VLOOKUP со паѓачка листа во Excel

  • Споделете Го Ова
Hugh West
Функцијата

VLOOKUP обично се користи за барање вредност во најлевата колона во табелата и функцијата ќе врати вредност во истиот ред од наведената колона. Со употреба на паѓачка листа, функцијата VLOOKUP е поефикасна за користење. Во оваа статија, ќе научите како создавате паѓачка листа и како ја користите функцијата VLOOKUP подоцна со доделување вредности од списокот.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга на Excel што ја користевме за подготовка на овој напис.

VLOOKUP со паѓачка листа.xlsx

Како да креирате паѓачка листа и да користите VLOOKUP

Чекор 1: Креирање табела со податоци

За да ја користиме функцијата VLOOKUP со паѓачките списоци, пред сè, ни треба база на податоци. На следната слика, присутна е случајна база на податоци каде што износите на продажба за некои продавачи се евидентирани врз основа на месеци.

Има друга табела на дното каде што треба да се изберат продавачот и имињата на месеците од падот -долу списоци. Значи, во ќелиите C15 и C16 , треба да ги доделиме паѓачките критериуми за продавачите и месеците.

И на излезот Cell C17 , ќе ја вметнеме функцијата VLOOKUP за да го извлечеме бројот на продажби за одреден продавач во одреден месец.

Прочитајте Повеќе: Користете VLOOKUP со повеќе критериуми во Excel (6 методи +Алтернативи)

Чекор 2: Дефинирање на опсег на ќелии со име

Сега да го дефинираме опсегот на ќелии што ги содржат имињата на продавачите. За да го направите ова, треба да следиме два едноставни чекори како што е наведено подолу:

➤ Прво изберете го опсегот на ќелиите B5:B13 .

➤ Во Name Box , сместена во горниот лев агол, даде име на избраниот опсег на ќелии. Во нашиот пример, го дефиниравме опсегот на ќелии со име: 'Продавач' .

Прочитај повеќе: VLOOKUP делумен текст од една ќелија во Excel

Чекор 3: Поставување на паѓачките списоци

По дефинирањето на опсегот на ќелии (C5:C13) со име, мораме да ги поставиме паѓачките списоци за имиња на продавачи и месеци.

➤ Изберете Ќелија C15 .

➤ Изберете ја командата Потврда на податоци од паѓачкото мени Алатки за податоци под табулаторот Податоци .

Ќе најдете дијалог-кутија со име Потврда на податоци.

➤ Во полето Дозволи , изберете ја опцијата Список .

➤ Во полето Извор , напишете:

=Salesman

Или, изберете го опсегот на ќелии B5: B13 .

➤ Притиснете OK и штотуку ќе ја направите првата паѓачка листа за продавачите.

Слично на тоа, треба да креирате друга паѓачка листа за месеците.

➤ Изберете Cell C16 и повторно отворете го полето за дијалог Потврда на податоци .

➤ Јас n полето Дозволи , изберетеопцијата Список .

➤ Во полето Извор , изберете го опсегот на ќелии (C4:E4) што содржат имиња на месеци.

➤ Притиснете OK.

Двата паѓачки мени сега се подготвени за прикажување на доделените вредности.

Слични читања

  • VLOOKUP не работи (8 причини и решенија)
  • Зошто VLOOKUP враќа #N/A кога постои совпаѓање ? (5 причини и решенија)
  • Како да барате и сумирате повеќе листови во Excel (2 формули)
  • Excel VLOOKUP за да го најдете последното Вредност во колона (со алтернативи)
  • Како да VLOOKUP со повеќе услови во Excel (2 методи)

Чекор 4: Користење VLOOKUP со паѓачки ставки

Сега изберете го името на продавачот од паѓачката листа во C15 .

Изберете го името на месецот од паѓачкото мени во C16 .

На крајот, во излезот Cell C17 , напишете го следнава формула:

=VLOOKUP(C15,B5:E13,MATCH(C16,B4:E4,0),FALSE)

Притиснете Enter и ќе ја најдете продажната вредност на Antonio за месецот Февруари еднаш.

Во оваа формула, функцијата MATCH се користи за дефинирање на бројот на колоната на избраниот месец.

Од паѓачките списоци, сега можете да менувате кој било продавач или име на месец во C15 и C16 кои ќе бидат доделени на вградената формула во C17 и така ќе ја најдете продажната вредност за секој продавач во секој месец сосамо два едноставни клика.

Прочитај повеќе: INDEX MATCH vs VLOOKUP Функција (9 примери)

Заклучни зборови

Се надевам дека чекорите споменати погоре за креирање на паѓачките списоци и употребата на функцијата VLOOKUP подоцна сега ќе ви помогнат да ги примените во вашите табели на Excel кога е потребно. Ако имате какви било прашања или повратни информации, ве молиме известете ме во делот за коментари. Или можете да ги проверите нашите други написи поврзани со функциите на Excel на оваа веб-локација.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.