Како да комбинирате имиња во Excel со простор (6 пристапи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

За да го добиеме Полно име во еден момент од одделни колони , треба да ги комбинираме тие ќелии. Овде, ќе научиме некои лесни и непречени пристапи за комбинирање на имиња во Excel со Space .

За појаснување, ќе користиме податоци што ги содржи Име и презиме на холивудските актери. Ќе ги комбинираме ќелите Име и Презиме за да го имаме Полно име на тие актери.

Преземете ја работната книга за вежбање

Комбинација на имиња со Space.xlsx

6 пристапи за комбинирање имиња во Excel со простор

1.   Примена на симболот амперсанд (&) за комбинирање имиња во Excel со празно место

Најчестиот и лесен начин за комбинирање имиња во Excel со празно место е да се примени Симболот амперсанд (&) .

Чекори :

 • Прво, треба да ја избереме ќелијата каде што сакаме да го добиеме посакуваниот резултат . Овде, избрав D5 каде сакам да го добијам Полно име .
 • Изберете ги Имињата со кои сакаме комбинираме простор . Еве, избрав B5 и C5 .
 • Потоа, вметнете ја следната формула:
=B5&" "&C5

Овде, симболот Амперсанд (&) се користи за комбинирање на клетките заедно со просторот .

 • Притиснете ENTER .

Ќе можеме да го видиме Полно име во избрана ќелија заедно со простор како сепаратор.

 • На крајот, користете Пополнете рачка до Автоматско пополнување до потребните ќелии.

Прочитај повеќе: Како да се комбинираат ќелиите користејќи формула на Excel (6 методи)

2.   Користење на функцијата CONCATENATE за комбинирање имиња во Excel со празно место

Функцијата CONCATENATE е уште еден ефикасен начин за комбинирање на имиња во Excel со празно место .

Чекори :

 • Изберете ја ќелијата каде што сакаме да го добиеме посакуваниот резултат. Овде, избрав D5 каде сакам да го добијам Полно име .
 • Изберете ги Имињата со кои сакаме комбинираме простор . Еве, избрав B5 и C5 .
 • Формулата што треба да се користи овде е:
=CONCATENATE(B5," ",C5)

Тука, CONCATENATE се користи за комбинирање ќелиите заедно со просторот .

 • Притиснете ENTER и имињата ќе се комбинираат .

 • На крај, користете Рачка за пополнување за Автоматско пополнување останатите.

Забелешка: Функцијата CONCATENATE е применлива само за ќелии , не за опсег .

3.   Користење на функцијата CONCAT за комбинирање имиња во Excel со Простор

Можеме да имаме комбинирани имиња со празно место за опсег со користење на функција CONCAT што недостасува во функцијата CONCATENATE.

Чекори :

 • Изберете ја ќелијата кадесе очекува комбинираното име . Еве, избрав D5 каде сакам да го добијам Полно име.
 • Изберете ги Имињата со кои сакаме комбинираме простор . Еве, избрав B5 и C5 .
 • Формулата што ја користевме овде е:
=CONCAT(B5," ",C5)

Тука, CONCAT се користи за комбинирање ќелиите заедно со просторот .

 • Притиснете ENTER и имињата ќе се комбинираат .

 • Користете ја Рачка за пополнување до Автоматско пополнување до последно.

Прочитајте повеќе: Како да комбинирате ќелии во Excel (6 методи + кратенка)

4.   Извршување на командата за полнење Flash за комбинирање имиња во Excel со простор

Извршувањето на командата Flash Fill е уште еден едноставен начин за комбинирање имиња со празно место .

Чекори :

 • Прво, морам да го внесам Форматот во кој модел сакам да ги добијам моите резултати. Овде, во Д5 ќелијата како сакав имињата да се комбинираат како Полно име што е Бред Пит .

Изберете ја ќелијата од каде што сакате Пополнување на блиц

 • Потоа, одете според до низата:
  • Дома—> Уредување —> Пополнете —> Пополнете блиц

Алтернативно, од Податоци табот —-> изберете Flash Fill .

 • Притиснете ENTER и останатото ќе биде Пополнето

5.   Усвојување на функцијата TEXTJOIN за комбинирање имиња во Excel со празно место

Можеме исто така да го прифатиме TEXTJOIN Функција за комбинирање имиња со празно место .

Чекори :

 • Изберете го ќелија каде сакам да ја извршам функцијата TEXTJOIN . Еве, го избрав D5
 • Сега, ја користам следнава формула за комбинирање ќелија B5 и C5 :
=TEXTJOIN(" ",TRUE,B5,C5)

Овде, ние користиме простор како наш разграничувач потоа користевме TRUE до игнори_празна . Следно, s4 ги избра ќелиите B5 и C5 како текст1 & текст2 за комбинирање имињата со празни .

 • Притиснете ENTER и имињата ќе бидат комбинирани .

 • Користете Рачка за пополнување до Автоматско пополнување следното.

Прочитајте повеќе: Како да комбинирате две ќелии во Excel со цртичка (5 методи)

6.   Извршувањето Power Query за комбинирање имиња во Excel со Space

Power Query е најпаметниот начин за комбинирање имиња во Excel со празно место .

Чекори :

 • Изберете која било ќелија од Табела . Овде, ја избрав ќелијата C5 од Табела .
 • Следно, изберете Од табела/опсег од Податоци

 • Потоа, ќе се појави дијалог поле , а потоа изберете го опсегот на ќелиите каде што сакате да примените НапојувањеБарање .
 • Го избрав опсегот B4:C14 .
 • Следно, означете го полето со наслов Мојата табела има заглавија и притиснете OK .

Ќе се појави нов Power Query прозорец кој ги содржи избраните колони .

 • Изберете ги двете колони користејќи го копчето CTRL .
 • Потоа, Десен клик на глувчето. Ќе се појави Контекстно мени . Од таму, изберете Спојување колони .

Тука, ќе се појави дијалог поле .

 • Изберете Простор од Сепаратор и наведете име на Новата колона која ќе го содржи резултатот. Еве, го дадов Името на новата колона „Полно име“ .
 • Притиснете OK .

Потоа, ќе можеме да ја видиме колоната што ги содржи комбинираните имиња .

 • Следно, од Датотека , изберете Затвори и вчитај .

Потоа, ќе можеме да ги видиме резултатите во нов Лист од нашата постоечка работна книга .

Дел за вежбање

За повеќе вештини, можете да вежбате овде.

Заклучок

Во оваа статија се обидов да покажам 6 паметни и ефикасни начини за комбинирање на имиња во Excel со празно место. Се надевам дека ќе биде корисно за корисниците на Excel. Коментар подолу за какви било дополнителни информации.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.