Како да ја исклучите научната нотација во Excel (5 корисни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Ако барате како да ја исклучите научната нотација во Excel , тогаш сте на вистинското место. Оваа статија прво ќе ве запознае со научниот броен систем и дефиницијата за прецизност на броевите. Тогаш ќе знаете за најголемиот и најмалиот број на ограничувања во Excel. Откако разговаравме за тоа, раскажавме како можете да ја исклучите / стопирате автоматската научна нотација во Excel.

Одрекување: „Исклучи научна нотација во Excel“ - со оваа фраза ние всушност не значи дека ќе ја ИСКЛУЧИме научната нотација во Excel. Ние всушност го менуваме начинот на кој броевите се прикажуваат во ќелиите на Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Исклучување научна нотација.xlsx

Исклучување на научната нотација.csv

Како функционира научната нотација?

Понекогаш, особено додека користите калкулатор, може да завршите со многу долг број. На пример, ако имате многу голем број како 1234567894578215153456789 , овој број има 25 цифри. Или може да се соочите со мал број како 0.12345621345722156652231 .

За да ги користите овие типови броеви погодно, можете да ги изразите во научна нотација.

Ајде да земеме помал број во научна нотација, 7245 станува 7.245E+3 .

Како? Децималната точка е поместена налево 3 цифри. Значи, научната нотација е 7.245E+3 , +3 какодецималната точка е поместена лево. Така, движењето ќе го изразите со E .

Во научната нотација 183857.419 станува 1,83857419E+5 како и за овој број, децималната точка е поместена 5 цифри лево.

Во научна нотација, овој мал број, 0,00007245 станува 7,245E-5 . Бидејќи децималната точка е поместена 5 цифри десно. На ист начин, бројот 0,0000000625431 ќе стане 6,25431E-8 , бидејќи децималната точка е поместена 8 цифри десно.

Што е прецизност на броеви?

Сега да разговараме за прецизноста на броевите. Прецизноста на бројот е колку цифри од некој број се прикажани. Со оглед на истите броеви 7.245E+3 прецизноста на бројот е 4 бидејќи покажува толку многу цифри.

1,83857419E+5 прецизноста на бројот е 9 ; бидејќи покажува 9 цифри.

7.245E-5 прецизноста на бројот е 4 бидејќи има 4 цифри.

И на крај, 6.25431E-8 прецизноста на бројот е 6 бидејќи покажува толку многу цифри.

Слични читања

 • Како да се користи функцијата SEQUENCE во Excel (16 примери)
 • ГОЛЕМА функција во Excel
 • Како да се користи RAND функцијата во Excel (5 примери)
 • Решавање равенки во Excel (полином, кубни, квадратни и линеарни)
 • Како да се користи функцијата SUMPRODUCT во Excel (4 примери)

Што може ExcelРачка?

Најголемиот позитивен број што можете да го зачувате во ќелијата на работниот лист е 9.9E+307 . Тоа е 99 тогаш триста и шест нули. Тоа е невообичаено голем број, се разбира.

Најмалиот негативен број што можете да го зачувате во ќелијата на работниот лист е -9.9E-307 . Тоа е минус нула поени, триста и шест нули, а потоа 99 .

5 методи за исклучување на научната нотација во Excel

Excel нуди различни начини за исклучување научна нотација. Ќе се обидеме ефективно да го дискутираме за да можете лесно да го разберете. Да претпоставиме дека ја имате следната база на податоци со заглавие на колона Со научна нотација и во оваа колона се вклучени броеви со научна нотација. Треба само да ги направите Без научна нотација во C колоната .

1. Користење на форматирање ќелии за исклучување научни Нотација во Excel

Можете да ја исклучите научната нотација со користење на Форматирање на ќелии . Тоа само го менува аспектот на бројот без да го менува самиот број. За Броеви Excel стандардно го користи форматот Општо . Треба да ги следите чекорите подолу за да ја исклучите научната нотација.

Чекори:

 • Прво, копирајте податоците од B5:B8 и залепете ги во C5 ќелијата .
 • Второ, кликнете со десното копче на залепените ќелии и изберете ФорматЌелии .

 • Трето, одете до Број > сменете ја вредноста во децималните места во 0 .
 • Четврто, кликнете OK .

