Како да се филтрира со повеќе критериуми во Excel (4 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Денес ќе ви покажам како Excel филтрира повеќе критериуми за некои соодветни податоци користејќи ја функцијата FILTER на Excel. Пред да преминам на главната дискусија, би сакал да ве потсетам на една работа. Функцијата FILTER е достапна само во Office 365 .

Преземете ја работната книга за вежбање

Filter Multiple Values.xlsx

Вовед во функцијата FILTER

Ајде прво да се запознаеме со функцијата FILTER на Excel за да филтрираме повеќе критериуми.

Погледнете го множеството податоци подолу. Ги имаме годините, земјите домаќини , земјите шампиони и второпласираните земји на сите Светски првенства на ФИФА во колони B, C, D, и E соодветно.

Сега, ако ве прашам, кои се годините кога Бразил стана шампион?

Што ќе правиш?

Веројатно ќе поминеш низ колоната Д (Шампион) и ќе видиш дали има ќелија која содржи Бразил во него или не.

Потоа кога ќе ја пронајдете, ќе преместите два чекори лево од таа ќелија во колоната B (Година) и забележете ја соодветната година.

И потоа повторно ќе одите низ колоната D и ќе го сторите истото за сите ќелии што содржат Бразил во неа.

Така, ќе ги забележите сите години кога Бразил беше шампион.

За мал сет на податоци, ова е Во ред . Но, дали можете да ја повторите истата постапка за голем сет 4 пати . 3 пати од Западна Германија и 1 пат до сегашната Германија .

Сега, ако ја разбирате оваа формула, можете ли да ги дознаете годините кога Светскиот куп на ФИФА беше домаќин на две земји ?

Јас давам имаш поим. Мора да има “ и „ во името на земјата домаќин. ( „и“ помеѓу две празни места)

Да. Во право си. Формулата ќе биде:

=FILTER(B5:B25,ISNUMBER(SEARCH("* and *",C5:C25)))

Сега, гледаме дека ова се случило само еднаш во 2002 , чиј домаќин е Јужна Кореја и Јапонија .

Алтернативни опции за филтрирање на повеќе критериуми во Excel

Методите споменати погоре за филтрирање на повеќе критериуми се доста корисни. Но, со еден недостаток , функцијата FILTER е достапна само во Office 365 .

Оние кои немаат Office 365 претплатата, може да ги користи овие алтернативни методи за филтрирање на некои податоци со повеќе критериуми.

За да дознаете во кои години Италија беше земја домаќин или шампион , користете ја формулата подолу:

=IF((C5:C25="Italy")+(D5:D25="Italy"),B4:B24,"")

И за да дознаете во кои години Бразил беше шампион до 1970 , користете ја оваа формула:

=IF((B5:B25<=1970)*(D5:D25="Brazil"),B5:B25,"")

Забелешка: Не можете да ги отстраните празните ќелии како функцијата FILTER на овој начин. И притиснете Ctrl + Shift + Enter за да ги внесете формулите.

Како да користитеНапреден филтер во Excel

Ќе примениме повеќе критериуми на една колона користејќи пресметани податоци . Овде, ќе најдеме испорачаните производи со количество повеќе од 50 но помалку од 100 . За ова, треба да ја примениме следната формула . формулата е-

=IF(AND(E550),E5,FALSE)

Излезот во ќелијата C16 е 55 како испорачаната количина паѓа во опсегот .

Оттука, изберете ја командата Напредно под Сортирај & Филтрирај ги опции од јазичето Податоци .

Потоа, ја ставаме целата база на податоци како опсег листа и ќелии C15:C16 како Опсег на критериуми .

Конечно, притиснете OK за да го видите резултатот , т.е. листа на испорачани производи со количество во опсегот од 50 до 100.

Заклучок

Користејќи ги овие методи, можете да ги филтрирате сите податоци со одржување на повеќе критериуми во Excel. Дали знаете некој друг метод? Кажете ни во делот за коментари.

на податоци, размислете за 10000 редови?

Прочитајте повеќе: Како да филтрирате повеќе редови во Excel (11 соодветни пристапи)

Одговорот е не, големо не.

Па што да се прави?

Microsoft Excel носи вградена функција наречена FILTER за да ја изврши точно истата задача за вас.

