Како да се пресмета процентот на профит во Excel (3 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во која било деловна организација, голема или мала, треба да знаете некои основи за книговодство, на пр. како да се пресмета добивката или загубата. Профитот е разликата помеѓу продажната цена и цената на чинење на производот. Добивката, поделена со цената на чинење, а потоа помножена со 100 го дава процентот на профит. Во оваа статија, ќе покажеме 3 методи за пресметување на процентот на профит во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Пресметајте го процентот на профит.xlsx

3 методи за пресметување на процентот на профит во Excel

Ќе покажеме како да пресметаме 3 типови на проценти на профитна маржа со примери во овој дел.

Да се ​​претпостави дека ја имаме следната база на податоци за продавница за облека со нивната продажна цена и трошоците .

1. Формула за процент на бруто профит во Excel

Бруто добивката е наједноставниот облик на добивка. Ние само ја одземаме цената на производот од вкупниот приход и го добиваме ова. Ние не ги земаме предвид другите деловни трошоци во оваа профитна маржа. Тоа е прелиминарна идеја за профит.

Сега ќе го прикажеме процесот на пресметка.

 • Прво, додадовме уште две колони за прикажување профит и процент.

 • Сега ќе ја дознаеме добивката користејќи ги Цената и Трошокот . Одете во Ќелија E4 & засилувач; стависледнава формула.
=C4-D4

 • Сега, повлечете ја Рачката за пополнување икона.

Овде, добивката ја добиваме со одземање на трошоците од приходот.

 • Сега, ќе го дознаеме процентот. Поделете ја добивката со цената или приходот. Одете во Ќелија F4 Потоа напишете ја формулата подолу.
=E4/C4

 • Сега, кликнете двапати на иконата Пополнете рачка .

 • Можете да видите дека ги добивме резултатите во децимална форма. Сега, ќе ја претвориме оваа вредност во процентуална форма. Изберете ги сите ќелии од колоната Проценти .
 • Потоа, изберете го форматот Процент (%) од групата Број .

Сега, погледнете го резултатот.

Конечно, го добиваме процентот на бруто добивка .

Прочитај повеќе: Како да се пресмета процентот на бруто профитна маржа со формула во Excel

2. Пресметајте го процентот на оперативен профит во Excel

Ќе ја добиеме Оперативната добивка со одбивање на оперативните трошоци и трошоците на производот од приходот. Оперативните трошоци вклучуваат превоз, плата на вработените, кирија, трошоци за маркетинг и трошоци за одржување. Вкупните оперативни трошоци се познати и како SG&A .

Формулата за Оперативна добивка е следна:

Сега, го гледаме процесот на пресметување на оперативната добивка. Во долунаведената база на податоци, ниеимаат различни оперативни трошоци од трошоците на производот.

Ќе ја дознаеме оперативната добивка следејќи ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво, ќе ги дознаеме вкупните оперативни трошоци користејќи ја функцијата SUM . Одете во Ќелија C11 .
 • Запишете ја следнава формула.
=SUM(C6:C9)

 • Притиснете Enter за да го добиете резултатот.

Тука ги добиваме вкупните оперативни трошоци.

 • Оперативната добивка ќе ја дознаеме со одземање на трошоците за стоки и оперативните трошоци од приходот. Ставете ја следнава формула на Ќелија C12 .
=C4-C5-C11

 • Повторно, притиснете го копчето Enter .

 • Сега, поделете ја добивката со приходот.
 • Поделете ја добивката од приходот. Ставете ја следнава формула на Cell C13 .
=C12/C4

 • Конечно, притиснете го копчето Enter .

Прочитајте повеќе: Како да ја користите формулата за процент на добивка и загуба во Excel (4 начини)

Слични читања

 • Како да се пресмета стапката на раст на дивидендата во Excel (3 методи)
 • Како да се пресмета вкупниот процент во Excel (5 начини)
 • Пресметај просечен процент во Excel [Бесплатен шаблон+калкулатор]
 • Како да се пресмета процентот на оценки во Excel (3 лесни начини)
 • Како да се пресмета процентот на продажба во Excel (5Соодветни методи)

3. Определете го процентот на нето добивка

Во овој пример, ќе покажеме како да се одреди Нето добивката . Знаеме дека треба да платиме одредена сума данок на органот. Исто така, компанијата треба да плаќа камата на банкарски заеми. Оваа нето добивка се утврдува по одбивањето на целиот данок и камата заедно со преостанатите трошоци.

Чекори:

 • Имаме данок и интерес за нашата база на податоци. И оперативните трошоци се веќе пресметани.
 • Имаме данок и интерес во нашата база на податоци. А оперативните трошоци се веќе пресметани.

 • Определете ја добивката со одземање на данокот, каматата и другите трошоци. Ставете ја формулата на Cell C14 .
=C4-C5-C13-C10-C11

 • Притиснете Внесете го копчето за извршување.

 • Одете во Ќелија C15 .
 • Стави формула на таа ќелија.
=C14/C4

 • Повторно притиснете го копчето Enter . Претворете го резултатот во процент.

Прочитајте повеќе: Како да го пресметате процентот на нето профитна маржа во Excel

Заклучок

Во оваа статија, опишавме како да го пресметаме процентот на профит во Excel. Овде прикажавме три различни типови на пресметка на добивката. Се надевам дека ова ќе ги задоволи вашите потреби. Ве молиме погледнете ја нашата веб-страница Exceldemy.com и дајте ги вашите предлози во коментаркутија.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.