Како да отстраните текст од ќелија на Excel, но да оставите броеви (8 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш ги вметнуваме и текстовите и броевите во истата ќелија на Excel. Поради некоја причина, можеби ќе сакаме да ги отстраниме текстовите од ќелијата задржувајќи ги само броевите . За таа цел, Excel нуди повеќе начини за отстранување текстови додека ги задржува броевите . Во оваа статија, ќе научите 8 начини како да отстраните текст од ќелија на Excel, но да ги оставите броевите таму.

Преземете ја работната книга за вежбање

Вие може да ја преземете датотеката Excel од следнава врска и да вежбате заедно со неа.

Отстранете го текстот, но оставете Numbers.xlsm

8 начини да го отстраните текстот од Excel Cell, but Leave Numbers

1. Користете Find and Replace за да отстраните текст од ќелија на Excel, но оставете броеви

Најлесен начин за отстранување текст од ќелија оставајќи ги броевите е да ја користите командата Најди и замени .

Сега следете ги чекорите подолу за да ја користите функцијата Најди и замени .

❶ Прво изберете ќелиите со текстови и броеви се споија.

❷ Потоа притиснете CTRL + H за да ја искористите Најди и замени дијалог прозорец.

❸  Напишете го текстот што сакате да го отстраните во полето Најди што .

❹ Оставете го полето Замени со празно.

❺ Сега притиснете го копчето Замени ги сите .

❻ Конечно притиснете го копчето Затвори копче e за да излезете од дијалог прозорецот Најди и замени .

Така сте ги избришале сите текст од ќелиите на Excel оставајќи ги броевите само на нивните места.

Прочитај повеќе: Како да отстраните специфичен текст од ќелијата во Excel (најлесни 11 начини)

2. Избришете го текстот од ќелија на Excel, но оставете броеви со функцијата SUBSTITUTE

Можете да го користите Заменете ја функцијата наместо да го користите полето за дијалог Најди и замени . И двајцата ја прават истата задача.

За тоа,

❶ кликнете на ќелијата C5 .

❷ Сега вметнете ја следната формула:

=SUBSTITUTE(B5,"KKV","")

Тука,

 • B5 се однесува на ќелиите кои имаат текстови и броеви .
 • „KKV“ е текст што треба да се замени со празни места (““).

❸ После тоа притиснете го копчето ENTER .

❹ Сега повлечете ја иконата Пополнете Рачка од ќелијата C5 до C12 .

Значи, ќе видите дека функцијата SUBSTITUTE ги замени сите текстови со празни места. Така, остануваат само броевите .

Прочитајте повеќе: Како да отстраните специфичен текст од колона во Excel (8 начини)

3. Комбинација на TEXTJOIN, ROW, INDIRECT, LEN, & IFERROR функции за отстранување на текст, но оставање броеви

Можете и да ги користите TEXTJOIN , ROW , INDIRECT , LEN , & засилувач; IFERROR Функции за правење формула. Оваа формула ќе ги избрише сите текстови од ќелијата на Excel, но ќе ги остави броевите .

За ова,

❶Прво изберете ќелија C5 .

❷ Потоа внесете ја следната формула:

=TEXTJOIN("", TRUE,IFERROR(MID(B5, SEQUENCE(LEN(B5)), 1) *1, ""))

Во оваа формула:

 • B5 се однесува на ќелија која има текстови и броеви .
 • LEN(B5) враќа должината на содржината на ќелијата B5 .
 • SEQUENCE(LEN(B5)) ја враќа низата од ќелијата B5 што е {1;2;3;4;5;6;7}.
 • MID(B5,SEQUENCE(LEN(B5)), 1) ја враќа позицијата на празното наидено од лево. Излезот е {“K”;”K”;”V”;” „;“5″;“0″;“6“}.
 • IFERROR(MID(B6,SEQUENCE(LEN(B6)), 1) *1, „“) се справува со сите грешки во MID(B5,SEQUENCE(LEN(B5)), 1).
 • TEXTJOIN(“”, TRUE,IFERROR(MID(B5,SEQUENCE (LEN(B5)), 1) *1, „“)) го отстранува текст со замена на текстовите со празни места. Потоа ги спојува тие празни места со броевите .

❸ Сега притиснете го копчето ENTER .

❹ Повлечете ја иконата Рачка за пополнување од ќелијата C5 во C12 .

Конечно, вие ќе има само броеви во ќелиите без никакви текстови .

4. Отстранете го текстот од ќелијата на Excel, но оставете ги броевите користејќи Функции RIGHT и LEN

Следете ги чекорите подолу за да ги комбинирате функциите RIGHT и LEN за да отстраните текст од ќелија на Excel оставајќи ја броеви .

❶ Прво, изберете ја ќелијата C5 .

❷ Потоа вметнете ја следната формула во ќелијата C5 .