Функцијата FILTER зема три аргументи, опсег на ќелии наречени низа , критериум наречен include, и вредност наречена if_empty која се враќа во случај критериумот да не е исполнет за која било ќелија.

Значи синтаксата на функцијата FILTER е:

=FILTER(array,include,[if_empty])

За подобро разбирање, да дојдеме до проблемот со Бразил . Мораме да ги филтрираме годините кога Бразил стана шампион.

Формулата за да се постигне ова ќе биде:

=FILTER(B5:B25,D5:D25="Brazil","")

Видете, ги имаме сите години кога Бразил стана шампион, 1958, 1962,1970, 1994, и 2002 (обоена на сликата).

Сега заради разбирање, ајде да ја разложиме формулата.

D5:D25=”Бразил” поминува низ сите ќелиите од D5 до D25 и враќа ТОЧНО ако најде Бразил , во спротивно НЕТОЧНО .

Формулата ФИЛТЕР(B5:B25,D5:D25=„Бразил“,““) тогаш станува

=FILTER({B5,B6,B7,...,B25},{FALSE,FALSE,...,TRUE,...,FALSE},"")

За секоја TRUE , ја враќа соседната ќелија од низата {B5,B6,B7,…,B25}

И за FALSE , враќа бррезултат, „“ . (Ова е опционално. Стандардно не е резултат, “” )

Постои TRUE само за ќелиите B9 , B10 , B12 , B18, и B20 .

Значи ја враќа само содржината на овие ќелии, 1958, 1962, 1970, 1994 и 2002 година.

Ова се години кога Бразил стана шампион.

Се надевам дека разбравте како функционира функцијата FILTER .

Сега, ако го разбирате ова, можете ли да ми ја кажете формулата за да ги дознаам годините кога земјата домаќин станала шампион?

Да. Во право си. Формулата е:

=ФИЛТЕР(B5:B25,C5:C25=D5:D25,””)

Видете, земјата домаќин стана шампион во 1930, 1934, 1966, 1974, 1978, и 1998.

4 начини за филтрирање со повеќекратни Критериуми во Excel

Сега разбравме како функционира функцијата FILTER . Ајде да се обидеме да примениме повеќе критериуми во рамките на функцијата овој пат. Еве преглед на збирката податоци за денешната задача.

1. Филтрирајте повеќе вредности од типот ИЛИ

Прво, да се фокусираме на повеќе критериуми на ИЛИ тип. Ова се критериумите што се задоволуваат кога се задоволени еден или повеќе критериуми.

На пример, од горенаведениот сет на податоци, ако ве прашам, кажете ми една година кога Аргентина стана шампион или Западна Германија стана второпласирана .

Можете да кажете или 1978 или 1982 или 1986 .

Сега, ајде да се обидеме да филтрираме сите години кога Италија беше или домаќин или шампион или двајцата . Ова е проблем со ИЛИ напишете повеќе критериуми. Тоа е лесна задача. Само додадете ги двата критериуми со знакот плус (+) . Ајде да ги следиме упатствата подолу за да филтрираме повеќе критериуми во Excel!

Чекори:

 • Прво, изберете ја ќелијата G5 и запишете ја функцијата FILTER во таа ќелија. Функцијата ќе биде:
=FILTER(B5:B25,(C5:C25="Italy")+(D5:D25="Italy"))

 • Оттука, едноставно притиснете Enter на вашата тастатура. Како резултат на тоа, ќе ги добиете годините кога Италија беше домаќин или шампион или и двете што е враќање на функцијата FILTER .

Види, Италија беше или домаќин или шампион или и двете во годините 1934, 1938, 1982, 1990 и 2006 година.

Разбивање на формулата

Сега, заради разбирање, да ги разложиме формула.

 • C5:C25="Italy" враќа низа од TRUE или FALSE. TRUE кога Италија беше домаќин, FALSE во спротивно.
 • D5:D25="Italy" исто така враќа низа од TRUE или НЕТОЧНО . ТОЧНО кога Италија беше шампион, НЕТОЧНО инаку.
 • (C5:C25=”Италија”)+(D5:D25=”Италија”) додава две низи со булови вредности, TRUE и FALSE . Но, тој го смета секој ТОЧЕН како 1 ,и секој FALSE како 0 .
 • Значи, враќа 2 кога и двата критериуми се задоволени, 1 кога е задоволен само еден критериум и 0 кога ниту еден критериум не е задоволен.