 • На крајот, ќе видите дека сите излези сега се без научна нотација.

2. Користење на функцијата TRIM за Исклучете ја научната нотација во Excel

Можете да користите различни функции за да ја отстраните научната нотација. Функцијата TRIM е една од оние што треба да се користат. Оваа функција ги отстранува сите празни места од текстот освен единечните празни места помеѓу зборовите.

Чекори:

 • Прво, треба да ја напишете следната формула во C5 ќелија како оваа.
=TRIM(B5)

 • Второ, притиснете ENTER за да добиете излез што нема научна нотација.
 • Трето, користете ја Рачка за пополнување со влечење на курсорот надолу додека ја држите референцата C5 ќелија на десно-долу

 • Следствено, го добивате вашиот излез вака.

3. Примена на функцијата CONCATENATE

Функцијата CONCATENATE е уште една функција со која можеме лесно да ја отстраниме научната нотација. Оваа функција работи на ист начин како функцијата TRIM и го дава истиот излез. Иако функцијата CONCATENATE главно комбинира две или повеќе жици во ќелија, може да се користи за отстранување на научнинотација.

 • Прво, напишете ја следнава формула во ќелијата C5 вака.
=CONCATENATE(B5)

 • Второ, притиснете ENTER и користете Пополнете ја рачката за да ги добиете сите резултати без научна нотација.

4. Користење на функцијата UPPER

Можете да ја користите функцијата UPPER исто така за да ја отстраните научната нотација. Во основа, функцијата UPPER го прави целиот текст во сите големи букви. Но, ако ја примените функцијата при отстранување на научната нотација, ќе го добиете истиот излез како што се наоѓаше во претходните методи. Треба само да ја напишете формулата во ќелијата C5 вака.

=UPPER(B5)

 • Слично, како и досега, притиснете ENTER за да го добиете излезот и последователно користете Рачка за пополнување за да добиете други излези кои се без научна нотација.

5. Додавање апостроф

Додавањето апостроф на почетокот на броевите е единствен метод за отстранување на научната нотација.

Чекори:

 • Прво, копирајте и залепете ги броевите од Колона B до Колона C .
 • Второ, двоен клик на ќелијата C5 и ставете апостроф е. (') на почетокот на бројот.

 • Трето, притиснете ENTER .
 • На крајот, ќе видите дека научната нотација е отстранета .

 • Четврто, следете јаистите чекори за другите ќелии и добијте го вака излезот.

Како да се отстрани научната нотација во Excel CSV/Text File

Исто така, вие може да ја отстрани научната нотација од датотеките CSV или Текст ( .txt ). Еве ги чекорите за создавање CSV датотека и отстранување научна нотација.

Чекори:

 • Прво, отворете Бележник и ставете голем број како на сликата подолу.

 • Второ, за да ја зачувате оваа датотека како CSV , кликнете Датотека > изберете Зачувај како .

 • Трето, напишете CSV име во датотеката Име Во овој случај, тоа е Removing Scientific Notation.csv .
 • Четврто, кликнете Зачувај .

 • Петто, одете во датотека Excel и кликнете Податоци > изберете Од Text/CSV.

 • Сега, изберете ја датотеката CSV од наведената локација каде што сте го зачувале.
 • Шесто, кликнете Вчитај .

 • На крајот, ќе видите дека вредноста во датотеката CSV се пренесува во датотеката Excel.
 • Важно, вредноста е со научна нотација.

 • Сега, ако сакате да ја исклучите научната нотација, користете Форматирање на ќелии или која било од функциите споменати во претходниот дел од овој напис за да ја отстраните научната нотација и да добиете излез од тоа какоова.

Работи што треба да се запаметат

 • Ако внесете огромен број во Excel, ќе го видите бројот со научниот стандардно нотација.
 • Поважно, TRIM, CONCATENATE и UPPER функциите не даваат излез без научна нотација кога бројот е еднаков или надминува 20 децимални точки.

Заклучок

Можете да ја отстраните научната нотација од големи броеви ако внимателно ја проучите оваа статија. Ве молиме слободно посетете ја нашата официјална платформа за учење Excel ExcelWIKI за дополнителни прашања.

Прочитајте повеќе: Како да ја користите функцијата Excel EXP (5 примери)

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.