Како да конвертирате број на колона во буква во Excel (3 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажеме како да го претворите бројот на колоната во буква во Excel на 3 лесни и ефективни начини.

Преземете работна книга

Можете да ја преземете бесплатната работна книга за Excel од овде.

Конвертирај број на колона во Letter.xlsm

3 Лесни начини за конвертирање на број на колона во буква во Excel

Во овој дел, ќе научите како да ги конвертирате броевите на колоните во букви со формулата , VBA код и вградена опција во Excel.

1. Формула за конвертирање на број на колона во буква во Excel

Размислете за следнава база на податоци што ќе ја користиме како наш пример за да го претвориме бројот на колоната во буква со примена на формулата.

Чекори:

 • Изберете ќелија што сакате да се прикаже вашиот резултат.
 • На генеричката формула за претворање на бројот на колоната во буква е,
=SUBSTITUTE(ADDRESS(1,col_number,4),"1","")

 • Значи, во таа ќелија, напишете ја формулата како,
=SUBSTITUTE(ADDRESS(1,B5,4),"1","")

Тука,

B5 = Ќелија референтен број кој го држи бројот на колоната за да се претвори во буква

 • Притиснете Enter .

Ќе Добијте ја поврзаната адреса на писмото ( A ) на бројот на колоната ( 1 ) во вашата база на податоци.

 • Сега повлечете го редот надолу со Пополнете Рачка за да ја примените формулата на останатите ќелии за да ги претворите во букви.

ФормулаРаспределба:

 • АДРЕСА(1,B5,4)
  • Излез: A1
  • Објаснување: Функцијата ADDRESS ја враќа адресата на ќелијата врз основа на дадениот ред и колона. Дадовме ред број 1 и број на колона од B5 за да ја конструираме адресата и за да добиеме релативна референца, поставивме 4 за abs_num аргумент.
   • abs_num = 4 е константна вредност. Мора да ја поставите вредноста како 4, во спротивно, адресата на ќелијата ќе се прикаже со знаци $.
 • ЗАМЕНА(АДРЕСА(1,B5,4),“1″,““) -> ; станува
  • SUBSTITUTE(A1,”1″,””)
  • Излез: A
  • Објаснување: Функцијата SUBSTITUTE го заменува 1 со ништо („“) од A1 , па оттука враќа A .

Прочитај повеќе: [Поправено] Броеви на колони на Excel наместо букви (2 решенија)

Слични читања

 • VBA за користење опсег врз основа на број на колона во Excel (4 методи)
 • Како да конвертирате колона Табела од буква до број во Excel (4 начини)
 • Excel VBA: Поставете опсег по ред и број на колона (3 примери)

2. VBA за трансформација на број на колона во буква во Excel

Чекори за конвертирање на бројот на колоната во буква во Excel со VBA се дадени подолу.

Ќе користиме Функција дефинирана од корисникот (UDF) за конвертирање наброј.

Чекори:

 • Притиснете Alt + F11 на тастатурата или одете во картичката Програмер -> Visual Basic за да се отвори Visual Basic Editor .

 • Во скокачкиот прозорец со код, од лентата со мени , кликнете Вметни -> Модул .

 • Копирајте го следниов код и залепете го во прозорецот со код.
6170

Ова не е подпроцедура за извршување на програмата VBA , туку создава Функција дефинирана од корисникот (UDF) . Значи, откако ќе го напишете кодот, наместо да кликнете на копчето Стартувај од лентата со мени, кликнете Зачувај .

 • Сега вратете се на работниот лист од интерес и напишете ја функцијата што штотуку ја создадовте со кодот VBA (Функција NumToLetter во првата линија од кодот) и внатре во заградите на функцијата NumToLetter , поминете ја референтен број на ќелија што сакате да го претворите во буквата (во нашиот случај, внесуваме Ќелија B5 внатре во заградите).

Значи, нашата конечна формула се однесува,

=NumToLetter(B5)

 • Притиснете Enter .

Ќе ја добиете поврзаната адреса на писмото ( A ) на бројот на колоната ( 1 ) во вашата база на податоци.

 • Сега повлечете ја ред надолу по Рачка за пополнување за да се примени UDF на останатите ќелии за да се претворат во букви.

Прочитајте повеќе: Excel VBA: Брои колони со податоци (2Примери)

3. Вградената опција на Excel за промена на бројот на колоната во буква

Excel има вградена опција до сменете го бројот на колоната (прикажано подолу на сликата) во буква.

Чекори:

 • Кликнете на јазичето Датотека -> Опции .

 • Од скокачкиот прозорец на Excel, изберете Формули -> отштиклирајте го полето R1C1 референтен стил -> OK .

Вашите колони сега ќе имаат буква адреси наместо броеви.

Прочитајте повеќе: Како да броите колони за VLOOKUP во Excel (2 методи)

Заклучок

Оваа статија ви покажа како да го конвертирате бројот на колоната во буква во Excel на 3 различни начини. Се надевам дека овој напис беше многу корисен за вас. Слободно прашајте дали имате прашања во врска со темата.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.