Формулата сега станува:

=FILTER({B5,B6,B7,...,B25},{0,2,1,...,0})

Ги смета броевите поголеми од нула (0 и 1 овде) како ТОЧНО и нулите како НЕТОЧНИ.

Значи, ги враќа годините од колоната B кога се соочува со број поголем од 0 и не враќа никаков резултат инаку.

Сега, ако разберете како функционира функцијата FILTER со повеќе критериуми од типот ИЛИ, можете ли да дадете одговор на едно прашање?

Која ќе биде формулата за филтрирање на годините кога Бразил стана шампион или Италија стана второпласирана или и двете?

Да. Во право си. Формулата ќе биде:

=FILTER(B5:B25,(D5:D25="Brazil")+(E5:E25="Italy"))

2. Примени ја функцијата ФИЛТЕР за и критериум

Сега ќе се фокусираме на повеќе критериуми од типовите И . Тоа значи дека треба да ги задоволиме сите критериуми за да добиеме ВИСТИНСКИ резултат, во спротивно НЕТОЧНО .

Знаеме, до годината 1970 , Светскиот куп на ФИФА беше наречен трофеј „Жул Риме“ . По 1970 , почна да се нарекува Светско првенство на ФИФА . Значи, моето прво прашање е, кои се годините кога Бразил го освои трофејот „Жул Риме“ ?

Има два критериуми овде.

 • Прво, годинатамора да биде помала или еднаква на 1970 .
 • Второ, земјата шампион треба да биде Бразил .

И двата критериуми треба да се исполнат. Како да ја постигнете оваа задача?

Сосема едноставно. Овојпат помножете ги двата критериуми во функцијата FILTER со знак (*) . Ајде да ги следиме упатствата подолу за да филтрираме повеќе критериуми во Excel!

Чекори:

 • Прво, изберете ја ќелијата G5 и запишете ја функцијата FILTER во таа ќелија. Функцијата ќе биде:
=FILTER(B5:B25,(B5:B25<=1970)*(D5:D25="Brazil"))

Разложување на формулата

 • (B5:B25<=1970 враќа ТОЧНО ако годината е помала или еднаква на 1970 година, во спротивно НЕТОЧНО .
 • (D5:D25="Brazil") враќа ТОЧНО ако земјата шампион е Бразил, во спротивно FALSE.
 • (B5:B25<=1970)*(D5:D25="Brazil") множи две низи од ТОЧНО и НЕТОЧНО , но го смета секое ТОЧНО како 1 и секое НЕТОЧНО како 0 .
 • Значи, враќа 1 ако се исполнети двата критериуми, во спротивно враќа 0.
 • Сега формулата станува: =FILTER({B4,B5,B6,...,B24},{0,0,...,1,1,...,0})
 • Ја враќа годината во колоната B кога е свртена со 1 и не враќа резултат кога е свртена со 0 .
 • Оттука, едноставно притиснете Enter на вашата тастатура. Како резултат на тоа, ќе ги добиете годините кога Бразил беше шампион на трофејот „Жул Риме“ што е враќање на функцијата ФИЛТЕР . Види,до 1970 , Бразил победи три пати , во 1958, 1962, и 1970 .

Така можеме да ги филтрираме сите податоци кои задоволуваат повеќе критериуми од типот И .

Сега можеш ли да ми ја кажеш формулата за да ги дознаам годините пред 2000 кога Бразил беше шампион, а Италија беше второпласирана?

Формулата ќе биде:

=FILTER(B5:B25,(B5:B25<2000)*(D5:D25="Brazil")*(E5:E25="Italy"))

Слични читања:

 • Примени повеќе филтри во Excel [Methods + VBA]
 • Како да филтрирате податоци во Excel користејќи формула
 • Податоци за филтер на Excel врз основа на вредноста на ќелијата (6 ефикасни начини)

3. Филтрирај повеќе критериуми со комбинација на И и ИЛИ типови во Excel

Случај 1: ИЛИ во ИЛИ

Сега ако ти поставам прашање, кои се годините кога Јужноамериканска земја ( Бразил, Аргентина или Уругвај ) била или шампион или второпласирана ?

