Како да ги отстраните линиите за прекин на страницата во Excel (3 начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel, линиите за прекин на страницата се разделувачи што го делат работниот лист на повеќе страници заради печатење. Овие прекини на страници се автоматски што се поставуваат врз основа на големината на хартијата, поставките за маргините, опциите за скала и позициите на која било рачна пауза на страницата што ја вметнувате. Откако ќе ги вметнете тие прекини на страницата , може да се соочите со тешкотии да ги отстраните од работниот лист. Во врска со ова, дојдовме до 3 различни начини кои можете да ги користите за лесно да ги отстраните линиите за прекин на страницата во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ви препорачуваме да го преземете Excel датотека и вежбајте заедно со него.

Отстранете ги линиите за прекин на страницата.xlsm

Кои се линиите за прекин на страницата?

Линиите за прекин на страницата во основа се испрекинати/цврсти линии кои треба да го поделат работниот лист на Excel на повеќе страници за да ги испечатат одделно. Линиите за прекин на страницата можат да бидат од два вида:

1. Вертикални линии за прекин на страницата

2. Хоризонтални линии за прекин на страницата

Двете линии за прекин на страницата се прикажани на сликата подолу:

Според начинот на вметнување, прекинот на страницата линиите можат да бидат и од два вида,

1. Автоматски линии за прекин на страницата

2. Рачни линии за прекин на страницата

Автоматски вметнати линии за прекин на страницата се испрекинати линии, додека рачно вметнати линии за прекин на страницата се полни линии. И двете се прикажани на сликата подолу:

3 Методи заИзбришете ги празните ќелии во Excel

Ќе користиме примерок од извештај за продажба како табела со податоци за да ги покажеме сите методи за отстранување на линиите за прекин на страницата во Excel. Сега, ајде да ѕирнеме во табелата со податоци:

Значи, без да имаме дополнителна дискусија, ајде да навлеземе во сите методи еден по еден.

1. Избришете ги линиите за рачно прекинување на страницата користејќи ја командата Отстрани прекин на страницата

Бидејќи линиите за прекин на страницата можат да бидат од два вида, ќе видиме како да го отстраниме секој од типовите линии за прекин на страницата еден по друг.

1.1 Отстрани вертикални линии за прекин на страницата

На сликата подолу, можеме да видиме дека вертикалната линија за прекин на страницата е помеѓу колоните F & G.

За да ја избришете вертикалната линија за прекин на страницата,

❶ Изберете ја колоната веднаш по линијата за прекин на страницата, што е G во овој случај.

❷ Одете во Изглед на страница ▶ Прекини ▶ Отстрани прекин на страницата.

Тоа е тоа.

1.2 Избриши хоризонтални линии за прекин на страници

На сликата подолу, хоризонталната линија за прекин на страницата е помеѓу редовите број 13 и 14 .

За да ја избришете хоризонталната линија за прекин на страницата,

❶ Изберете го редот веднаш под линијата за прекин на страницата, што е 14 во ова случај.

❷ Одете во Изглед на страница ▶ Прекини ▶ Отстрани го прекинот на страницата.

Тоа е тоа.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете прекин на страницата во Excel помеѓу редови

СличноЧитања

  • [Решено]: Грешка за прекин на страницата во Excel не работи
  • Како да вметнете прекин на страницата врз основа на вредноста на ќелијата со Excel VBA
  • Како да се отстранат линиите за печатење во Excel (4 лесни начини)
  • Отстранете ги вратите за превоз во Excel: 3 лесни начини
  • Како да ги отстраните полињата за избор од Excel (5 лесни начини)

2. Користете Напредни опции за да ги отстраните линиите за автоматско прекинување на страниците во Excel

За да ги отстраните автоматски вметнуваните линии за прекин на страницата,

❶ Одете во Датотека .

❷ Кликнете на Опции .

❸ Одете во Напредно .

❹ Под Опции за приказ за оваа работна книга одштиклирајте Прикажи прекини на страницата.

❺ Конечно, притиснете ја командата Во ред .

Тоа е тоа.

Прочитајте повеќе: Како да користите пауза на страница во Excel (7 соодветни примери)

3. Избришете ги сите линии за прекин на страницата во Excel користејќи VBA код

Претходно дискутираните два методи можат да ги отстранат линиите за автоматско прекинување на страницата или мануелното сите линии за прекин на страницата. Но, ниту еден од двата горенаведени методи не може да ги отстрани линиите за автоматско и рачно прекинување на страницата.

Во тој поглед, можете да го користите следниов код VBA за да ги отстраните и автоматските и рачни линии за прекин на страницата во Excel. За да видите како да го користите овој код, следете ги чекорите подолу:

❶ Притиснете ALT + F11 за да го отворите уредувачот на кодови VBA .

❷ Одете до Вметни ▶Модул.

❸ Сега, копирајте го следниов код VBA :

1359

❹ Откако ќе го залепите кодот во Уредувач VBA и зачувајте го.

❺ Сега, вратете се на вашиот работен лист Excel .

❻ Притиснете ALT + F8 за да го отворите модулот Macro .

❼ Изберете ја функцијата RemovePageBreakLines .

❽ Притиснете го Командата Изврши .

Тоа е тоа.

Прочитајте повеќе: Како да отстраните точки со точки во Excel (5 брзи начини )

Работи што треба да се запаметат

📌 Не можете да ја користите командата Отстрани прекин на страницата за да ги избришете линиите за автоматско прекинување на страницата.

📌 За да ги избришете линиите за рачно и автоматско прекинување на страницата, можете да го користите кодот VBA .

📌 Притиснете ALT + F11 за да го отворите VBA уредувач на код.

📌 Може да притиснете ALT + F8 за да го отворите полето за дијалог Macro .

Заклучок

Да резимираме, разговаравме за 3 методи за отстранување на линиите за прекин на страницата во Excel. Ви се препорачува да ја преземете работната книга за вежбање прикачена заедно со овој напис и да ги вежбате сите методи со тоа. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро. И посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.