Како да направите дијаграм на текови „Да Не“ во Excel (2 корисни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека се користи Excel за образовни или деловни цели, цртањето дијаграм на текови е премногу честа задача. Постојат паметни начини во Excel да го направите тоа, особено Excel има многу прилагодувања со кои можеме да го форматираме дијаграмот на текови како што сакаме. Оваа статија ќе ви обезбеди 2 брзи методи за да направите дијаграм на текови да-не во ексел со остри чекори.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете бесплатната работна книга на Excel од овде и да вежбате сами.

Да Не дијаграм на текови.xlsx

2 начини да направите дијаграм на тек „Да не“ во Excel

1. Вметнете форми за да направите дијаграм на текови „Да Не“ во Excel

Прво, ќе ги користиме облиците на дијаграмот на текови од лентата „Вметни“ за да направиме дијаграм на текови „да-не“. Постојат многу различни видови форми што можеме да ги користиме за нашите конкретни операции.

Чекори:

 • Кликнете на следниов начин за да вметнете форма: Вметни > Форми .
 • Потоа изберете ја потребната форма за Облиците на дијаграмот на текови .

 • Набргу потоа ќе ја добиете формата во вашиот лист, ќе кликнете двапати на неа и ќе напишете го вашиот текст.

 • По ист начин, вметнете повеќе форми како баравте. Исто така, можете само да копирате и залепите форма користејќи CTRL + C и CTRL + V .

Сега ајде да вметнеме стрелки во дијаграмот на текови.

 • Повторно кликнете: Вметни > Обликува и потоа изберете ја обликот на стрелката од линискиот дел .

 • Потоа, држете го курсорот на обликот на кругот на вметната кутија, тогаш ќе добиете знакот плус.
 • Потоа само кликнете и повлечете го глувчето до следната форма.

 • Потоа отпуштете го глувчето и стрелката ќе да биде поврзан со полињата.

Ако преместиме која било поврзана форма, тогаш и стрелката ќе се движи со обликот, нема да се исклучи.

 • Следејќи ја истата постапка додадете други потребни стрелки на дијаграмот на текови.

Сега ќе додадеме полето за текст Да / Не.

 • За тоа, кликнете на следниов начин: Вметни > Текст > Текстуално поле .

 • Подоцна, ќе добиете поле за текст како на сликата подолу, напишете Да или Не каде што е потребно.
 • Потоа повлечете го и ставете го блиску до стрелката.

 • На ист начин , вметнете текстуални полиња за другите стрелки.

И сега видете, нашата шема на тек е завршена.

Прочитај повеќе: Како да креирате вкрстена функционална шема на текови во Excel (3 лесни начини)

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.