Конвертирај текст во датум и време во Excel (5 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel, главно работиме со податоци. Ние ги организираме и манипулираме податоците според нашите барања. Потребните информации ги дознаваме од нашите управувани податоци. Но, во оваа статија, ќе разговараме за тоа како да го конвертирате текстот во датум и време во Excel. Поголемиот дел од времето кога копираме какви било податоци што содржат информации за датумот и времето се менуваат во формат на текст. Тогаш станува тешко за Excel да открие кои се податоци и информации за времето. И ние треба да ги претвориме тие текстуални податоци во формат на датум и време.

Ќе земеме некои случајни информации за датумот и времето за да ги објасниме методите.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Конвертирај текст во датум и време.xlsx

5 методи за конвертирање на текст во датум и време во Excel

Овде, ќе разговараме за некои функции и други методи за конвертирање на текст во датум и време во Excel. За, различни методи можеме да го промениме множеството податоци според барањето. Во некои случаи, ќе го прикажеме само датумот, а во некои случаи и датумот и времето. За ова треба да ги форматираме ќелиите. Исто така, треба да додадеме децимални вредности во Колона за вредности кога работиме со времето.

И за Датум и Време, треба да поставете го форматот на овој начин,

Само за Датум, треба да го поставиме форматот на овој начин,

1. Користете ја функцијата DATEVALUE воExcel

Функцијата DATEVALUE конвертира датум во текстуален формат во број во Excel.

Синтакса

=DATEVALUE(date_text)

Значи, формулата за конвертирање на текстуална вредност во датум. На пример, =DATEVALUE(B5), каде што B5 е ќелија со датум зачувана како текстуална низа.

Од нашите податоци во текстуалната колона, го имаме датумот како формат на текст ќе го конвертираме овој формат на датум на Excel.

Чекор 1:

 • Одете во Ќелија C5 .
 • Напиши функцијата DATEVALUE .
 • Изберете B5 како аргумент. Значи, формулата ќе биде:
=DATEVALUE(B5)

Чекор 2:

 • Сега, притиснете Enter .

Чекор 3:

 • Повлечете ја Рачката за пополнување до крај.

Чекор 4:

 • Во колоната вредност ние само нумеричката вредност. Но, ние ги сакаме вредностите на датумот овде.
 • Значи, одете во Колоната за датум и во оваа колона ги добиваме соодветните датуми. Оваа Колона за датум е форматирана како што веќе беше споменато. На Ќелија D5 напишете ја формулата:
=C5

Чекор 5:

 • Сега, притиснете Enter .
 • Повлечете ја Пополнете ја раката до последно.

Значи, ги добиваме датумите со формат на датум од текстот.

Забелешка:

Во ред 8 од колоната вредност и датум, не добиваме никаква вредност бидејќи функцијата DATEVALUE не може да конвертира нумеричкивредност.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате текст во датум во Excel

2. Вметни Excel VALUE функција за конвертирање текст во датум и време

VALUE функцијата конвертира текстуална низа што претставува број во број.

Синтакса

=VALUE(текст)

Можеме да конвертираме текст и во датум и во време користејќи ја оваа функција.

Чекор 1 :

 • прво додадете време со нашите податоци. Додадовме време во Ќелија B5 и B6 .

Чекор 2:

 • Одете во Ќелија C5 од Колона за вредност .
 • Напишете ја функцијата VALUE .
 • Користете B5 во делот за аргументи. Значи, формулата е:
=VALUE(B5)

Чекор 3:

 • Сега, притиснете Enter .
 • Повлечете ја Рачката за пополнување во Ќелија B9 .

Чекор 4:

 • Добиваме децимални вредности во соодветните ќелии каде што постои време.
 • Сега, одете на Ќелија D5 за да го добиете датумот и времето со внесување на формулата:
=C5

Чекор 5:

 • Потоа притиснете Enter.
 • И повлечете ја Рачката за пополнување до последно.

Тука, можеме да видиме дека функцијата VALUE може да конвертира која било вредност во број. Значи, го добиваме датумот и времето во однос на сите влезови.

