Како да се отстранат празните редови во стожерната табела на Excel (4 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Microsoft Excel , стожерната табела помага да се пресметаат и сумираат податоците со прецизност. Но, понекогаш може да се соочите со проблеми со празни редови во стожерната табела. Ова се случува кога имате празни места во изворните податоци. Во оваа статија, ќе покажеме како да ги отстраните празните редови од стожерната табела во Excel. Дознајте повеќе од оваа врска .

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Отстранете ги празните редови од Pivot Table.xlsx

4 Методи за отстранување празни редови во Excel Pivot Table

Во моментот на пресметување или сумирање на податоците, може да се соочите со проблеми со празни редови. За да ги решиме овие проблеми, прво треба да ги отстраниме тие празни редови. Денес ќе објаснам 4 методи за отстранување на празни редови во стожерната табела на Excel. Размислете за база на податоци од стожерна табела со празни ќелии.

1. Користете ја опцијата Pivot Table за да ги отстраните празните редови

Со помош на опцијата Pivot table , можете многу лесно да ги отстраните празните редови. Во следниот метод, ќе го објаснам процесот на отстранување на празни редови со помош на стожерна табела.

Чекор 1:

 • Во графиконот на стожерна табела , поставете го курсорот и кликнете со десното копче на глувчето за да се прикажат опциите на стожерната табела.
 • Изберете ги „ Опции за PivotTable “.

Чекор 2:

 • Ќе се појави нов прозорец. Изберете „ Распоред & засилувач;Форматирај “.
 • Пополнете со „ 0 “ во опцијата „ За празни ќелии прикажи “. Ова ќе внесе 0 за секоја празна ќелија во стожерната табела.
 • Притиснете OK .

 • Така ќе видите дека сите празни ќелии ќе се пополнат со „ 0 “.

 • Сега, сите празни места се пополнети со податоци. Така, можеме да отстраниме празни места во стожерната табела.

Прочитај повеќе: Како да се отстранат празните редови во Excel (7 методи)

2. Примени условно форматирање за да ги отстраните празните редови во Excel Pivot Table

Во следната база на податоци, можете да видите ред што содржи празно. Во овој метод, ќе ви покажам да ги отстраните овие празни редови со примена на условно форматирање.

Чекор 1:

 • Изберете кој било ред од каде што сте сакате да ги отстраните празните ќелии. Можете исто така да изберете опсег или група ќелии.
 • Од лентата Почетна , изберете „ Условно форматирање “ и одете на „ Ново правило “.

Чекор 2:

 • Се појавува нов прозорец со име Ново форматирање Правило.
 • Кликнете на „ Форматирајте само ќелии што содржат “.
 • Променете ја опцијата во „ еднакво на “ и напишете „ (празно) “ во следната ќелија.
 • Потоа притиснете „ Формат “.

Чекор 3:

 • Ќе се појави полето за дијалог „ Форматирајте ги ќелиите “.
 • Изберете „ Број “ а потоа сменете ја категоријата во„ Прилагодено “.
 • Впишете „ ;;; “ во полето за тип. Ова ќе ги форматира сите нула или празни ќелии како празни.
 • Притиснете OK за да продолжите.

Чекор 4:

 • Ајде да ги пополниме празнините со бои. Одете во „ Пополнете “ и изберете боја за пополнување.
 • Кликнете ОК .

 • Како што можете да видите, празното е исполнето со боја.
 • Ова е начин да се отстранат празните редови со примена на условно форматирање. На сличен начин, можете да ги отстраните и останатите празни ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да отстраните условен Форматирање во Excel (3 примери)

Слични читања

 • Како да се отстрани #DIV/0! Грешка во Excel (5 методи)
 • Како да се отстранат панелите во Excel (4 методи)
 • Техники за чистење податоци во Excel: поправање заостанати минус знаци
 • Како да се отстранат коментарите во Excel (7 брзи методи)
 • Отстрани Strikethrough во Excel (3 начини)

3. Искористете ја функцијата на филтерот за да ги отстраните празните редови во Excel Pivot Table

Филтрирањето е една од најдобрите опции во Excel за филтрирање на податоците. Со функцијата за подигнување, можете да ги отстраните празните редови во стожерната табела.

Чекори :

 • Во редот на стожерната табела кликнете на стрелката.

 • Отстранете ја ознаката за штиклирање ( ) знак од опцијата за празен ред.
 • Притиснете Во ред .

 • Празниот ред ќе се отстрани од соодветната колона

 • Така со филтрирање, можеме да ги отстраниме празните редови во стожерната табела.

Прочитајте повеќе: Како да ги избришете празните редови и колони во Excel VBA (4 методи)

4. Примени Најди & засилувач; Заменете ја опцијата за отстранување празни редови во стожерната табела на Excel

Во следниот метод, го објаснуваме отстранувањето на празните редови со помош на опцијата „ Најди и замени “.

Чекори:

 • Изберете го работниот лист.
 • Притиснете Ctrl + H за да се прикаже „ Најди и замени ” дијалог прозорец.
 • Во прозорецот Најди и замени , пополнете ја опцијата „ Замени со “ со „ Друго “.
 • Кликнете „ Замени ги сите “.

 • Ќе се појави нов прозорец со кој се потврдува замената на празното со 'Друго ".
 • Притиснете OK .

 • Кликнете на „ Затвори “ за да ги видите резултатите.

 • Како што можете да видите. Празната ќелија се отстранува со зборот „ Друго “.

Така можете да ги отстраните празните редови со „ Најди и Замени ” опција.

Прочитајте повеќе: Како да најдете и избришете редови во Excel (5 начини)

Работи да запомни

 • Во стожерната табела, не можете рачно да уредувате податоци или рачно да пополнувате празни места. Значи, за пополнување на празни места, можете да примените методи за пополнување на празните редови илиќелии.
 • Условното форматирање ги форматира само ќелиите што имаат текстуална вредност (празно) во нив. Значи, за да ги отстраните сите празни ќелии користејќи условно форматирање, треба да ставите (празен) збор во секоја празна ќелија.

Заклучок

Во оваа статија, јас се обидов максимално да ги опфатам сите методи за отстранување на празните редови во стожерната табела на Excel. Се надеваме дека оваа статија ќе ви помогне со вашите проблеми. Ако најдете каков било проблем со решавање на вашите прашања во врска со ова, слободно нè чукнете во делот за коментари. Благодарам!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.