Можете ли да го дадете одговорот на моето прашање?

Забележете внимателно. Овде земја шампион треба да биде Бразил, Аргентина, или Уругвај . Или второпласираната земја треба да биде Бразил, Аргентина или Уругвај . Или двете. Ова е проблем од типот ИЛИ во ИЛИ. Не грижете се, едноставно следете ги упатствата подолу за да филтрирате повеќе критериуми во Excel!

Чекори:

 • Прво, изберете ќелија G5 и запишете ги функциите во таа ќелија. Функциите ќебиде:
=FILTER(B5:B25,(ISNUMBER(MATCH(D5:D25,{"Brazil","Argentina","Uruguay"},0)))+ (ISNUMBER(MATCH(E5:E25,{"Brazil","Argentina","Uruguay"},0))))

Разложување на формулата

 • MATCH(D4:D24,{"Brazil","Argentina","Uruguay"},0) враќа 1 ако шампионски тим е Бразил, 2 ако шампион е Аргентина, 3 ако шампионскиот тим е Уругвај, и грешка (Не/А) ако шампионскиот тим не е ниту еден од нив.
 • ISNUMBER(MATCH(D4:D24,{"Brazil","Argentina","Uruguay"},0)) ги претвора бројките во ТОЧНО и грешките во FALSE .
 • Слично, ISNUMBER(MATCH(E4:E24,{"Brazil","Argentina","Uruguay"},0)) враќа TRUE ако второпласираната земја е Бразил, Аргентина или Уругвај. И FALSE
 • Значи, (ISNUMBER(MATCH(D4:D24,{"Brazil","Argentina","Uruguay"},0)))+(ISNUMBER(MATCH(E4:E24,{"Brazil","Argentina","Uruguay"},0))) враќа 1 или 2 ако некоја јужноамериканска земја е шампион, или второпласирана, или и двете.
 • И инаку враќа нула.
 • Формулата станува: =FILTER({B4,B5,...,B24},{2,0,0,2,...,1,0})
 • Се враќа една година од колоната B ако најде број поголем од нула, а во спротивно не враќа резултат.
 • Оттука, едноставно притиснете Enter на вашата тастатура . Како резултат на тоа, ќе ги добиете годините кога една јужноамериканска земја ( Бразил, Аргентина или Уругвај ) била или шампион или второпласирана . Видете, најдовме сите години кога една јужноамериканска земја била или шампион или второпласирана.

Случај 2: ИЛИ во рамките И

Ако ја разбирате горната формула, можете ли да ја кажете формулата за да ги одреди годините кога и шампионот и второпласираниот биле од Јужна Америка (Бразил, Аргентина, или Уругвај) ?

Сосема лесно. Само заменете го знакот (+) од претходната формула со знакот (*) . Функциите се:

=FILTER(B4:B24,(ISNUMBER(MATCH(D4:D24,{"Brazil","Argentina","Uruguay"},0)))*(ISNUMBER(MATCH(E4:E24,{"Brazil","Argentina","Uruguay"},0))))

Видете, тие се случија само двапати, во 1930 и 1950 година.

4. Користете ја функцијата FILTER во повеќе колони

Сега, ако забележите повнимателно, ќе откриете дека до годината 1990 , постоела земја наречена Западна Германија . А по 1990 , нема Западна Германија . Што има Германија . Тие двајца се всушност од иста земја. Во 1990 , двете Германија (Источна и Западна) се обединија за да ја формираат сегашната Германија.

Сега можете да ги идентификувате годините кога Германија беше шампион ? Без разлика Исток или Запад .

Треба да ја користите функцијата FILTER во повеќе колони.

Формулата ќе биде:

<Пребарува сè што има Германија на крајот во низата D5до D25. Ако ви треба Германија во средината, користете „*Германија*“.
 • Враќа 1 ако најде натпревар (Западна Германија и Германија) и се врати Грешка
 • ISNUMBER(SEARCH("*Germany",D5:D25)) ги претвора 1-ите во ТОЧНО , а грешките во НЕТОЧНО .
 • Конечно, FILTER(B5:B25,ISNUMBER(SEARCH("*Germany",D5:D25))) ги враќа годините од колоната B кога ќе се соочи со TRUE , во спротивно не враќа резултат.
  • Види Германија беше шампион

  Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.