3. Комбинирајте ги функциите SUBSTITUTE и VALUE за да го конвертирате текстот во датум во Excel

SUBSTITUTE функцијата го заменува постоечкиот текстсо нов текст во постоечката текстуална низа.

Синтакса

=ЗАМЕНИ (текст, стар_текст, нов_текст,[интенција_број])

Аргументи

текст – е референтен текст или референца на ќелијата.

стар_текст – Овој текст ќе биде заменет.

new_text – овој текст ќе биде на претходната позиција на текстот.

instance_num – Ова ќе го одреди примерот на old_text, кој ќе биде заменет со new_text. При одредување на instance_num, тогаш споменатиот примерок на old_text ќе биде заменет. Во спротивно, сите појави на стар_текст ќе се заменат со нов_текст.

Во оваа статија, ќе ја користиме функцијата SUBSTITUTE со функцијата VALUE . Понекогаш функцијата VALUE не може точно да ја конвертира текстуалната низа. Во тој случај, ќе ја користиме функцијата SUBSTITUTE за да ја отстраниме низата што не може да се конвертира со функцијата VALUE .

Чекор 1:

 • Изменете ги податоците во Текстуалната колона користејќи децимален знак.

Чекор 2 :

 • Сега, на Ќелија C5 напишете ја формулата. Овде, ќе го замениме Точка (.) со коса коса напред (/) . Така, формулата станува:
=VALUE(SUBSTITUTE(B5,".","/"))

Чекор 3:

 • Притиснете го копчето Enter .
 • И повлечете ја опцијата Пополнете рачка до последната ќелија за да добиете вредности за ситеќелии.

Чекор 4:

 • На Ќелија D5 напишете го следново формула за добивање Датум .
=C5

Чекор 5:

 • Добијте вредности за останатите ќелии со повлекување на опцијата Пополнете рачка .

Слични читања:

 • Како да конвертирате броеви во текстови/зборови во Excel
 • Конвертирате број во датум во Excel (6 Лесни начини)

4. Употреба на математички оператори за конвертирање на текст во датум и време

Во овој дел, различни математички оператори ќе го конвертираме текстот во датум и време. Тука ќе користиме оператори плус, минус, множење, делење.

Чекор 1:

 • Одете во Ќелија C5 .
 • Овде погледнете ја Ќелија B5 .
 • Сега, ставете знак Плус (+) и додадете 0 со ова. Значи, формулата станува:
=B5+0

Чекор 2:

 • Сега притиснете Enter .

Чекор 3:

 • Сега, во Ќелија D5 напишете:
=C5

 • Потоа притиснете Enter .

Значи, добијте го датумот & засилувач; време од текст со користење на математички оператори. Другите оператори ќе се користат на останатите ќелии.

Чекор 4:

 • Сега, примени Множење (*), Поделба (/ ), Точни (–) и Минус (-) оператори соодветно на ќелиите C6, C7, C8, и C9 . И го добивамепод резултатот.

Чекор 5:

 • Сега, повлечете ја Рачката за пополнување икона во Ќелија D9 .

5. Конвертирај текст во датум со користење на опцијата Find and Replace во Excel

Во овој дел, ќе ја користиме опцијата Најди и замени за да отстраниме кој било текст од други и ќе го добиеме посакуваниот резултат . Прво, ќе ги измениме податоците за да го примениме овој метод и податоците ќе изгледаат вака:

Чекор 1:

 • Сега, копирајте ги податоците од Текстуалната колона во Колоната за форматирање .

Чекор 2:

 • Изберете го опсегот B5:B9 .
 • Потоа напишете Ctrl+H .

Чекор 3:

 • Заменете ја Точка(.) со Напредна коса црта (/ ) .

Чекор 4:

 • Притиснете Замени ги сите а потоа Затвори .

Чекор 5:

 • Оди на Ќелија D5 и погледнете го C5 овде.

Чекор 6:

 • Повлечете ја Рачката за пополнување до последно.

Заклучок

Тука, објаснивме како да конвертирате текст во датум и време во Excel. Овде покажавме 5 лесни методи. Се надевам дека лесно ќе го најдете вашето решение овде.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.