Како да направите ценовник во Excel (упатства чекор по чекор)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Прикажувањето информации за производот како што се Единечна цена , Име на производ , Вкупна цена Ценновник игра главна улога и овој напис ќе ви ги даде можностите лесно да направите Ценновник во Excel.

Понатаму, ќе можете да го преземете бесплатниот образец на Ценновникот и со промена на влезните вредности ќе добиете ажуриран Ценновник за вашата компанија.

Преземете Работна книга

Ценовна листа.xlsm

Процедури за правење ценовник во Excel

Овде ќе разговараме за начините за формирање формат Ценот за компанијата XYZ . Откако ќе ги завршиме сите овие чекори, ќе можеме да направиме Ценновник за производите на оваа компанија.

Чекор-01: Изработка на преглед на шаблон за ценовник

➤ Прво, треба да ги имаме основните влезови како што се Детали за производот во листот Податоци и Детали за производот го содржи Кодот на производот , Име на производот , Единечна цена и ДДВ на производите.

➤ После тоа, го создадовме основниот преглед на Ценновникот за „XYZ“ компанијата.

➤ Сега, тоа време е да се дадат некои основни фиксни влезови на бараните места. Значи, ги пополнивме деталите на компанијата како име, адреса, број за контакт итн., но можете да додадете повеќе информации доколку е потребно на тоа место.

➤ За да иматедатумот на создавање на Ценновникот користете ја функцијата ДЕНЕС .

➤ Ако сакате да додадете повеќе информации како Попусти , можете да го додадете под списокот со цени.

Чекор-02: Создавање паѓачки мени за правење ценовник во Excel

За да го внесете Кодот на производот лесно со избирање од список, можете да креирате паѓачка листа како овој чекор.

➤ Изберете ги ќелиите од колоната Код на производ каде сакате да ја имате паѓачката листа.

➤ Одете во Податоци Таб >> Алатки за податоци Група >> Валидација на податоци Опција.

После тоа, ќе се појави полето за дијалог Потврда на податоци

➤ Изберете го списокот опција во полето Дозволи

➤ Внесете ја следнава формула во полето Извор и притиснете OK

=Data!$B$5:$B$13

Овде, Податоци! е името на листот и $B$5:$B$13 е опсегот што го содржи Код на производот броеви во тој лист за различни производи.

Конечно y, ќе го добиете паѓачкиот знак во ќелиите на колоната Код на производот и сега, можете да изберете кој било од Кодови на производи од оваа листа.

➤ Избравме Код на производ 801 во ќелијата B9 и,

потоа Код на производот 807 во ќелијата B9 .

Слично, изберете ги шифрите од списокот за остатокот одќелии.

Слични читања

  • Направете листа со точки во Excel (9 методи)
  • Како да направите азбучен список во Excel (3 начини)
  • Како да направите листа одвоена со запирки во Excel (5 методи)
  • Како да направите список со задачи во Excel (3 лесни методи)

Чекор-03: Користење формули за правење ценовник во Excel

Со користење на формули, можеме лесно да го надградиме шаблонот Ценот со само давање некои влезни вредности.

➤ Внесете ја следнава формула во ќелијата C9 и повлечете надолу алатката Рачка за пополнување .

=IFERROR(VLOOKUP(B9,Data!$B$4:$E$13,2,FALSE),"")

Тука, B9 е вредноста за пребарување, Податоци!$ B$4:$E$13 е масата низа каде што Податоци! е името на листот, 2 е бројот на колоната на колоната Име на производот и НЕТОЧНО е за точно совпаѓање.

Ако понекогаш VLOOKUP враќа грешка, тогаш IFERROR ќе ја претвори во Празно .

Во ова начин, ги добиваме сите Имиња на производи за соодветните Кодови на производи во колоната Производ .

Слично, можете да ги имате вредностите на Единечни цени и ДДВ за соодветните шифри на производи во Единечна цена и ДДВ колони соодветно со користење на следните формули,

=IFERROR(VLOOKUP(B9,Data!$B$4:$E$13,3,FALSE),"")

=IFERROR(VLOOKUP(B9,Data!$B$4:$E$13,4,FALSE),"")

➤ Внесете го вкупниот број на секој производ во Количина колона.

➤ Користете ја следнава формула во ќелијата F9 за да ја добиете вкупната цена на производите без ДДВ и повлечете ја надолу алатката Рачка за пополнување .

=D9*E9

Тука, D9 е Количината на производите и E9 е Единечната цена на секој производ.

Конечно, ја добиваме Вкупната цена на секој производ без ДДВ во колоната Износ .

На крај, ќе го вклучиме ДДВ со Цените на производите за да ја одредиме Конечната цена .

➤ Користете ја следнава формула во ќелијата H9 и повлечете ја надолу алатката Рачка за пополнување .

=F9+F9*G9

Овде, F9 е Цената пред да се додаде ДДВ и G9 е износот на ДДВ .

Потоа, ќе ја добиете Конечната вкупна цена на секој производ во колоната Вкупна цена .

Конечно, го комплетиравме прегледот на Ценновникот .

Чекор-04: Са Шаблон ving and Resuming Ценовник

Во овој дел, ќе користиме два кодови VBA за да го зачуваме Ценновникот и да го освежиме шаблонот за вршење пресметки повторно за нови записи .

➤ Одете во Програмер Таб >> Visual Basic Опција.

Потоа, Visual Basic Editor ќе се отвори.

➤ Одете во Вметни Tab >> Модул Опција.

После тоа, ќе се креира Модул .

➤ Напишете го следниов код за зачувување на шаблонот како PDF датотека

1490

Тука, Шаблонот е името на листот и A1:H22 е опсегот на листот што сакате да го зачувате.

➤ Сега, користете го следниов код за продолжување на листот со податоци за нови записи

1790

Овде, ова кодот ќе ги избрише овие опсези B9:B17 и D9:D17 .

Сега, вратете се на листот и вметнете две копчиња за овие два кодови како следниов начин.

➤ Одете во Програмер Таб >> Вметни Група >> Копче Опција

Потоа, ќе се појави знакот плус и ќе го повлечете надолу, а на десната страна овој знак.

По дека, ќе добиете копче, кликнете со десното копче овде.

➤ Изберете ја опцијата Доделете макро тука.

➤ Од списокот со Имиња на макроа изберете го зачуваниот список Името на макрото и притиснете OK .

➤ По асси gning macro мораме да го преработиме името на копчето и да го смениме во SAVE .

Слично, создадовме копче RESUME со доделување на макро листата за резимеа на него.

➤ Кликнете на копчето Зачувај ,

и ќе ја добиете следнава PDF датотека.

И со кликнување на копчето продолжи ,

ги отстранивме ситевнесете податоци.

➤ Изберете кој било Код на производ од паѓачката листа и потоа внесете ја Количината на овој производ.

Потоа, автоматски ќе ги добиете останатите информации за овој производ Apple .

Откако ќе дадеме податоци за сите шифри на производи и количини , го добиваме следниот лист.

Прочитајте Повеќе: Како да направите нумериран список во Excel (8 методи)

Заклучок

Во овој напис, се обидовме да ги покриеме најлесните начини за правење ценовник во Excel ефективно. Се надевам дека ќе ви биде корисно. Ако имате какви било предлози или прашања, слободно споделете ги со нас.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.