Кратенки за вметнување нов ред во Excel (6 брзи методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Редовите се движат хоризонтално долж работниот лист. Во Excel редовите се означени со нумерички вредности како 1,2,3,4 итн. Во ова упатство ќе видиме 6 методи за вметнување нов ред во кратенката на Excel. Овде ќе користиме кратенки на тастатурата за да можеме да работиме брзо и да ја подобриме продуктивноста, како и ефикасноста.

Тука имаме база на податоци што содржи листа на продадени артикли што го претставува рекордот на продажба на електрична продавница. Базата на податоци има 3 колони; тоа се Датум , Производ и Бр на фактура . Ќе научиме да вметнуваме нов ред во кратенката на Excel користејќи го овој работен лист.

Преземете работна книга за вежбање

Методи за вметнување редови со помош на кратенка .xlsm

6 брзи методи за вметнување нов ред во Excel

Да претпоставиме дека сопственикот на продавницата по грешка заборавил да направи запис и тој сака да го направи сега. Ќе треба да вметне нов ред во записот.

Да претпоставиме дека направил дополнителна продажба на 26-ти јануари што заборавил да ја вметне. Тој сака да го вметне сега.

Ќе треба да го вметне новиот ред помеѓу редот 6 и редот 7 .

Метод 1: Вметнете нов ред во Excel користејќи ALT + I + R

Прво, изберете го редот над кој сакате да го внесете нов ред . Можете да го направите ова со кликнување на најлевата страна на бројот што го означува редот .

Или можете да ја користите кратенката на тастатурата SHIFT + Spacebar . Со притискање SHIFT + Spacebar ќе се избере редот од активната ќелија.

Со притискање SHIFT + Spaceba r додека е активирана ќелијата B7 ќе го избере целиот ред 7 .

Потоа притиснете ALT + I + R за да вметнете нов ред погоре.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете нов ред во Excel (горе 5 методи)

Метод 2: Вметнете повеќе нови редови користејќи ALT + I + R

Ако сакате да вметнете повеќе редови ќе треба да изберете ист број на редови . Потоа притиснете ALT + I + R за да вметнете нови редови погоре.

Да претпоставиме дека сакаме да вметнеме 3 нови редови над ред 7 . Прво избираме редови 7,8,9 . Потоа притиснете Alt + I + R .

Тука, ќе добиеме 3 нови редови погоре ред 7 .

Прочитајте повеќе: Макро за вметнување повеќе редови во Excel (6 методи)

Метод 3: Вметнете нов ред користејќи CTRL + SHIFT + Plus(+)

Повторно сакаме да вметнеме нов ред погоре ред 7 . Како и претходно, ќе го избереме редот 7 користејќи го најголемиот број од левата страна што го означува бројот редот или избирајќи која било ќелија во тој ред и притискање на SHIFT + Spacebar .

Ќе го избереме целиот ред како што е прикажано на сликата подолу.

Потоа користете ја кратенката на тастатурата CTRL + SHIFT + Plus(+) за да вметнетенов ред над редот 7 .

Прочитајте повеќе: Како да вметнете ред во Excel ( 5 методи)

Слични читања

  • Поправка на Excel: опцијата за вметнување ред е сива (9 решенија)
  • Како да вметнете празен ред после секој n-ти ред во Excel (2 лесни методи)
  • Вметнете ред во ќелија во Excel (3 едноставни начини)
  • Како да вметнете ред подолу во Excel (5 методи)
  • Макро за да вметнете ред и да копирате формула во Excel (2 методи)

Метод 4: Вметнете повеќе нови редови во Excel користејќи CTRL+SHIFT+ Plus (+)

За вметнување повеќе редови над кој било ред , ќе треба да избереме ист број редови што сакаме да ги вметнеме.

Да претпоставиме дека сакаме да вметнеме три(3) редови над ред 7 . Ќе избереме 3 реда подолу.

Потоа ќе користиме кратенка на тастатура CTRL + SHIFT + Plus(+) за вметнување три (3) нови редови над ред 7 .

Прочитајте повеќе: Како за да вметнете повеќе редови во Excel (6 лесни методи)

Метод 5: Вметнете нов ред во Excel користејќи VBA

Можете да вметнете нов ред користејќи VBA .

За да го користите VBA уредникот,

Отворете ја картичката Програмер >> изберете Visual Basic

Ќе се отвори нов прозорец .

Одете на Вметни и изберете Модул .

Нов Модул ќеотворете.

Копирајте го кодот подолу и залепете го во Модулот .

7003

Прво, ќе треба да ја споменеме референцата на ќелијата ( B7 ). Потоа, користејќи го својството „ Цел ред“ ќе го избереме целиот ред . Потоа користејќи го методот Вметни ќе можеме да вметнеме цел ред над избраната ќелија.

За да се изврши кодот од Изврши ја картичката изберете Изврши под/корисничка форма . Или, исто така, можете да го користите копчето F5 за да го извршите кодот.

Сега, ќе видите нов ред над ред 7 .

Прочитајте повеќе: VBA за вметнување ред во Excel (11 методи)

Метод 6: Вметнете алтернатива Нови редови во Excel Користењето на VBA

Рачното вметнување на алтернативни редови во Excel може да биде заморно. Можеме да користиме VBA за да го направиме тоа погодно.

За да го направиме тоа, ќе треба да вметнеме VBA код следејќи ги чекорите опишани во претходниот метод 5.

Потоа залепете го следниот код во модулот.

6520

Тука, во Sub InsertRow_Shortcut , прогласив две променливи, M и N како типови Цел број .

Потоа, се користат За јамки за да се вметне ред во секој алтернативен ред . Ги користев својствата EntireRow и методот Вметни за вметнување нов ред .

Сега, зачувај кодот и за да го извршите кодот можете да притиснете F5 .

Оттука, ќе вметне нов ред восекој алтернативен ред .

Прочитај повеќе: Формула на Excel за вметнување редови помеѓу податоци (2 едноставни примери)

Работи што треба да ги запомните

Ако вашиот лист на Excel не ја прикажува картичката Програмер следете ја оваа врска за да видите како може да биде картичката за програмери додадена.

Кога вметнувате нови редови секогаш имајте на ум дека новиот ред ќе биде вметнат над редот што сте го избрале.

Значи, имајте на ум да го изберете редот под кој сакате да го вметнете новиот ред .

Вежбање Дел

I Обезбедив дел за вежбање за практикување на овие објаснети методи.

Заклучок

Во оваа статија, се обидов да ги објаснам сите можни кратенки за вметнување нов ред . Ќе добиете 6 методи за вметнување нов ред во кратенката на Excel. Овие кратенки можат да бидат корисни при вметнување нови редови . Тие ќе ја подобрат вашата брзина и ефикасност. Вежбајте и совладајте ги овие кратенки. За секаков вид коментари или повратни информации, слободно контактирајте со нас. Нашиот тим со повеќе од задоволство ќе ви помогне со секој проблем поврзан со Excel.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.