=RIGHT(B5, LEN(B5)-3)

Во оваа формула,

 • LEN(B5) ја пресметува должината на содржината во ќелијата B5 .
 • LEN(B5)-3) отстранува 3 знаци од вкупната должина на содржината на ќелијата B5 .
 • RIGHT(B5, LEN(B5)-3) отстранува 3 знаци од десната страна на содржината на ќелијата B5 . Така ги имаме само броевите без никакви текстови .

❸ После тоа притиснете го копчето ENTER .

❹ Повлечете ја иконата Пополнете ја рачката од ќелијата C5 во C12 .

Конечно, ќе ги имате сите ќелии со броеви само како на сликата подолу:

Прочитајте повеќе: Како да отстраните текст по знаци во Excel (3 начини)

5. Користете формула за низа за да отстраните текст од ќелија на Excel, но оставете броеви

Можете користете ја следнава формула за низа за да го отстраните текст од ќелијата на Excel оставајќи ги сите броеви . За да ја користите формулата на низата:

❶ Прво изберете ќелија, C5 .

❷ Потоа вметнете ја следната формула за низа:

=SUM(MID(0&B5,LARGE(INDEX(ISNUMBER(--MID(B5, ROW($1:$99),1))*ROW($1:$99),),ROW($1:$99))+1, 1)*10^ROW($1:$99)/10)

❸ Потоа притиснете го копчето ENTER за да ја извршите формулата на низата.

❹ Поставете го курсорот на глувчето на десен долен агол на ќелијата C5 и повлечете ја надолу иконата Рачка за пополнување .

Сега ќе видите дека формулата на низата има ги избриша текстовите од ќелиите на Excel оставајќи ги само броеви .

Прочитајте повеќе: Како да отстраните текст помеѓу два знака во Excel (3 лесни начини)

6. Отстранете го текстот од ќелија на Excel, но оставете ги броевите користејќи ја функцијата „Текст во колона“

Командата Текст во колони го дели текст од броевите .

Сега следете ги чекорите подолу за да го научите процесот за тоа.

❶ Изберете ги сите ќелии што содржат текстови со броеви .

❷ Потоа одете на Податоци > Алатки за податоци > Текст во колони.

❸ Изберете Фиксна ширина од полето за дијалог Волшебник за конвертирање на текст во колони и притиснете го Копче Следно .

❹ Повторно притиснете го копчето Следно во дијалогот Волшебникот за конвертирање на текст во колони поле.

❺ Потоа проверете дали е избрана опцијата Општо и притиснете Заврши .

Сега успешно го отстранивте текст од сите ќелии на Excel оставајќи ги броевите .

7 Користете Flash Fill за да отстраните текст од ќелија на Excel, но оставете броеви

За да отстраните текстови од ќелија на Excel користејќи ја функцијата Flash Fill ,

❶ Вметнете ги само броевите во соседната ќелија.

❷ Потоа одете во Дома > Уредување > Пополнете > Flash Fill.

Откако ќе ја притиснете командата Flash Fill , ќе ги добиете само броевите во ќелијата без текстовите .

Прочитајте повеќе: Какода се отстрани текстот од ќелијата на Excel (9 лесни начини)

8. Избришете го текстот од ќелијата на Excel, но оставете броеви со VBA скрипти

Ќе создадеме функција дефинирана од корисникот наречена DeleteTextsButNumbers со скрипта VBA за отстранување текст од ќелијата на Excel оставајќи ги броевите .

За тоа,

❶ Притиснете ALT + F11 за да го отворите уредникот VBA.

❷ Одете на Вметни > Модул.

❸ Потоа копирајте го следниот VBA код:

4957

❹ Залепете и зачувајте го кодот во VBA уредник.

Овде, создадов функција со име DeleteTextButNumbers со користење на VBA Замени функција каде што ќе ја земе вредноста на ќелијата како Низа за да ги замени текстовите со празни како резултат ќе ги остави броевите .

❺ Сега вратете се во листот со податоци и изберете ја ќелијата C5 .

❻ Вметнете ја следнава формула таму.

=DeleteTextsButNumbers(B5)

❼ Потоа притиснете ENTER .

❽ Повлечете ја иконата Пополнете рачка од ќелијата C5 до C12 .

Потоа ќе видите дека функцијата ги избришала сите текстови оставајќи го броеви како на сликата подолу:

Прочитајте повеќе: Како да ги избришете дефинираните имиња во Excel (3 начини)

Дел за вежбање

Ќе најдете лист на Excel како следнава слика за вежбање на крајот од дадената датотека Excel.

Заклучок

Досумирано, разговаравме за 8 методи за отстранување на текст од ќелија на Excel, но оставете ги броевите . Ви се препорачува да ја преземете работната книга за вежбање прикачена заедно со овој напис и да ги вежбате сите методи со тоа. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро. И посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.