинирате различни тригонометриски функции за да го пресметате растојанието на возење помеѓу две адреси во Excel.

За да дадете ти пример, јас земав две адреси. Првата адреса е MacArthur Park, Camden NSW, Australia . Неговата географска ширина и должина се 34,06312149 и -118,2783975 соодветно. Втората адреса е Џерси Сити, Њу Џерси, САД . Неговата географска ширина и должина се 40,71799929 и -74,04276812 соодветно.

Сега, ќе ги комбинирам ACOS , COS , SIN , & RADIANS функционира за создавање формула. Формулата ефикасно ќе го пресмета растојанието на возење помеѓу две адреси во милји.

За тоа,

❶ Изберете ја ќелијата D8 прво.

❷ Потоа вметнете следнава формула во ќелијата.

=ACOS(COS(RADIANS(90-C6)) *COS(RADIANS(90-C5)) +SIN(RADIANS(90-C6)) *SIN(RADIANS(90-C5)) * COS(RADIANS(D6-D5))) *3959

❸ После тоа, притиснете го копчето ENTER .

Сега, ќе видите дека формулата го пресметала растојанието за возење помеѓу MacArthur Park, Camden NSW, Australia, и Jersey City, New Jersey, USA во милји. Така, резултатот ќе го видите во ќелијата D8 што е 2445.270922 милји.

Разложување на формулата

 • COS(RADIANS(90-C6)) *COS(RADIANS(90-C5)) – функциите RADIANS конвертирате ги вредностите во радијани и функцијата COS го дава косинусот на вредностите, косинусите за географска ширина се множат потоа. Излез – 0,365377540842758
 • COS(RADIANS(D6-D5)) – ја дава косинусната вредност за должината разлика помеѓу двете адреси. Излез – 0,716476936499882
 • SIN(RADIANS(90-C6)) *SIN(RADIANS(90-C5)) – ја пресметува диверзијата на должина од 90 радијани и помножени синусните вредности. Излез – 0,627884682513118
 • SIN(RADIANS(90-C6)) *SIN(RADIANS(90-C5)) *COS(RADIANS(D6- Д5)) – станува0,627884682513118 * 0,716476936499882. Излез – 0,449864893802199
 • COS(RADIANS(90-C6)) *COS(RADIANS(90-C5)) +SIN(RADIANS(90- C6)) *SIN(RADIANS(90-C5)) *COS(RADIANS(D6-D5)) – станува 0,365377540842758 * 0,449864893802199. Излез – 0,815242434644958
 • Потоа функцијата ACOS ја аркосинизира вредноста. Излез – 0,617648629071256
 • Конечно, множењето на вредноста со 3959 – 0,617648629071256 *3959 го дава резултатот во милји. Излез – 2445.270922

Прочитај повеќе: Како да се пресметаат милји помеѓу две адреси во Excel (2 методи)

2. Пресметајте го растојанието за возење помеѓу две адреси користејќи VBA код

Во овој дел, ќе користам VBA код за да креирам функција дефинирана од корисникот. Потоа ќе ја користам таа функција за да го пресметам растојанието за возење помеѓу две адреси во Excel.

Овде, користам две адреси. Првата адреса е MacArthur Park, Camden NSW, Australia . Неговата географска ширина и должина се 34,06312149 и -118,2783975 соодветно. Втората адреса е Џерси Сити, Њу Џерси, САД . Неговата географска ширина и должина се 40,71799929 и -74,04276812 соодветно.

Во I ќе генерирам координати за секоја од адресите. Координатата е комбинација од географска ширина и должина. За да генерирате координати,

 • Впишете ја ширината на адресатапрво.
 • Потоа внесете запирка.
 • Потоа напишете ја должината на истата адреса.

Значи, координатата на првата адреса е 34.0631214903094 ,-118.27839753751 . И координатата на втората адреса е 40.7179992930381,-74.0427681204225 .

Кодот VBA бара API на карта за пресметување на растојанието на возење. API се залага за интерфејс за програмирање на апликации. Можете да користите API за да ги поврзете или Картата на Google или Бинг картата што и да сакате.

Но, креирајте го Google Карта API се плаќа. Напротив, можете бесплатно да креирате API од Bing MAP .

Така, јас го користам Bing MAP API тука.

 • За да креирате бесплатен Bing MAP API , кликнете овде .

Создадов API . Го прикачувам API подолу:

AhFG0hk5nKCcQlk80MRaSk1ZtoYUYsX98BCLWi7p7MKZ-VrzOWptdUwsvj9D3L9F

Сега, време е да го напишете VBA код. За тоа,

 • Притиснете ALT + F11 за да го отворите VBA уредникот .
 • Сега одете на Вметни Модул за отворање нов модул.

По отворањето на VBA Editor , вметнете го следново VBA код во отворениот модул.

3645

Разложување на кодот

 • Тука , Создадов функција дефинирана од корисникот наречена Driving_Distance.
 • Потоа користев 3 параметри: почетна локација , дестинација клучна вредност. Ова се позицијата на двете адреси и вредноста на API соодветно.
 • Потоа користев неколку променливи како што се First_Value , Second_Value , Последна_вредност , mitHTTP , & mitUrl. Овие променливи се користат за складирање различни вредности.
 • Потоа ги комбинира вредностите (зачувани во mitUrl ) и користеле неколку методи на објект ( Отвори , SetRequestHeader , Испрати ). Вака успеав да го пресметам растојанието за возење преку API .

Овој VBA код генерира функција дефинирана од корисникот наречена Driving_Distance .

Функцијата Driving_Distance бара вкупно 3 аргументи .

Еве ја генеричката синтакса на функцијата Driving_Distance .

=Driving_Distance(Start_Location_Coordinate,End_Location_Coordinate, API)

Сега, време е да се примени функцијата дефинирана од корисникот. За тоа,

 • Изберете ја ќелијата E10 .
 • Потоа внесете ја следната формула:
=Driving_Distance(E5,E6,C8)

 • Сега, притиснете ENTER .

Разложување на формулата

 • E5 е Почетна_локација_координати .
 • E6 е Кордината_Крајна_локација .
 • C8 е API на Bing MAP .

Функцијата пресметува возење меѓу две адреси во милји. Проверете ја ќелијата E10 . Ќе го види бројот, 2790 .

Значи, растојанието за возење помеѓу MacArthur Park,Камден Нов Јужен Велс, Австралија, и Џерси Сити, Њу Џерси, САД е 2790 милји.

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета растојанието помеѓу две адреси во Excel (3 начини)

Дел за вежбање

Ќе добиете лист на Excel како следнава слика од екранот, на крајот од дадената Excel-датотека каде што можете да ги вежбате сите методи кои се дискутирани во овој напис.

Заклучок

Симирам, разговарав за 2 начини за пресметување на растојанието за возење помеѓу две адреси во Excel. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро. И посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.