Примени условно форматирање врз основа на друга текстуална ќелија во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија ќе се запознаеме со една интересна тема која е условно форматирање врз основа на друга текстуална ќелија во Excel. Условното форматирање го олеснува истакнувањето на податоците во вашите работни листови. Во оваа статија, ќе видиме како да примениме условно форматирање врз основа на друга текстуална ќелија во ексел на 4 лесни начини.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа датотека примерок на вежбајте сами.

Условно форматирање засновано на текст на друга ќелија.xlsx

4 лесни начини за примена на условно форматирање врз основа на друга текстуална ќелија во Excel

За да го опишеме процесот, подготвивме база на податоци овде. Податокот ги прикажува информациите за Годишниот препис на 7 студенти со нивните Имиња , Добиените оценки и Статус .

Следејќи го, го вметнавме условот Pass во ќелија C13 .

Сега, ајде да ја истакнеме базата на податоци врз основа на овој услов следејќи ги методите подолу.

1. Примени условно форматирање со формула врз основа на друга текстуална ќелија

Во овој прв процес, ќе користете ја функцијата SEARCH за да примените условно форматирање и да го пронајдете потребниот текст. Ајде да ги видиме чекорите подолу:

 • Прво, изберете опсег на ќелии B4:D11 каде што сакате да го примените условното форматирање.

 • Сега, одете во картичката Дома и изберете УсловноФорматирање .

 • Под ова паѓачко мени, изберете Ново правило .

 • Следно, во полето за дијалог Ново правило за форматирање , изберете Користете формула за да одредите кои ќелии да се форматираат .
 • Овде, вметнете ја оваа формула во полето Форматирајте вредности каде оваа формула е вистинита .
=SEARCH($C$13, B4)>0

 • Следува, кликнете на опцијата Форматирај за да го отворите полето за дијалог Форматирај ќелии .

 • Овде, во полето за дијалог Форматирај ќелии под опцијата Пополни , изберете ја саканата боја. Можеме да го видиме прегледот на бојата во делот Примерок .

 • На крај, притиснете OK двапати за да затворете ги сите полиња за дијалог.
 • Конечно, после ова ќе го добиете резултатот подолу.

Тука, го користевме ПРЕБАРУВАЊЕ функцијата за враќање на текстот на ќелијата во C13 внатре клеточниот опсег B4:D11 и означете го потоа.

Забелешка:Можете да ја користите оваа формула =SEARCH($C$13, B4)>1 за да ги означите само ќелиите што започнуваат со зборот „ Поминете“ во вашата база на податоци. На пример, Pass with Distinction или Pass with услови итн.

2. Означете цел ред врз основа на друга ќелија користејќи формула на Excel со условно форматирање

Да речеме дека сакате да ги истакнете имињата на учениците заедно со статусот на завршниот испит. Ајде да работиме на учениците кои поминале. Еве ние ќекористете ги 3-те типа формули за да го истакнете целиот ред.

Првата опција за означување на целиот ред е да се користи функцијата SEARCH . Следете го процесот подолу.

 • Прво, изберете ја целата база на податоци.
 • Потоа, отворете го полето за дијалог Ново правило за форматирање како што е опишано во првиот метод.
 • Овде, вметнете ја оваа формула.
=SEARCH($C$13,$D4)>0

 • Заедно со тоа, сменете ја бојата од опцијата Формат > Пополнете > OK .

 • На крај, повторно притиснете ОК и ќе го видите резултатот.

Тука, го користевме SEARCH Функцијата за враќање на текстот на ќелијата во C13 внатре на ќелијата D4 што го прави непроменлив, така што формулата се повторува низ оваа колона.

2.2. Користете ја функцијата И

Друга корисна техника за истакнување на целиот ред е да се примени функцијата И во ексел. Следете го процесот подолу.

 • Прво, како и претходниот метод, вметнете ја оваа формула во полето за дијалог Ново правило за форматирање .
=AND($D5="Pass",$C5>40)

 • Потоа, сменете ја бојата од табулаторот Формат > Пополнете како што е опишано погоре.
 • На крај, притиснете OK и добијте го конечниот излез.

Тука, го применивме И функција за одредување повеќе од еден услов истовремено за избраната клеткаопсег B4:D11 .

2.3. Вметни ИЛИ функција

Функцијата ИЛИ работи и за означување на вкупниот ред врз основа на текстот на ќелијата.

 • На почетокот, изберете опсег на ќелии B4:D11 .
 • Потоа, Дома > Условно форматирање > Ново правило .
 • Вметни оваа формула во полето за дијалог Ново правило за форматирање .
=OR($D5="Pass",$C5>40)

 • Следно, сменете ја бојата и притиснете ОК .
 • Тоа е тоа, ќе видите дека целиот ред е означен сега.

Овде, ја применивме функцијата ИЛИ за да утврдиме дали барем еден услов е точен од повеќе критериуми според текстот на ќелијата.

3. Вметнете валидација на податоци за условно форматирање во Excel

Валидација на податоци е многу интересна во случај на условно форматирање врз основа на друга ќелија. Внимателно поминете низ процесот.

 • На почетокот, изберете ќелија C13 како што сакаме да имплицираме податоци овде.

 • Потоа, одете во Податоци и изберете Валидација на податоци во групата Алатки за податоци .

 • Сега, во полето за дијалог Потврда на податоци , изберете Листа како критериуми за валидација .

 • Следува, вметнете ги условите Поминете и Неуспешно во полето Извор .
 • Следно, притиснете OK .

 • Затоа, ќе видите дека ќелијата C13 ја има листата на услови што треба да се изберат.

 • Сега, изберете опсег на ќелии D5:D11 .

 • Потоа, вметнете ја оваа формула во полето за дијалог Ново правило за форматирање како и претходните методи.
=D5=$C$13

 • Потоа, изберете боја од табулаторот Формат > Пополнете и притиснете OK > OK .

 • Тоа е тоа, го добивте бараниот излез.

>

4. Условно форматирање на Excel врз основа на специфичен текст

Во овој последен дел, дозволете ни да ја испробаме опцијата Специфичен текст за примена условно форматирање. Еве два начини да го направите ова.

4.1. Примени ново правило за форматирање

Ова прво ќе се направи директно од картичката за условно форматирање.

 • Прво, одете во картичката Податоци и изберете Условно форматирање .
 • Потоа, изберете Текст што содржи од делот Означете ги правилата за ќелии .

 • После ова, вметнете ќелија C13 како Текст во ќелија .

 • Заедно со него, сменете ја бојата исто како на сликата подолу:

 • На крај, притиснете OK и видете го конечниот излез .

4.2. Користете ги правилата за обележување ќелии

Друг начин е да се означат ќелиите од полето за дијалог Ново правило за форматирање .

 • На почетокот, изберете Форматирајте само ќелии што содржат како Тип на правило .

 • Потоа, изберете Специфичен текст под Формат само ќелии со секција .

 • Следно, вметнете ја референцата на ќелијата како што е прикажано подолу.

 • На крај, сменете ја бојата на означување од Формат > Пополнете табот > OK .

 • Тоа е тоа, притиснете ОК и ќе видите дека ќелиите се означени според другиот текст на ќелијата.

Работи што треба да се запаметат

 • Пред да примените условно форматирање, секогаш избирајте ги ќелиите каде што ќе го примените условот.
 • Секогаш можете да го исчистите условот или од еден лист или од целата работна книга со командата Исчисти правила во табулаторот Условно форматирање .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.